Επικίνδυνη τροπή ενδέχεται να πάρει το παζάρι του Ερντογάν με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στη Συμμαχία. Ο Τούρκος πρόεδρος στο «πακέτο» των εκβιασμών που θέτει στο τραπέζι σκοπεύει να θέσει ως αντάλλαγμα την αναγνώριση του ψευδοκράτους, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την εισβολή στην Κύπρου και κατοχή εδαφών του νησιών, γράφοντας δεκαετίες τώρα στα παλαιότερα των υποδημάτων της αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο βρετανικός ιστότοπος Express.co.uk, επικαλούμενος πηγές του, σημειώνει ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους, δηλαδή των κατεχόμενων από την ίδια εδαφών της Κύπρου, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, για την οποία διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο, ως μέλος της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον βρετανικό ιστότοπο, ανώτερη πηγή της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα χρειαστούν "πολύ χρόνο" για να λάβουν σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με έτερη πηγή της Express, αυτή τη φορά εγγύς του "προέδρου" του ψευδοκράτους (το οποίο αυτοαποκαλείται "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και αναγνωρίζεται παγκοσμίως μονάχα από την Άγκυρα) Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να ζήτησε από τον Τ. Ερντογάν να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως πιθανό αντάλλαγμα την αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους.
«Ξέρω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο Τατάρ έλαβε θετική απάντηση» τόνισε η πηγή.
«Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε ό,τι μοχλό πίεσης μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία» πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Τατάρ σε συνέντευξή του στη Sunday Express είχε αποκαλύψει ότι στόχος του είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ξεχωριστή χώρα και πιστεύει ότι οι προσπάθειες να φέρουν ξανά κοντά την Κύπρος και τα κατεχόμενα από τότε που έγινε η εισβολή το 1974 «είναι πλέον μάταιες».
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αντιδρά έντονα στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως λέει, και οι δύο χώρες φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το PKK και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.