Συγκροτήθηκε το ΕΣΡ

 
Συγκροτήθηκε το ΕΣΡ

Ενημερώθηκε: 10/11/16 - 20:04

Με πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη συγκροτείται το ΕΣΡ μετά την επιτυχή Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ έλαβε

Ναι: Eίκοσι (20)

Παρόν: Τέσσερα (4)

Η πλήρης σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος

Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη η κ. Πόπη Διαμαντάκου, ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, ο κ. Νίκος Κιάος, ο κ. Γεώργιος Πλιός, η κ. Λίλιαν Μήτρου, η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου και ο κ. Γεώργιος Σαρειδάκης.

 Οι τοποθετήσεις 

Κατά τις τοποθετήσεις ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζήτησε και τη δέσμευση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση μετά και την τοποθέτηση του Νίκου Παππά για την κατάργηση του αρθμού 4 των τηλεοπτικών αδειών ώστε να συναινέσει η ΝΔ για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ο Νίκος Βούτσης με τη σειρά του δεσμεύτηκε ότι πηγαίνοντας στη νέα διαδικασία το ΕΣΡ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγη όπως είπε ο Χρήστος Παππάς, δηλώνει «παρών» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά την τοποθέτηση της ΝΔ και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα. «Η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος της Βουλής είναι μια συγκροτημένη πρόταση που ανταποκρίνεται και από άποψη κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο της και να υπάρξει τοπίο νόμιμο», είπε.

Ψηφίζουμε «παρών» και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου ψηφίζει «ναι» για τον πρόεδρο του ΕΣΡ στη Διάσκεψη Προέδρων με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Χαρακτήρισε δε το πρόσωπο του κυρίου Κουτρομάνου ως το ενδεδειγμένο πρόσωπο για την προεδρεία του ΕΣΡ. Ο Ανδρεάς Λοβέρδος είπε επίσης πως ο πρόεδρος της Βουλής ότι εγγυήθηκε το έκανε πράξη.

Αναφερόμενος στη ΝΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το κόμμα του χαίρεται που η ΝΔ άλλαξε στάση και υπάρχει συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

To Ποτάμι, διά στόματος του Σπύρου Λυκούδη εμφανίστηκε συναινετικός στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ωστόσο δήλωσε ότι χωρίς να είναι δεσμευτικό εμμένει στην πρόταση του Ποταμιού για το Μιχάλη Σταθόπουλο στη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ.

Οι ΑΝΕΛ διά του βουλευτή του κόμματος Θανάση Παπαχριστόπουλου ψηφίζει «Ναι» στην πρόταση του Νίκου Βούτση.

εύσημα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απένειμε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης για τις κινήσεις που έκανε ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να συγκροτηθεί τελικά ΕΣΡ.

Επιπλέον, ο κύριος Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι στην επιτροπή μιλάει ως πρώην πρόεδρο της Βουλής και όχι ως μέλος της ΝΔ, παρά ταύτα συντάσσεται απόλυτα με τις προτάσεις της ΝΔ.

Επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η συναίνεση που έδειξε στο πρόσωπο του κ. Μορώνη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μορώνης ήταν πρόταση της ΝΔ για την ΕΡΤ και όχι γιατί ήθελε να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και σε όσους εκτόξευσαν βέλη εναντίον του λέγοντας ότι ο ίδιος έχει «στήσει παράγκα».

Πέραν τούτων ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι συντάσσεται με την άποψη της ΝΔ και με το πρόσωπο που προτείνει για την προεδρεία του ΕΣΡ παρά το γεγονός, όπως υπογράμμισε, ότι ο ίδιος δεν ασχολήθηκε και ούτε ασχολείται με τα πρόσωπα.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

«Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ», είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Τραγάκης.

Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος. Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. «Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση», κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Την πολιτική του ικανοποίηση διότι το κόμμα του έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την εξυγίανση και ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης, εκ μέρους του Ποταμιού, ο οποίος έκρινε ως θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας να δοθεί το μήνυμα, ότι η έκβαση για το ΕΣΡ δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά συναίνεσης. Ο κ. Δανέλλης, τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.

«Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι «άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων» και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα.

Την θετική του ψήφο προς το πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου του ΕΣΡ, δήλωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Αρχής πρέπει να πληροί τα εχέγγυα, ώστε όταν απαιτείται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Παππάς: Άνοιξε ο δρόμος για νέο διαγωνισμό υπό το ΕΣΡ