Οι εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, με την Aγκυρα να προειδοποιεί πως ενδέχεται να λάβει μέτρα στο επίκεντρο της συνεδρίασης σήμερα Τετάρτη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά «οι ενέργειες της Ελλάδας που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης, ιδίως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθούν αναλυτικά «οι ενέργειες της Ελλάδας που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης, ιδίως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητήσουν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα αναφέρουν τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητηθούν «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας». Υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση θα υπάρχει αναφορά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Πρόκειται για μία περαιτέρω κλιμάκωση, εκτός της επιθετικής ρητορικής και στο πεδίο των πολιτικών σχεδιασμών, δημιουργώντας το πλαίσιο για τα επόμενα βήματά του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παράλληλα, στην τουρκική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία για την πιθανότητα αρνητικής απάντησης των ΗΠΑ στο ζήτημα των F-16, με αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του συμβουλίου να αναμένεται να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Επίσης στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων θα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας είναι η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας (ο οποίος είναι ο Ανώτατος Διοικητής) για την εξέταση θεμάτων εθνικής ασφάλειας, στρατιωτικής και εξωτερικής πολιτικής με ανώτερους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και για τον συντονισμό αυτών των πολιτικών.
Αποτελείται από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας που προεδρεύει της συνεδρίασης, τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους διοικητές του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Εάν η ημερήσια διάταξη κρίνει απαραίτητο, αρμόδιοι υπουργοί και άτομα μπορούν επίσης να προσκληθούν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου για να παράσχουν πληροφορίες και να σχολιάσουν τα επιλεγμένα θέματα. Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο Φουάτ Οκτάϊ.