Βούτσης: «Θέση απόλυτη και όχι "ολίγον έγκυος", ολίγον αναλογικής»

 
Βούτσης: «Θέση απόλυτη και όχι "ολίγον έγκυος", ολίγον αναλογικής»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 03/07/16 - 11:58

«Η απλή αναλογική έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «η επιλογή που γίνεται έχει να κάνει με το εάν θα καλλιεργήσουμε ως θερμοκήπιο και θα θεριέψει ένας νέος δικομματισμός στο τέλος ή και μετά την κρίση, δηλαδή αν τα διδάγματα που βγήκαν δεν θα αξιοποιηθούν υπέρ ενός πολιτικού πλουραλισμού, υπέρ μιας κουλτούρας ευρύτερων κυβερνήσεων ή ο εκλογικός νόμος θα εξωθεί σε έναν νέο δικομματισμό» και πρόσθεσε πως «αυτό δεν πρέπει να γίνει. Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία θέλει κάτι πολύ πιο πλουραλιστικό».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ως κυβέρνηση η Αριστερά είναι υποχρεωμένη «να πάρει θέσει και να διαμορφώσει θέση απόλυτη και όχι "ολίγον έγκυος", ολίγον αναλογικής».

«Περιμένω και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, του ευρέος δημοκρατικού φάσματος και της δημοκρατικής παράδοσης να αναλογιστούν και με βάση τον εαυτό τους τώρα, σε τι ποσοστά βρίσκονται, και κυρίως βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά και στα άλλα κόμματα, δηλαδή στο ΚΚΕ, στο Ποτάμι, στην Ένωση Κεντρώων, σε όλον αυτόν τον χώρο είτε τον ενδιάμεσο είτε της παραδοσιακής Aριστεράς.

Ανέφερε, ακόμα, ότι περιμένει προβληματισμό και δημόσιο διάλογο, επισημαίνοντας ότι «θα μιλήσουμε 10 μέρες τουλάχιστον μέσα στη Βουλή, δηλαδή από Τετάρτη-Πέμπτη κι ύστερα θα μπουν στις επιτροπές και θα γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια».

Τέλος απάντησε στην κριτική ότι «η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα», λέγοντας πως ήταν μέσα στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, ότι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση εκ των πραγμάτων ανοίγουν οι δυνατότητες για μεγάλες τομές στους τρεις πυλώνες: ανάπτυξη-επενδύσεις-οικονομία, κοινωνικό κράτος-αλληλεγγύη-κοινωνικά μέτρα και θεσμικά ζητήματα, δηλαδή η έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και το ζήτημα του εκλογικού νόμου εγκαίρως και όχι λίγο πριν από τις εκλογές.

Σχετικά θέματα:

«Η απλή αναλογική ιστορικό καθήκον της Αριστεράς», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές

Παρέμβαση Καραμανλή για εκλογικό νόμο και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Κατάργηση μπόνους, ψήφος στα 17, πλαφόν 3% η πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Τα πρώτα "όχι" για τoν εκλογικό νόμο - ΝΔ: «νόμος-οπερέτα»