Ρομποτική κάψουλα θα εξερευνά το έντερο

 
Ρομποτική κάψουλα θα εξερευνά το έντερο

Ενημερώθηκε: 10/05/17 - 11:11

Είναι από τις πλέον ενοχλητικές και… ντροπιαστικές εξετάσεις που μπορεί να υποστεί κάποιος, αν και είναι απολύτως απαραίτητ. Η κολονοσκόπηση που μπορεί να προλάβει μια σειρά ασθενειών αποφεύγεται από τους ασθενείς εξαιτίας της παρεμβατικής της διαδικασίας.

Ερευνητές

γαστρεντερολόγου

στις ΗΠΑ ανέπτυξαν την πρώτη αυτόνομη ρομποτική κάψουλα για κολονοσκοπήσεις εντέρου, η οποία διευκολύνει κατά πολύ το έργο του .

Η μαγνητική κάψουλα έχει μήκος 18 χιλιοστών, εισάγεται πρωκτικά και διαθέτει κάμερα, ενώ μπορεί να πραγματοποιεί με επιτυχία «μανούβρες» ακριβείας μέσα στο έντερο. Η κάψουλα μπορεί, εκτός από διάγνωση, να εκτελέσει τις τυπικές λειτουργίες του κλασσικού ενδοσκοπίου, όπως αφαίρεση πολύποδα ή ιστού για βιοψία.

Η κίνησή της καθοδηγείται από έναν εξωτερικό μαγνήτη, ο οποίος είναι προσαρτημένος πάνω σε ένα εξωτερικό ρομποτικό βραχίονα, που κινείται πάνω από το σώμα του ασθενούς, χωρίς να αγγίζει το δέρμα του. Η κίνηση του ρομποτικού βραχίονα ελέγχει μαγνητικά την εσωτερική κάψουλα, ώστε αυτή να κινείται μέσα στο έντερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κιθ Ομπστάιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, έκαναν τη σχετική παρουσίαση στη μεγαλύτερη διεθνή γαστρεντερολογική εκδήλωση (Digestive Disease Week) στο Σικάγο, ενώ θα ακολουθήσει επιστημονική δημοσίευση.

Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η νέα τεχνολογία θα κάνει τις κολονοσκοπήσεις πιο ακριβείς και κυρίως πιο αποδεκτές από το κοινό, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να παίρνουν την απόφαση να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση. Η κολονόσκόπηση έχει μάλλον κακή φήμη, αλλά μπορεί να σώσει ζωές, ανιχνεύοντας έγκαιρα προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους του παχέος εντέρου.

«Αναπτύξαμε αυτή την ρομποτική κάψουλα, προκειμένου να κάνουμε πολύ πιο εύκολο τον έλεγχο του εντέρου τόσο για το γιατρό, όσο και για τον ασθενή», δήλωσε ο Ομπστάιν.

Προς το παρόν η κάψουλα έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε χοίρους, ενώ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν έως το τέλος του 2018. Στο μεταξύ, οι ερευνητές θα βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ελέγχουν το ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος, με τη σειρά του, καθοδηγεί μαγνητικά την κάψουλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακάλυψαν τον πρώτο οργανισμό που έζησε στην στεριά (ΦΩΤΟ)

Το επιβατηγό αεροπλάνο που θα είναι πιο γρήγορο και από Κονκορντ! (ΦΩΤΟ)

Κάνει πρεμιέρα η τηλεόραση του Facebook