Πρωτοβουλία Τσίπρα για αλλαγή ατζέντας με εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

 
Πρωτοβουλία Τσίπρα για αλλαγή ατζέντας με εκλογικό νόμο και Σύνταγμα

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 17/06/16 - 23:02

Το θέμα του εκλογικού νόμου θα βρεθεί στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Παρά τις αντιδράσεις και τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένη την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να "παίξει" το χαρτί του εκλογικού νόμου, αλλάζοντας τη δύσκολη οικονομικο-κοινωνική πολιτική ατζέντα.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται έντονες πολιτικές διεργασίες, με επίκεντρο, κυρίως, τον εκλογικό νόμο, οι οποίες θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Ιουνίου, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή συζητήθηκε και αποφασίστηκε, η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο, ακόμα και αν θεωρείται πολύ πιθανό να βρει "κλειστές πόρτες" από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο.

Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Κομματικές πηγές ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα καλέσει σε "εξαντλητικό διάλογο" πολιτικές δυνάμεις, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ακόμα και η πιθανή άρνηση της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στις διεργασίες αυτές, εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με ανάδειξη της άρνησης των άλλων κομμάτων ως εμμονή στην προβληματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Τσίπρας: Ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση διήρκεσε περίπου πέντε ώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αποχώρησή του από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, είναι, πλέον, ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Αγκάθι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελούν οι τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου.

Από τη μία η υπάρχει η επιμονή της «Ομάδας των 53» στην καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής και η αντίθεσή της στη διατήρηση μπόνους στον εκλογικό νόμο και από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής με την άποψη για απλή αναλογική μόνον στην εκλογή των 270 βουλευτών και μείωση του μπόνους των 50 εδρών στις 30 (ή ακόμα και στις 27), ώστε να μπορούν να υπάρξουν βιώσιμες κυβερνήσεις.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις μιας και η ΠΓ χωρίστηκε στα δύο όσον αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ορισμένοι ήταν υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι ήταν υπέρ «βελτιωμένης απλής αναλογικής»,της πρότασης δηλαδή του κ. Κουρουμπλή.

Ο συμβιβασμός στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας περιγράφεται ένα αναλογικότερο σύστημα που θα μπορεί να πλασαριστεί και ως απλή αναλογική.

Όπως επισημαίνεται:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.

Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.

Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.:

α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης

β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021".

Η στάση των άλλων κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα έλεγαν «όχι» σε ένα αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως να βγάζει κυβερνήσεις.

Ο Β. Λεβέντης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα", είπε πως βολιδοσκοπήθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και « εφόσον είναι πλήρης η απλή αναλογική, εφόσον καταργείται τελείως το μπόνους, παραμένει το πλαφόν εισόδου 3% ....Πρόσθεσα εγώ τον όρο, να μην κοπούν οι περιφέρειες, να μην κοπεί η περιφέρεια της Β' Αθηνών στα τρία...τον ψηφίζουμε ».

Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ήδη ότι δε θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.

Μόνο απλή ανόθευτη αναλογική χωρίς μπόνους και όριο εισόδου είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ.

Με αυτά τα δεδομένα ο εκλογικός νόμος -αν κατατεθεί και ψηφιστεί- δύσκολα θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία και θα ισχύσει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Σχετικά θέματα:

Και ξαφνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε δημοσκόπηση με 6%!!!

"Παράθυρο" Λεβέντη για "ναι" στον εκλογικό νόμο