Άλλη μια χρονιά η Καθαρά Δευτέρα θα είναι η μέρα, που οι μπαμπάδες πάνε με τα παιδιά τους για τον χαρταετό. Συνηθίζεται οι μεγάλοι να πετάνε τους αετούς και οι μικρότεροι απλά να χαζεύουν τον ουρανό και να παίζουν. Πρόκειται για ευχάριστη διαδικασία στη φύση, που θα σας χαρίσει ξεγνοιασιά και χαρά. Το flowmagazine.gr σας παρουσιάζει συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού.
Σωστός χαρταετός
Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο, αλλά και το δέσιμο του, παίζουν συγκεκριμένο και σημαντικό ρόλο. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να επιλέξετε και τον κατάλληλο αετό. Για παράδειγμα ένας χαρταετός μπορεί να είναι πολύ μεγάλος για να τον σηκώσει ο αέρας. Προσέξτε επίσης τα ζύγια και την ουρά, να είναι ανάλογα του χαρταετού σας. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να έχετε δύο χαρταετούς για κάθε πιθανό άνεμο.
Τοποθεσία
Βρείτε ένα σημείο χωρίς κτήρια, δέντρα, κολώνες, καλώδια της ΔΕΗ και δρόμους. Εάν μένετε στην πόλη υπάρχουν διάφορα μέρη, όπου οι δήμοι διοργανώνουν Κούλουμα και στους οποίους μπορείτε να πετάξετε το χαρταετό σας (π.χ. Λυκαβηττός, Φιλοπάππου, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κ.α.). Εναλλακτικά, ιδανική λύση είναι να ταξιδέψετε λίγο έξω από την πόλη σε κάποιο βουνό ή σε μία παραλία.
Σχοινί
Αγοράστε αρκετή «καλούμπα» εάν θέλετε ο αετός σας να φτάσει αρκετά ψηλά. Καλό θα ήταν να έχετε προμηθευτεί ένα ζευγάρι γάντια καθώς όταν ο χαρταετός ανέβει ψηλά, το σχοινί μπορεί να κάψει τα χέρια σας. Επίσης, το σχοινί θα πρέπει να είναι γερό καθώς εάν σας φύγει για λίγο, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει.
Πέταγμα και αρχή
Στο πέταγμα του χαρταετού, χρειάζεται είτε να πάρετε φόρα (αφού τον έχετε ακουμπήσει κάτω) ή να τον σηκώσετε απότομα από το έδαφος. Όλες αυτές οι τεχνικές είναι αποδοτικές. Μπορείτε όμως να κάνετε το παιδί σας βοηθό στο πέταγμα, βάζοντάς το να κρατήσει πάνω από το κεφάλι του τον χαρταετό. Με το που πετάξει ο χαρταετός, αφήστε σχοινί για να φτάσει ψηλά και στη συνέχεια φροντίστε να κρατάτε το σχοινί άνετο στα χέρια σας. Αφήστε κι άλλο σχοινί αν θέλετε να πάει πιο ψηλά. Αν δείτε πως είναι χαλαρό στα χέρια σας, τραβήξτε το λίγο γιατί προφανώς χρειάζεται περισσότερο άνεμο.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ακόλουθη προειδοποίηση για το πέταγμα του χαρταετού:
«Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.»