Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συναντήσει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό να ανακοινώσει τις προθέσεις του για το ποιο πρόσωπο θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «λειτουργώντας θεσμικά», αφού ενημερώσει αρμοδίως την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα είναι έτοιμος «ανά πάσα ώρα και στιγμή» να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του για το πρόσωπο του επόμενου αρχηγού του κράτους, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το αργότερο την Πέμπτη, καθώς η συγκεκριμένη συζήτηση, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «δεν έχει νόημα να σέρνεται στον δημόσιο βίο» και πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.
Η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, εν είδει διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό, όπου εκτός από το όνομα ο πρωθυπουργός θα εξηγεί και τους λόγους της επιλογής που έκανε.
Το χρονοδιάγραμμα
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για την εκλογή Προέδρου.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
- Η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου 2025 και για την ανάδειξη νέου Προέδρου προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες, οι οποίες μεταξύ τους πρέπει να έχουν απόσταση πέντε ημερών.
- Η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία προβλέπουν πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη απαιτεί 151 ψήφους και η πέμπτη –αν χρειαστεί– σχετική πλειοψηφία.
- Αρα, αν η Νέα Δημοκρατία χρειαστεί να εκλέξει Πρόεδρο μόνο με τη δική της κοινοβουλευτική δύναμη, τότε θα χρειαστούν 20 ημέρες –συνολικά τέσσερις ψηφοφορίες– εξ ου και οι πληροφορίες λένε πως οι ψηφοφορίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα, ακόμη και εντός δεκαημέρου.
- Εάν το ΠΑΣΟΚ συναινέσει στον υποψήφιο τότε θα χρειαστούν συνολικά τρεις ψηφοφορίες και 15 ημέρες.
Εντός των επομένων δέκα ημερών αναμένεται να εκκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή – Οι ισχυρές υποψηφιότητες και το σενάριο για πρόσωπο – έκπληξη.
Οσον αφορά το όνομα του προσώπου που θα προταθεί, οι πληροφορίες από πλευράς κυβέρνησης είναι με το σταγονόμετρο. Στη μικρή λίστα του πρωθυπουργού βρίσκονται μέχρι και την τελευταία στιγμή δύο βασικά ονόματα και ένα… έκπληξη, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα είναι αυτό που θα ενεργοποιηθεί.
Ο κ. Τασούλας θεωρείται η πιο ασφαλής τελική επιλογή, καθώς δεν διαταράσσει τα εσωκομματικά ύδατα, ενώ από την Κεντροαριστερά στο τραπέζι ήταν μέχρι και χθες το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Υπάρχει, ωστόσο, και τρίτη επιλογή, αυτού του ονόματος – έκπληξη, καθώς ο αιφνιδιασμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και τον έχει «επιλέξει» κατά το παρελθόν.
Το «ταμπελάκι»
Χθες ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με μαθητές του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Περάματος για το αν έχει κάποιο μότο, απάντησε ότι στο γραφείο του έχει σταθερά ένα «ταμπελάκι», που πήρε από το γραφείο του πατέρα του, όπου αναγράφεται: «Οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται».
Το μότο αυτό μπορεί να τον έχει επηρεάσει και στο σκεπτικό του για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και τελικά να ενεργοποιηθεί το σενάριο της έκπληξης. Πάντως, παρότι το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση και τα μίντια, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για το ευρύ κοινό, από το οποίο η επιλογή του πρώτου πολίτη της χώρας αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με αδιαφορία, καθώς οι πολίτες δεν θεωρούν πως επηρεάζει κάπου τη ζωή τους, άρα δεν ασχολούνται με το θέμα.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι στην επικαιρότητα μόνο δύο φορές: μία με την ανακοίνωση του ονόματος και άλλη μία όταν οριστικοποιηθεί η εκλογή του και δεν πρόκειται να επηρεάσει την πολιτική ζωή, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Με απλά λόγια, άπαντες στο Μαξίμου θεωρούν πως σε δύο χρόνια από τώρα, όταν στηθούν κάλπες, κανένας πολίτης δεν θα επιλέξει ποιο κόμμα θα ψηφίσει με βάση το ποιος θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν προέρχεται από την Κεντροδεξιά ή την Κεντροαριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη αξιολογούν τις αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Αριστερά. Για τον Σωκράτη Φάμελλο, άλλωστε, αυτοί ήταν οι δύο βασικοί αποδέκτες της πρότασης. Το «χαμηλό βαρομετρικό» που εξέπεμψε η Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν μη αναμενόμενο. Η γραμμή που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης πως δεν θέλει απλή καταγραφή μιας προοδευτικής υποψηφιότητας, αλλά να πειστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει Πρόεδρο από την Κεντροαριστερά, δεν πείθει τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ, έχοντας χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα πιεστεί να ψάξει πλέον τον δικό του υποψήφιο στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περίμενε και ο εκλεκτός του πρωθυπουργού είναι από τη δεξιά παράταξη. Σε αυτό που περισσότερο στάθηκαν στελέχη της Κουμουνδούρου ήταν η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με άλλα κόμματα αριστερά του Κέντρου.
Οσον αφορά τη Νέα Αριστερά και το κατά πόσον η Λούκα Κατσέλη θα αφυπνίσει τα συντροφικά συναισθήματα των πρώην συντρόφων τους, τα μηνύματα είναι καλύτερα για την Κουμουνδούρου, χωρίς όμως να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. H πρώτη αντίδραση από τον Αλέξη Χαρίτση ήταν από θετική έως επιφυλακτική: «Είναι μια προσωπικότητα την οποία την τιμώ, την τιμούμε, έχει κάνει τη διαδρομή της και είναι μια επιλογή αξιοπρεπέστατη», ανέφερε στην ΕΡΤ, συμπληρώνοντας πως η πρότασή του για τον Χρήστο Ράμμο ήταν μια «χαμένη ευκαιρία».
Για το θέμα θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα ληφθεί τελική απόφαση. Αυτό που τόνιζαν στελέχη του κόμματος μιλώντας στην «Κ» είναι πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί δεν θα πρέπει να συνδεθεί με κεντροαριστερά σενάρια συνεργασίας. Ενδεχομένως, μάλιστα, τυχόν θετική τοποθέτηση σε σχέση με τη Λούκα Κατσέλη να συνοδευτεί και από μια ανακοίνωση που να διευκρινίζει ότι η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει απρόσκοπτα την αυτόνομη πορεία της. Δεν είναι λίγοι όσοι στη Νέα Αριστερά βλέπουν μια κίνηση τακτικής από τον Σωκράτη Φάμελλο. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο όργανο αποτελείται από 22 άτομα και μεταξύ αυτών συμμετέχουν οι Αλέξης Χαρίτσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Μπίστης, Πάνος Λάμπρου, Κωστής Καρπόζηλος κ.ά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος συνάντησε τη Λούκα Κατσέλη στη Βουλή και δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μπορεί η δική σου υποψηφιότητα να συμβάλει, μια και έχει τα χαρακτηριστικά και των δημοκρατικών αξιών και του ήθους, αλλά και μιας πολιτικής διαδρομής με σημαντική συμβολή στα κοινωνικά ζητήματα, στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, στα θέματα της λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και του κοινωνικού κράτους». Η κ. Κατσέλη απάντησε πως «ελπίζω η δική μου υποψηφιότητα να στηριχθεί πλατύτερα και αυτό νομίζω θα είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Να είμαστε καταλύτες για μια καλύτερη πατρίδα».
Πλήθος σεναρίων και πολύμηνη ονοματολογία
Με την αναμενόμενη ανακοίνωση της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας κλείνει ένας ευρύς κύκλος ονοματολογίας, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν ήταν λίγα τα ονόματα που ακούστηκαν ως πιθανές επιλογές. Καθόλου τυχαία, αναλόγως του γενικότερου πολιτικού κλίματος άλλαζε και η σύνθεση της δεξαμενής πιθανών υποψηφίων. Η προεδρολογία άρχισε μάλλον νωρίς, λίγο μετά τις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμά τους. Το κλίμα εσωκομματικής πίεσης στη Ν.Δ., που εκδηλώθηκε και με τις παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, έδωσε τροφή σε σενάρια για στροφή σε μια παραταξιακή υποψηφιότητα, προκειμένου να ενισχυθεί το παραταξιακό φρόνημα και να αναχαιτίσει το κυβερνών κόμμα τις τάσεις ενίσχυσης των μικρότερων κομμάτων στα δεξιά του, ανακόπτοντας τη μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τα εκεί. Ηδη από εκείνη την περίοδο το όνομα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα βρέθηκε στο προσκήνιο ως μια πιθανή επιλογή. Ακούστηκαν επίσης τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια. Ο Κώστας Καραμανλής, όταν και δημοσίως ακούστηκε το όνομά του ως πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να διαμηνύσει ότι δεν τον αφορά αυτή η συζήτηση.
Στη δημόσια συζήτηση σταδιακά άρχισαν να ακούγονται και άλλα ονόματα, έξω από το στενό κομματικό πλαίσιο της Ν.Δ., με κυρίαρχα αυτά των Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα, Παναγιώτη Πικραμμένου, Ιωάννη Σαρμά, Νίκου Αλιβιζάτου. Προβλήθηκαν ως δυνητικές υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν υποστήριξη πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να ψηφιστούν και από το ΠΑΣΟΚ, που όσο η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας άνοιγε, όλο και πιο ξεκάθαρα έθετε το ζήτημα για μια υποψηφιότητα που θα συνεχίζει την άτυπη παράδοση το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να επιλέγει υποψήφιο από τον απέναντι ιδεολογικό χώρο. Οι συγκεκριμένες επιλογές προβάλλονταν ως υπερκομματικές, που θα μπορούσαν να είναι ευρύτερα αποδεκτές.
Αναλόγως του γενικότερου πολιτικού κλίματος άλλαζε και η σύνθεση της δεξαμενής πιθανών υποψηφίων για την Προεδρία, που άλλοτε είχαν κεντροδεξιό και άλλοτε κεντροαριστερό πρόσημο.
Αξιοσημείωτη αλλαγή στην προεδρική ονοματολογία σημειώθηκε μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ., η οποία δεν έφερε περαιτέρω αναταράξεις ή εσωστρέφεια. Θεωρήθηκε η εξέλιξη αυτή ότι αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει τις πιθανότητες για μια επιλογή χωρίς άμεση σύνδεση και αναφορά στη συντηρητική παράταξη. Ετσι, άρχισε η λίστα των δυνητικών υποψηφίων να εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα ονόματα, που συγκέντρωναν άλλα χαρακτηριστικά. Στη δημόσια συζήτηση άρχισε να ακούγεται περισσότερο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να προσανατολιστεί σε μια επιλογή χωρίς άμεση σύνδεση και αναφορά στη συντηρητική παράταξη, προκειμένου να συνεχίσει να «συνομιλεί» με αυτό το κοινό και για να εξασφαλίσει ακόμα μια προεδρική εκλογή με ευρεία πλειοψηφία, όπως αυτή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου το 2020. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, άρχισε να ακούγεται η πιθανότητα να προταθεί εκ νέου η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία εμφανιζόταν πιο πριν να μην έχει τέτοια προοπτική εξαιτίας αντιδράσεων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
Στην πιθανότητα να προταθεί εκ νέου γυναίκα υποψήφια ακούστηκαν τα ονόματα των Μαρίας Δαμανάκη, Αννας Διαμαντοπούλου, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, αλλά και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, συνήθως με την προσθήκη ότι καθεμιά τους έχει αναφορές –άμεσες ή έμμεσες– και στον χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως πιθανοί υποψήφιοι με προέλευση το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως επικρατέστερος, αλλά και οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Τάσος Γιαννίτσης. Ο επικήδειος του κ. Μητσοτάκη στην κηδεία του Κώστα Σημίτη ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένα σαφές άνοιγμα προς το ακροατήριο του πολιτικού Κέντρου που θα μπορούσε να αποτελεί προαναγγελία μιας υποψηφιότητας από τον ίδιο χώρο.
Δεν έλειψαν και οι προτάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης: ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε πρόταση για υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου, ο οποίος ευχαρίστησε αλλά αρνήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη Λούκα Κατσέλη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε τον Νίκο Κωνσταντόπουλο ως ιδανικό υποψήφιο, ενώ ο Δημήτρης Νατσιός πρότεινε τον Βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού.
Πηγή: Εν αναμονή λευκού καπνού για την Προεδρία - kathimerini.gr