Την κατάθεση πόθεν έσχες, αλλά και την ανάγκη για ένα συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών, φαίνεται πως βάζει επί τάπητος για την συμμετοχή κάποιου ως υποψήφιου πρόεδρου στις επερχόμενες εκλογές αλλαγής ηγεσίας η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, δεν φαίνεται πως λείπουν τα... «έμμεσα καρφιά» σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η υποβολή πόθεν έσχες πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση γιατί δεν «πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», αλλά και για να καλυφθούν τα κενά του καταστατικού.
Όπως πάντως ξεκαθαρίζουν οι όροι δεν θα είναι φωτογραφικοί, θα είναι ισότιμοι και αντικειμενικοί για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του αποκλεισμού κάποιου υποψήφιου.
Τα βλέμματα σε κάθε περίπτωση είναι στραμμένα στον κ. Κασσελάκη ο οποίος αναμένει τις σημερινές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας για να ανακοινώσει μέσω social media κατά πάσα πιθανότητα την υποψηφιότητά, αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη.
Στις σκέψεις που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας είναι ακόμη και η βεβαίωση οτι ο υποψήφιος δεν είναι μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου και ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Στελέχη της ομάδας των «100» και όχι μόνο θεωρούν ότι η υπόθεση του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη είναι ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα για τον κ. Κασσελάκη και για το ΣΥΡΙΖΑ.
Επι της ουσίας ο κ. Κασσελάκης δεν έχει δώσει το πόθεν έσχες του στη δημοσιότητα παρά μόνο το περίφημο excel στην προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Μια κίνηση που σύμφωνα και με τον Παύλο Πολάκη είχε δώσει λαβές στη ΝΔ για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε γυρίσει μπούμερανγκ όπως έχει δηλώσει δημόσια προκαλώντας σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα στο κόμμα.
Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος το κατέθεσε μετά τις ευρωεκλογές στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής στελέχη επιμένουν ότι αυτό πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και στο ίδιο το κόμμα.
50 υπογραφές από την ΚΕ
Η παντελής απουσία από το καταστατικό όρων και προϋποθέσεων – δεν ορίζεται ούτε ο χρόνος που πρέπει να είναι κάποιος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει την προεδρία – κάνει τα στελέχη του κόμματος να έχουν δεύτερες σκέψεις «για να προστατευτούμε από ατυχείς επιλογές».
Αυτή τη φορά εξετάζεται να αυξηθεί ο αριθμός στις 50 υπογραφές των μελών της ΚΕ που θα πρέπει να συνυπογράψουν την υποψηφιότητα κάποιου μέλους.
Πέρσι πάντως ο κ. Πολάκης δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει και τις 30 υπογραφές καθώς κανείς δεν γνώριζε τον Στέφανο Κασσελάκη μιας και ήταν μόλις τριων μηνών μέλος του κόμματος.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης στις 4 το απόγευμα αναμένεται να βρεθούν, πέρα από τις προϋποθέσεις, η διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου στις 24 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι εκτός κούρσας για την αρχηγία έχει τεθεί με δήλωσή του ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, δηλώνει έτοιμος να τρέξει την εκλογική κούρσα, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ο Στέφανος Κασσελάκης επιδιώκει να θέσει υποψηφιότητα. Πάρα πολύ πιθανή φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα Φάμελλου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Νικόλας Φαραντούρης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί πάντως να μοιάζει καζάνι που βράζει, την ώρα που όλοι περιμένουν τον Στέφανο Κασσελάκη να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή όχι. Στο εν γένει συγκρουσιακό κλίμα, έρχεται και η αναφορά του Νίκου Φελέκη σε μια στιχομυθία του με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος φέρεται να του είπε ότι «αν πέσει ο Κασσελάκης πάμε με Φάμελλο». Αν ισχύει αυτό, τότε στο Συνέδριο τον Φεβρουάριο η Όλγα Γεροβασίλη προφανώς δεν σήκωσε το γάντι γιατί δεν είχε τις «ευλογίες» Τσίπρα.
Σύμφωνα πάντως με δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του Κασσελάκη φαίνεται να είναι υψηλότερα και από αυτά του Αλέξη Τσίπρα, όταν κάποια στελέχη του κόμματος φαίνεται να προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να μην κατέβει υποψήφιος ο «έκπτωτος» πρόεδρος. Στελέχη από την πλευρά των 100, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, θέτουν ευθέως θέμα διαγραφής για τον Στέφανο Κασσελάκη, την οποία βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας χαρακτηρίζει επιβεβλημένη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει πίσω την εξουσιοδότηση που είχε κάνει στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το στρατόπεδό του να επιμένει να μιλά για κενό εξουσίας. Την ίδια ώρα κομματικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με τη λειτουργία του κόμματος ούτε διοικητικά ούτε οικονομικά και ότι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΕ.
Πώς απαντά στις επικρίσεις ο Νίκος Παππάς
Όσον αφορά ενδεχόμενη διαγραφή Κασσελάκη, ο Νίκος Παππάς έχει ταχθεί κατά μιας τέτοιας απόφασης. «Εγώ ψήφισα κατά της πρότασης μομφής. Δεν θεωρούσα ότι έπρεπε να πάμε σε μια νέα προεδρική εκλογή. Αλλά το καταστατικό είναι σαφές. Δεν υπάρχει ανέλεγκτη και μη ανακλητή εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει.
«Όλη αυτή η μεγάλη πλειοψηφία της βάσης καπελώνεται από αυτό το 3%» είναι η απάντηση της πλευράς Κασσελάκη. Όπως δήλωσε ο Πέτρος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ, «προσπαθούν μια ομάδα στελεχών να διολισθήσουμε ξανά στη νέα αριστερά εσωτερικού. Να κάνουμε ένα κακέκτυπο του ΚΚΕ Εσωτερικού».
«Δεν έχω φοβηθεί ποτέ την ευθύνη. Πρέπει να πατήσουμε στις συλλογικές μας αποφάσεις και να πάμε παρακάτω όλοι μαζί. Αν τις διαβάσει κανείς θα αναρωτηθεί από πού προκύπτει αυτό το σκηνικό της τεράστιας έντασης διότι είναι πολιτικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Η ένταση είναι αναντίστοιχη και περιμένω να δω όσους θέσουν υποψηφιότητα να πουν πώς θα ενώσουν το κόμμα», είπε χθες ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο MEGA.
Ο Νίκος Παππάς κάλεσε, τέλος, όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Είπα και στο συνέδριο του Φεβρουαρίου πως θα πρέπει να κάνουμε βήματα για να λειτουργήσουμε συλλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα προγραμματικό οπλοστάσιο που τον βοήθησε να πάει με τον Αλέξη Τσίπρα να καταστεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Αυτό το οπλοστάσιο δεν πρέπει να το βάλουμε στην άκρη. Έχουμε κάνει όλοι λάθη. Λάθη έκανε και ο Στέφανος Κασσελάκης όπου δεν επέτρεψαν στις προγραμματικές προτάσεις να βρουν τη θέση που τους αρμόζει στο δημόσιο διάλογο».