Το παρασκήνιο της άγριας κόντρας στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας

 
Το παρασκήνιο της άγριας κόντρας στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας

Ενημερώθηκε: 11/10/16 - 12:41

Μια «διαπάλη χωρίς αρχές» διαπερνά αυτή την περίοδο τις υγειονομικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας αφενός των σχεδίων της συγκυβέρνησης για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και αφετέρου της διεξαγωγής του 2ου Συνεδρίου του συγκυβερνώντος κόμματος, που ξεκινά στις 13 Οχτώβρη 2016.

Σε αυτή τη διαπάλη συγκρούονται οι Συριζαίοι ΕΣΥτες –δηλαδή οι γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (παα)- και οι Συριζαίοι γιατροί του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), στο οποίο εργάζονται οι περισσότεροι με δικαστικές αποφάσεις διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιωτικά ιατρεία τους. Είναι δηλαδή εκείνοι οι γιατροί των παλιών μονάδων του ΙΚΑ –και μετά του ΕΟΠΥΥ- που θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο 4238/2014 (νόμο του Άδ. Γεωργιάδη) να επιλέξουν ανάμεσα στην παα –και να κλείσουν τα
ιδιωτικά ιατρεία- ή να εγκαταλείψουν το σύστημα. Από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν, τότε, στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, σήμερα στο ΠΕΔΥ εργάζονται 2.200 εκ των οποίων οι μισοί παραμένουν με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα.

Σ' αυτήν την κατηγορία των παραμενόντων με ασφαλιστικά μέτρα ανήκει η μέγιστη πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που απαρτίζουν την Ομάδα Μελών (ΟΜ) της ΠΦΥ του κόμματος στην Αττική με γραμματέα τον καρδιολόγο Παναγιώτη Καλαρά. Σ' αυτή την οργάνωση ανήκει και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος –όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση- ήταν υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος.

Πρίν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ο Γιάννης Μπασκόζος υποστήριζε ότι η ΠΦΥ θα στελεχωθεί με γιατρούς παα, ενώ για τους γιατρούς που παρέμειναν στο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις θα υπήρχε ένα διετές μεταβατικό στάδιο, με κάποια ελαστικότητα για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Υπέρ της επανένταξης των γιατρών και οδοντιάτρων οι οποίοι είτε απολύθηκαν είτε εξακολουθούσαν να υπηρετούν στο ΠΕΔΥ με δικαστικές αποφάσεις και της επαναπρόσληψής με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και για ένα ικανό μεταβατικό διάστημα, τάχτηκαν τόσο ο πρώτος υπουργός Υγείας της συγκυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο Γιάννης Μπασκόζος, σε μια ημερίδα της ΟΜ της ΠΦΥ του ΣΥΡΙΖΑ το Μάη του 2015. Σ' αυτό το διάστημα, υποστήριξαν, τότε, πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, χωρίς προκαταλήψεις και εκβιασμούς, που θα οδηγήσει στους όρους παραμονής τους στο σύστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.

Υπέρ της εφαρμογής του θεσμού της παα στην ΠΦΥ ήταν ευθύς εξαρχής ο αναπληρωτής στην αρχή –και νύν υπουργός- Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Μάλιστα το Φλεβάρη του 2015 όταν ο πρόεδρος του της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ) Παναγιώτης Ψυχάρης έθεσε ζήτημα για την επαναπρόσληδη των απολυθέντων ο Ανδρέας Ξανθός του διαμήνυσε: «Δεν είστε δά και καθαρίστριες»!

Με την ανάληψη των καθηκόντων ως υπουργού δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για την ΠΦΥ υπό τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, ο οποίος αποχώρησε απ' το ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Η ομάδα Μπένου έπρεπε να επεξεργαστεί την πιλοτική εφαρμογή της «Ομάδας Υγείας με τον οικογενειακό γιατρό σε κάθε γειτονιά», σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Η ομάδα Μπένου έγινε το «κόκκινο πανί» για Ομάδα Μελών της ΠΦΥ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άρχισε να σιγοβράζει –και πάλι- μετά την ανάρτηση στη «Διαύγεια» σχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το οποίο περιείχε το άρθρο 28, το οποίο προβλέπει ότι όσοι γιατροί παραμένουν στο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις –εξασκώντας ταυτόχρονα το ελευθέριο επάγγελμα- θα πρέπει μέχρι την 31.12.2016 να καταθέσουν αιτήσεις ένταξης σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.Αλλοιώς απομακρύνονται απ' το σύστημα.

Η δημοσιοποίηση αυτής της ρύθμισης συνέπεσε με τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΟΜ της ΠΦΥ -έγιναν την 1.10.2016- εκλέχτηκαν 7 αντιπρόσωποι απ' τους 13 υποψήφιους. Πρώτος εξελέγη ο Παναγιώτης Ψυχάρης και ακολούθησαν: Ο Μιχάλης Ψαλτάκος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, ο Παναγιώτη Καλαράς, και –τέταρτος- ο Γιάννης Μπασκόζος. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η εκλογή του Γ. Μπασκόζουν συνοδεύτηκε με την υποχρέωση να υποστηρίξει στο συνέδριο τη μη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην ΠΦΥ, όχι μόνο για τους υπηρετούντες αλλά και για τους επόμενους γιατρούς, καθώς και επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Ακολούθησε η συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στο «Έθνος της Κυριακής» στις 23.9.2016, μέσα απ' την οποία υπουργός Υγείας, παρουσίασε τις βασικές αρχές του σχεδίου για την ΠΦΥ, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο του ιατρικού δυναμικού που θα εργάζεται από το 2018 σε αυτό, θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ένταση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, προστέθηκε και από ένα αφιέρωμα της «Αυγής» (9.10.2016) στα σχέδια της συγκυβέρνησης, όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην «Αυγή» -όπως και στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο»- είναι κομμένες οι
απόψεις των γιατρών της ΠΦΥ.

Φαίνεται, όμως να επήλθε κατευνασμός –έστω και προσωρινός- στο όνομα της ενότητας του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ενόψει των εκλογών στο Σύλλογο των γιατρών Αττικής του ΠΕΔΥ, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μ' άλλα λόγια η διαπάλη υποτάχτηκε στη βασική αρχή της διατήρησης της συγκυβερνητικής εξουσίας και των στηριγμάτων στα συνδικάτα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 11/10/2016: Βροχές και καταιγίδες

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους στη Βόρεια Καρολίνα λόγω των πλημμυρών από τον τυφώνα Μάθιου

Φ.Γεννηματά προς Αλ. Τσίπρα: Εχετε αγκαλιάσει τους γλύφτες και αριβίστες

Γονείς στον Προφήτη Βόλβης δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο αντιδρώντας στα προσφυγόπουλα!