Όσο αυξάνεται η επιρροή των social media στη ζωή μας τόσο θα αυξάνονται και οι έρευνες που μελετούν τα θετικά και αρνητικά τους.
Τώρα, μια νέα από το University of Derby έρχεται για να καταρρίψει ένα από τα πλέον γνωστά αποτελέσματα ερευνών, πως δηλαδή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook ενισχύουν την κατάθλιψη και το στρες στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο πέντε λεπτά χαζέματος στο timeline μας στο φτάνουν για να μας ανεβάσουν ψυχολογικά και να βελτιώσουν την ευημερία μας.
Η εν λόγω μελέτη εξέτασε 163 χρήστες του Facebook προκειμένου να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το site και και να διερευνήσει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χαμηλής αυτοπεποίθησης, των υψηλών επιπέδων άγχους και της χρήσης του Facebook.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και αργότερα πέρασαν ακριβώς πέντε λεπτά στο Facebook. Στο τέλος τους ζητήθηκε αν συμπληρώσουν ένα παρόμοιο ερωτηματολόγιο.
Η έρευνα ανακάλυψε πως, αντί να μειώσει την αυτοπεποίθηση των χρηστών, όπως έχουν υποδείξει άλλες έρευνες, τα πέντε αυτά λεπτά χρήσης του Facebook αύξησαν την αυτοπεποίθησή τους. Επίσης, η έρευνα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης, πως δηλαδή ένας χρήστης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει μια βλαβερή σχέση με το Facebook, αν νιώθει ήδη άσχημα με τη ζωή του.
Ο ναρκισσισμός, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και το στρες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην ένταση με την οποία χρησιμοποιούμε το Facebook, με το στρες να είναι ο πλέον βασικός από αυτούς. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, ωστόσο, η έρευνα του University of Derby υποδεικνύει πως ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε με τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επηρεάσει το αν θα νιώσουμε καλύτερα ή χειρότερα αφού τα χρησιμοποιήσουμε.
«Οι χρήστες που έψαξαν τους στενούς τους φίλους, μίλησαν μαζί τους ή είδαν θετικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσίασαν στιγμιαία αύξηση αυτοεκτίμησης», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Zaheer Hussain.
Το να βάζουμε ένα όριο στο χρονικό διάστημα που περνάμε στο Facebook, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγουμε την αρνητική του επίδραση επάνω μας, προσθέτει ο Hussain, όπως και το να βγάλουμε από το timeline μας τα άτομα που ποστάρουν αρνητικά πράγματα.
Αυτό το τελευταίο, η επανεκτίμηση των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνούμε στο Facebook δηλαδή και η απομάκρυνση όσων μας επηρεάζουν αρνητικά, είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αποφύγουμε την παγίδα του να πέσουμε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας στο διαδίκτυο. Μια μελέτη του 2017 από το Cornell University ανακάλυψε πως αυτοί που εκτιμούν περισσότερο τον εαυτό τους, δίνουν πολύ λιγότερη αξία και σημασία στα likes που παίρνουν στο Facebook, σε σχέση με όσους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Apple φέρνει επανάσταση στον χώρο των ταινιών στο σπίτι