Στίγκας: Βουλευτές των Σπαρτιατών πήγαιναν στο Δομοκό να υποβάλουν τα σέβη και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη

 
stigkas-kasidiaris

Ενημερώθηκε: 01/09/23 - 11:16

Έχει ξεφύγει πλέον η κατάσταση στο εσωτερικό των Σπαρτιατών με τη σύγκρουση Στίγκα με τα πρωτοπαλίκαρα του Κασιδιάρη να περνά σε άλλο επίπεδο και σταδιακά αρχίζουν να γίνονται να επιβεβαιώνονται όσα υποπτευόμασταν για τη σχέση του Κασιδιάρη με τους Σπαρτιάτες.

Με το μόρφωμα στα όρια της διάλυσης, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών προχώρησε σήμερα σε νέες καταγγελίες κατά των βουλευτών του: «Βουλευτές μας πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη», είπε μιλώντας στο Action24.

Όπως είπε βουλευτές και άνθρωποι που εργάζονται για τους βουλευτές, επισκέπτονται τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού.«Δεν ξέρω αν έπαιρναν γραμμή, δεν θέλω να μιλήσω είπα, ο νοών νοείτω», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών προανήγγειλε νέες διαγραφές από το κόμμα, λέγοντας ότι «όσοι ξεπεράσουν τα εσκαμμένα και δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις του κόμματος, βεβαίως θα διαγράψω και άλλους. Το πανηγύρι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει».
Υπενθυμίζουμε ότι από το σύνολο των 12 βουλευτών των «Σπαρτιατών» οι 10 (μαζί τους και ο Στίγκας) ήταν στελέχη των «Ελλήνων ΓΤΠ» (του αρχικού μορφώματος Κασιδιάρη) και ο 11ος ήταν στέλεχος της ίδιας της Χρυσής Αυγής.

Στο αν ο ίδιος έχει επικοινωνία με τον Ηλία Κασιδιάρη είπε: «Όχι δεν έχω μιλήσει με τον Κασιδιάρη. Μια φορά μετά τις εκλογές που μου ευχήθηκε και αυτό ήταν όλο, σε τηλέφωνο τρίτου».

Το ρήγμα μεταξύ του Στίγκα και των υπόλοιπων 11 μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του μορφώματος ήταν ότι ο πρώτος ήταν ο μόνος που δεν ήθελε να υπάρξει ανοιχτή και δημόσια στήριξη των «Σπαρτιατών» στην υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν διαμηνύσει ότι ήθελαν το αντίθετο.

Το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στους Σπαρτιάτες και η κρατική επιδότηση το διακύβευμα

Το διακύβευμα της συγκρουσης είναι το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο κόμμα αλλά και την παχυλή κρατική χρηματοδότηση.

Οι «μπροστινοί» του έγκλειστου στο Δομοκό χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, υπό την καθοδήγησή του ζητούν να αλλάξει ο επικεφαλής του κόμματος και έτσι ελέγχοντας το κόμμα απόλυτα, να βάλουν στο χέρι τους την κρατική χρηματοδότηση.

Χτες ο (αμφισβητούμενος) πρόεδρός τους, Β. Στίγκας, εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις πυρκαγιές χωρίς την κοινοβουλευτική του ομάδα. Εξηγώντας αυτήν την εικόνα έκανε λόγο για βουλευτές «καθοδηγούμενους και ποδηγετούμενους από ξένα κέντρα», που «παραπέμπουν σε Greek mafia και δον Κορλεόνε». Είπε ακόμα ότι εδώ η χώρα καίγεται ενώ ως …μέγιστα προβλήματα παρέθεσε «τις ψηφιακές ταυτότητες και το ψηφιακό νόμισμα» και «κάποιοι επιλέγουν να κάνουν το δικό τους».

Απαντώντας στον Στίγκα ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, είπε ότι θεώρησε την ομιλία του ως το «κύκνειο άσμα της ύπαρξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός σας. Περιμένω και εγγράφως τέτοια διατύπωση αυτής της εξελίξεως ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη ληξιαρχική πράξη».

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του τοποθετήθηκε στα όσα κατήγγειλε από το βήμα της βουλής ο Βασίλης Στίγκας. «Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, γνωρίζαμε ότι πρακτικά στη Βουλή υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Και νομίζω, κ. πρόεδρε, ότι αυτά τα πολύ σοβαρά τα οποία ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα. Και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Βουλής.

Στη συνέχεια ο Β. Στίγκας σε επιστολή που έστειλε στον Κ. Τασούλα γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές Ι. Δημητροκάλλης, Χ. Κατσιβαρδάς και Ι. Κόντης «τίθενται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας των "Σπαρτιατών"» και ότι δεν «νοείται σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα αυτοβούλως και κατά μόνας, εκβιάζοντας τον πρόεδρο της ΚΟ, ουσιαστικά εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς».

Γιατί τρεις; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη. Προφανώς θεώρησε πως αυτοί ελέγχονται 100% από τα κέντρα που κατήγγειλε (Κασιδιάρη). Βάσει του κανονισμού της Βουλής πάντως Κ.Ο. υφίσταται από μίνιμουμ πέντε βουλευτές, που σημαίνει πως ο κ. Στίγκας θα κάνει προσπάθεια να κρατήσει την Κ.Ο. που σήμερα αριθμεί μαζί με αυτόν 9 μέλη.

Ο ίδιος, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφού διευκρίνισε ότι «με στήριξε και στήριξα» τον Κασιδιάρη, όταν ρωτήθηκε αν έχει τους απαραίτητους βουλευτές για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του είπε: «Και ναι και όχι».

Ακολούθησε το απόγευμα ανακοίνωση που υπέγραφαν οι βουλευτές του μορφώματος, οι μπροστινοί δηλαδή του Κασιδιάρη, στην οποία έλεγαν ότι «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος». Κάνουν λόγο «για παράσταση Στίγκα στη Βουλή που είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι».

Λένε ακόμα ότι ο Β. Στίγκας φοβάται το συνέδριο γιατί «είναι ο μόνος που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί εξωθεσμικά και παράνομα» και άλλα παρόμοια.

Η σημερινή ημέρα μπορεί να φέρει και νέες εξελίξεις αφού ο Βασίλης Στίγκας σε δήλωση του στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα μείνει μόνος του, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά των βουλευτών, φτάνοντας σε σημείο να λέει πως αν αποκαλύψει όλα όσα του έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τότε «ίσως χρειαστεί ακόμα και η επέμβαση εισαγγελέα». Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να μιλήσει ανοιχτά για όσα συνέβησαν στο εσωτερικό. Ουσιαστικά στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαμάχης απειλεί για να επιτύχει προφανώς συμβιβασμό.

Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και σήμερα, καθώς χθες ο Στίγκας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου με αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και του Κασιδιάρη, ο οποίος κινεί τα νήματα ακόμα και μέσα από τις φυλακές του Δομοκού. Στόχος τους είναι, σύμφωνα με τον Στίγκα, «να βάλουν “χέρι”» στην κρατική επιχορήγηση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ το έτος.

Για να χρηματοδοτηθεί ένα κόμμα από το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει κατέβει στις εθνικές εκλογές. Και επειδή τυχόν νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα συσταθεί υπό την καθοδήγηση Κασιδιάρη δεν θα έχει προκύψει μετά τις εκλογές, αλλά από τη διασπασμένη ομάδα των «Σπαρτιατών», αυτό δεν είναι εφικτό. Εκτός εάν οι «αντάρτες» καταφέρουν να πάρουν μέσα από ένα συνέδριο – το οποίο επιδιώκουν αλλά αρνείται ο κ. Στίγκας- την ηγεσία του κόμματος και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα διεκδικούσαν και την κρατική χρηματοδότηση. Ίδωμεν.​

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ