Ένα νέο νομοσχέδιο με κύριο στόχο την προστασία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αλλά και τις παράνομες ελληνοποιήσεις τέθηκε προς διαβούλευση την Δευτέρα (3 Ιουνίου) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το νέο νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε χτες στον κρατικό ιστότοπο των δημόσιων διαβουλεύσεων εγκαθιδρύει ένα θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα αλλά και κυρώσεις για τους παραβάτες στον τομέα γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Αφορά συγκεκριμένα τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων(ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ) σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν εκτενή φαινόμενα ελληνοποιήσεων, τα οποία δημιουργούν εδώ και καιρό μη βιώσιμες συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροτικό τομέα, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στο ελληνικό μέλι, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί από το υπουργείο και τις ενώσεις.
Επίσης, σύμφωνα με την περιγραφή το Υπουργείο, το εν λόγω νομοσχέδιο αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου αυτοί «να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι».
Παράλληλα, προβλέπονται «υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων». Γι’ αυτό προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα «Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ», το οποίο κρίνεται «απαραίτητο» για την ορθή εκτέλεση του ελεγκτικού έργου από τον αρμόδιο οργανισμό, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα ελέγχου του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκτείνεται στο επίπεδο της παραγωγής, της ποιότητας, αλλά και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.
«Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου με πληροφορίες μητρώου επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου μετά από τη σχετική χορήγηση πιστοποίησης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στους σωστούς ελέγχους», δήλωσε με την δημοσίευση του νομοσχεδίου ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.
Κύριος στόχος είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ και να είναι «επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι» και να εξασφαλιστεί ότι «ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο», αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Τέλος συστήνεται ειδική Επιτροπή για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες, ενώ καθορίζεται λεπτομερώς το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής μέσα στο εν λόγω νομοσχέδιο.
«Στόχος μας είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα», δήλωσε ο Υπουργός, ενώ τόνισε στη συνέχεια ότι μεταξύ άλλων μέλημά του είναι και «η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων».
Πηγή: euractiv.gr