Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας ως προς τα αιτήματα χορήγησης ασύλου και της έκδοσης αποφάσεων για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα βρεθούν μεταξύ άλλων στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την ερχόμενη Παρασκευή, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ένα νέο κύμα προσφυγικών ροών έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Μέχρι στιγμής η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Ιταλία βάζουν «μπλόκο» στην χορήγηση ασύλου σε Σύρους υπηκόους, ενώ αναμένεται ο αριθμός των χωρών που θα κρατήσουν παρόμοια στάση να αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται και η Αθήνα.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ετοιμάζει τις σχετικές εισηγήσεις που θα γίνουν στο ΚΥΣΕΑ, καθώς παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Επομένως, την Παρασκευή θα γίνουν όλες οι εισηγήσεις και θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9.450 Σύροι πρόσφυγες, δηλαδή το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.
Μαρινάκης: «Να ανοίξει ο δρόμος για την ομαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες τους»
Ερωτηθείς σχετικά με το τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη Συρία στο μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε: «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, να προσδοκούμε πιθανή επιστροφή πολλών προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν λόγω της κατάστασης στη Συρία. Να ανοίξει ο δρόμος για την ομαλή επιστροφή Σύρων προσφύγων στις εστίες τους».
Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα φοβάται νέες προσφυγικές ροές ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.
«Πέραν της προσδοκίας μας για ασφαλή επιστροφή προσφύγων στη Συρία είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό υποδοχής με πολύ λιγότερες δομές, αλλά πολύ ασφαλέστερες. Συνεχίζει και ακολουθεί μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, ίσα-ίσα η προσδοκία μας είναι να συμβεί το αντίθετο» σημείωσε.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη ανταλλαγή μεταναστών και προσφύγων.
«Σίγουρα βρισκόμαστε τώρα στον προβληματισμό της επόμενης ημέρας. Διότι, η Συρία είναι και ήταν πάντοτε μία χώρα, πολύ-εθνοτική, πολύ-θρησκευτική. Τουλάχιστον 17 δόγματα και έθνη. Και αναρωτιέται κανείς πως ενώ έχουν κρίση οι τζιχαντιστές και αυτός είναι και ο προβληματισμός και του Προέδρου Μπάιντεν και κάπως των Ευρωπαίων αλλά κυρίως και του δικού μας, του Υπουργείου Εξωτερικών που έθεσε το θέμα του προβληματισμού για την επόμενη μέρα. Διότι, πράγματι ο Άσαντ και ειδικότερα το καθεστώς Άσαντ, ήταν μια κοσμική δικτατορία, σκληρή δικτατορία με θύματα, που όμως, το μόνο που απαγόρευε ήταν η πολιτική διαφωνία με το καθεστώς. Ανεχόταν δηλαδή τις εθνότητες και τις θρησκείες. Εδώ τώρα υπάρχει ένας κίνδυνος να δημιουργηθεί μια θρησκευτική φονταμενταλιστή δικτατορία. Δηλαδή να περάσουμε από την πολιτική δικτατορία στη θεοκρατική δικτατορία. Και αυτό σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει τα προβλήματα της επόμενης ημέρας (…)» ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία η υφυπουργός.
Αναφερόμενη στις προσφυγικές ροές η κα Βούλτεψη σημείωσε: «Εμείς ως Ελλάδα χαιρετίζουμε την πτώση του Άσαντ, του καθεστώτος. Εκφράζουμε όμως, την ανησυχία μας για το τι θα συμβεί στο μέλλον, γι’ αυτό που λέμε επόμενη μέρα. Για το αν θα προστατευτούν οι μειονότητες, οι χριστιανοί-που πρέπει να πούμε ότι εκεί το 10% του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Δηλαδή σκεφτείτε ότι είναι 1,2 εκατομμύρια αυτοί που συνδέονται με το Πατριαρχείο της Αντιόχειας, το οποίο φιλοξενείται στη Δαμασκό. Και προφανώς υπάρχουν κάποια αιτήματα Ελλήνων για επαναπατρισμό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι Έλληνες, είναι Χριστιανοί – Σύριοι. Άρα, λοιπόν, τώρα επειδή έχουμε δει ανταλλαγή πληθυσμών, μήπως δούμε και ανταλλαγή μεταναστών, προσφύγων (…). Όμως, για αυτή τη νίκη συνέβαλαν και οι Κούρδοι και οι Δρούζοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτοί όλοι πώς θα τα βρουν μεταξύ τους; Δηλαδή, μήπως πέσουμε σε έναν καινούργιο εμφύλιο; Την ίδια ώρα έχουμε και αεροπορικά πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μήπως δηλαδή, το Ισλαμικό Κράτος, το ISIS δηλαδή, πάρει θάρρος και προσπαθήσει να κερδίσει κομμάτι της εξουσίας; Και ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτές όλες οι αντάρτικες ομάδες που ενώθηκαν κάτω από αυτή την ισλαμιστική συμμαχία, της οποίας ηγέτης είναι ο Τζολάνι. Και αυτά τα 14 χρόνια του εμφυλίου πολέμου, ήταν ενωμένοι, αλλά ήταν ενωμένοι υπό έναν κοινό στόχο: την ανατροπή του Άσαντ. Όμως, αυτά τα 14 χρόνια του εμφυλίου δεν ανέπτυξαν μια πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα. Άρα, εγώ πολύ το φοβάμαι αυτό. Δηλαδή τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου. Έχουν μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές. Έχουν διαφορετικούς στόχους (…)».
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Επαφές με ΕΕ για εκτίμηση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία
Μία πρώτη επαφή, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα επιδιώξει να έχει άμεσα με τον νέο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εξελίξεις στη Συρία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως έκανε γνωστό στη Βουλή.
Αφορμή ήταν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Γιώργου Νικητιάδη. σχετικά με τα μεταναστευτικά προβλήματα.
«Καλείστε να κάνετε διαχείριση του μεταναστευτικού επί πραγματικού πρακτικού προβλήματος και όχι πάνω σε βολικά σενάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα καραβάνια εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων εγκαταλείπουν τις εστίες τους από τη Συρία κατευθυνόμενοι προς τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία και προς τον Λίβανο και τις Μεσογειακές ακτές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γιαννακοπούλου.
«Οι πιέσεις στο μεταναστευτικό δεν ξεκίνησαν από προχθές όταν κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Θα δούμε τι θα γίνει, πόσο θα επηρεαστούν οι κατευθυνόμενες προς τη χώρα ροές από αυτή την εξέλιξη, με το δεδομένο ότι πριν καταρρεύσει το καθεστώς υπήρχαν περί τα 3 εκατ. φιλοξενούμενων Σύρων στη Τουρκία, κάποιοι εκ των οποίων έβρισκαν πρόσβαση προς την Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, και πριν συμβούν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο υπήρχε μεγάλη πίεση στο σύστημα» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Προσέθεσε δε, ότι «οι ροές αυξήθηκαν κατά σημαντικό ποσοστό σε σχέση με το 2023, αλλά το σύστημα που δομήσαμε αντέχει, προς το παρόν και οι πληρότητες των δομών είναι περίπου στο 67%».
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί λιγότερα κονδύλια στη δεύτερη προγραμματική περίοδο για το μεταναστευτικό σε σχέση με την πρώτη περίοδο 2015-2021, που ήταν 3,4 δισ. ευρώ ενώ για την περίοδο 2021-2027 είναι 1,6 δισ. ευρώ.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά «υπομονή και επαγρύπνηση»
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε τη Δευτέρα (9/12) να επιδειχθεί «υπομονή και επαγρύπνηση» ως προς το θέμα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμβουλεύει να παραμείνει η προσήλωση στο θέμα των επιστροφών» και ελπίζει ότι οι εξελίξεις στο πεδίο να επιτρέψουν «επιτέλους εθελοντικές, ασφαλείς και βιώσιμες επιστροφές – με πρόσφυγες ικανούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», τονίζει ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι, σε ανακοίνωσή του.
Γερμανία: «Παγώνουν» τα αιτήματα ασύλου
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πλέον «τραβήξει χειρόφρενο» στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου για Σύρους πρόσφυγες. Σε αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, διότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη.
«Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εξέλιξη στη Συρία θα είναι ειρηνική και δεν θα πυροδοτήσει νέο κύμα προσφύγων» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σήμερα το μεσημέρι.
Σε ό, τι αφορά τις εξελίξεις, ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε καλό νέο την πτώση του Άσαντ στη Συρία που καταπίεσε βάναυσα τον λαό του, άφησε αμέτρητους νεκρούς πίσω του και εκατομμύρια πρόσφυγες. Περίπου 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες ζουν στη Γερμανία από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ενώ χθες και σήμερα Σύροι πρόσφυγες στη Γερμανία πανηγύρισαν για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος.
Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση για την αντιπαράθεση για τους Σύρους πρόσφυγες, διότι έχουμε στελέχη της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης να λένε ότι δεν υπάρχουν πλέον βασικοί λόγοι για τη χορήγηση ασύλου στους Σύρους πρόσφυγες.
Τέλος, τα κυβερνητικά κόμματα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι συνιστούν αυτοσυγκράτηση προς το παρόν.