«Ένα μέρος από το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το τίμημα που πληρώνει ο πολίτης εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς»: τη διαπίστωση αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha", με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα επανέναρξη της δίκης της Siemens.
«Το σκάνδαλο Siemens είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στη χώρα από τη μεταπολίτευση. Το μέγεθος του σκανδάλου έχει αποδειχθεί με στοιχεία που ήρθαν από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και φέρουν τη βούλα δικαστικής απόφασης γερμανικού δικαστηρίου. Σε αυτό είναι αναμεμειγμένα πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και τα δύο τότε κυβερνώντα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τα ταμεία τους έπαιρναν μέρος του τζίρου της Siemens Hellas», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέχισε υποστηρίζοντας πως «δίπλα σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο έχουμε άλλα δύο συναφή: Το πρώτο είναι το πολιτικό σκάνδαλο του κουκουλώματος της ευθύνης των πολιτικών προσώπων και κομμάτων, που έγινε και ολοκληρώθηκε στη Βουλή, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και το δεύτερο σκάνδαλο είναι η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης. Σε άλλες χώρες οι δίκες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όσοι "έφαγαν" ελαφριές ποινές τις έχουν ήδη εκτίσει και στην Ελλάδα δεν έχει αρχίσει ακόμα η δίκη, λόγω των γνωστών αργοποριών και προβλημάτων στην οργάνωση αυτής της δικαστικής εξέλιξης. Αυτή η αργή απονομή δικαιοσύνης "βγάζει μάτι", γιατί δίνει την αίσθηση στον πολίτη ότι αντί για την ισχύ του δικαίου έχουμε το δίκαιο του ισχυρού και στη Δικαιοσύνη».
Επ' αυτού, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ελπίδα, «αυτή η δίκη, που πάει να ξεκινήσει τώρα μετά από πολλές καθυστερήσεις, να οδηγήσει κάποιους από το εδώλιο του κατηγορουμένου στην επιβολή ποινικών ευθυνών. Δυστυχώς -όπως κατήγγειλε- μέσα σε αυτούς δεν είναι τα μεγάλα πολιτικά πρόσωπα, γιατί αυτά φρόντισαν να σβήσουν τις δικές τους ευθύνες, αξιοποιώντας έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών, που στηρίζεται σε μια κακή συνταγματική ρύθμιση».
«Ένα από τα σημαντικά ευρήματα των εργασιών αυτής της εξεταστικής επιτροπής, που "έβγαζε μάτι", ήταν η περίπτωση του κ. Μαντέλη», υποστήριξε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και προσέθεσε: «Σε άλλες περιπτώσεις, βρισκόμασταν μπροστά σε μια συνωμοσία συγκάλυψης, σε σβησμένα ίχνη, σε γελοίες δικαιολογίες παρένθετων προσώπων, που "έπαιζαν" με πάρα πολλά λεφτά που τα χρησιμοποιούσαν και τα μετέφεραν από δω κι από κει, αλλά παρίσταναν τους αθώους. Και το βασικό είναι ότι ήρθε ένα πόρισμα, που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που τα έβγαλε όλα "μέλι-γάλα"».
Και, αποτιμώντας το κόστος του σκανδάλου, σημείωσε: «Ένα μέρος από το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σπατάλες του πελατειακού κράτους και ένα άλλο μέρος είναι το τίμημα που πληρώνει ο πολίτης εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς. Είτε έχουν σχέση με τη Siemens και τον ΟΤΕ και την Intracom, που υπέγραφαν δίδυμες συμβάσεις, είτε έχουν σχέση με το C4I, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κι εκεί ήταν αναμεμειγμένη η Siemens».
Όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο Δ. Παπαδημούλης είπε πως ήταν «ήταν ένας κακός, λεόντειος συμβιβασμός σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της Siemens, έχει χαρακτηριστικά διεθνούς συμφωνίας. Και δεν είναι καθόλου απλό και συμβατό με το εθνικό και διεθνές δίκαιο μια κυβέρνηση, ερήμην της δικαιοσύνης, να διαγράφει με μια ψηφοφορία στη Βουλή αυτή τη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Από τη στιγμή που έγινε και υπογράφηκε, παράγει νομικές συνέπειες και δεν μπορεί μονομερώς να αλλάξει, παρά μόνο με παρεμβολή της ίδιας της Δικαιοσύνης».