Ουσιαστική κλιμάκωση της σκληρής στάσης έναντι των Τιράνων λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη συνιστά η απόφαση της Ελλάδας να μη συναινέσει σε κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων.
Αν και βρέθηκε φόρμουλα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο κεφάλαιο με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η Βουλγαρία δέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από την ισπανική προεδρία, κάτι τέτοιο δεν έγινε για την Αλβανία.
Πέρα από την επίδραση που έχει για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η στάση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί μια δεύτερη ταχύτητα στο ζεύγος των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι συνδεδεμένες, ως εκ τούτου αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρακτική αποσύνδεση (decoupling) των δύο υποψηφιοτήτων
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη δέσμη για τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν:
• Πρώτον, τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
• Δεύτερον, τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
• Τρίτον, τις δημόσιες προμήθειες.
• Τέταρτον, τις στατιστικές.
• Και πέμπτον, τον οικονομικό έλεγχο
Η Αθήνα δεν συναίνεσε σε κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς τα Τίρανα για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. κρατών, με έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιπλοκές που προκαλεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Μπελέρη.
Πηγή: Καθημερινή