Ο Μάκης Βορίδης μιλά στο thepressroom.gr για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη στρατηγική των πρόωρων εκλογών

 
Ο Μάκης Βορίδης μιλά στο thepressroom.gr για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη στρατηγική των πρόωρων εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 04/06/16 - 16:07

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

"Η Τροπολογία για τις offshore παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας", υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, συντονιστής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάκης Βορίδης. Συμφωνεί με την απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει από τη Βουλή, κατά την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας και τονίζει πως η "Η ΝΔ με την αποχώρησή της προστάτευσε το κύρος της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας".

Όσον αφορά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές υποστηρίζει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να ζητεί εκλογές, αν και ο ίδιος δεν τις βλέπει και αναφερόμενος σε όσους διατυπώνουν ενστάσεις για την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση Αντιπροέδρου απαντά εμμέσως "αν σε κάποιους δεν αρέσει ο Άδωνις γιατί είναι πολύ Δεξιός ας το προσέξουν τι είδους συζήτηση θέλουν αν ανοίξουν".

Τέλος για την Ευρώπη του σήμερα πιστεύει ότι "είναι σε κρίση, δεν προστατεύει τους πολίτες της και δεν εκπληρώνει όσα υποσχέθηκε".

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

PR Κύριε Βορίδη, με ποιο σκεπτικό αποχώρησε από τη Βουλή η ΝΔ κατά την τροπολογία για τις offshore?

M.B. "Η Κυβέρνηση εισηγήθηκε μία ρύθμιση για τις offshore προ 10 ημερών. Η κυβερνητική πλειοψηφία την ψήφισε. Εν συνεχεία, και όταν πιάστηκαν με τις offshore στην πλάτη, η Κυβέρνηση εισηγήθηκε μία βλακώδη ρύθμιση, που, είναι δήθεν υπεραυστηρή, στην πραγματικότητα όμως, παραβιάζει το δημόσιο συμφέρον και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η Κυβέρνηση εισηγείται ένα νομοθετικό έκτρωμα, ακριβώς αντίθετο από την προηγούμενη ρύθμιση που είχε ψηφίσει για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, μετατρέποντας την Βουλή σε τσίρκο. Η Ν.Δ. έδειξε την οξύτατη διαφωνία της σε αυτή την θεσμική εκτροπή με την αποχώρησή της, προστατεύοντας το κύρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας."

PR Μα, πολιτικά, δεν θα έπρεπε να παραμείνει στη Βουλή και να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα;

M.B "Η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση είναι η συνήθης υποχρέωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και την εκπληρώνουμε καθημερινά, με επιμέλεια, με υπευθυνότητα, συστηματικά. Άλλο αυτό όμως και άλλο τα επικοινωνιακά πανηγύρια του κ.Τσίπρα. Ποια ρύθμιση ήταν σωστή;

Η πρώτη; Τότε γιατί εισηγήθηκαν την δεύτερη;

Η δεύτερη; Τότε γιατί ψήφισαν την πρώτη; Όσοι είχαν παρανόμως offshore, απηλλάγησαν από τις ποινικές τους ευθύνες με την πρώτη ρύθμιση; Ναι. Ποιοι ευνοήθηκαν, θα μας πει η Κυβέρνηση; Και τώρα, με την δεύτερη, αυτοί έχουν δυνατότητα εντός εξήντα ημερών να τακτοποιήσουν τα θέματά τους; Ναι.

Και τέλος αυτή η ρύθμιση με την γενική απαγόρευση συμμετοχής σε κάθε αλλοδαπή εταιρία, ποιο δημόσιο συμφέρον υπηρετεί; Η νέα αυτή ρύθμιση οδηγεί σε απίθανες γελοιότητες. Μερικά παραδείγματα συνεπειών της νέας ρυθμίσεως. Υιός πολιτικού, μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο, ανοίγει με φίλο του αγγλική εταιρία για να εισάγει ελληνικό ελαιόλαδο, ο πατέρας πολιτικός τιμωρείται με φυλάκιση. Σύζυγος πολιτικού τσακώνεται και εγκαταλείπει την συζυγική οικία, για να τον (την) εκδικηθεί ιδρύει αλλοδαπή εταιρία, ο πολιτικός τιμωρείται με φυλάκιση. Ζεύγος ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία, μετά από δεκαετίες εργασίας, διατηρούν δύο ελληνικά εστιατόρια στην Γερμανία, από τα οποία ζουν, και για την εκμετάλλευσή τους έχουν συστήσει γερμανική εταιρία. Ο γιός ή η κόρη τους έχει εκλεγεί βουλευτής. Θα τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Αυτές τις βλακείες ψήφισε ο κ.Τσίπρας. Και εμείς έπρεπε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και να συμμετάσχουμε κανονικά στην συζήτηση για να αντιπαρατεθούμε; Business as usual, δηλαδή. Δεν τρέχει τίποτε. Ε όχι, όταν η γελοιότητα υπερβαίνει ακόμη και τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να κάνουμε κάτι περισσότερο.

PR Ξέρετε, υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που θεωρούν ότι η ΝΔ με τη στάση της "έδωσε την μπάλα στο γήπεδο του Τσίπρα" και επίσης ότι αφέθηκε ο πρωθυπουργός να την κατακεραυνώνει χωρίς αντίλογο.

M.B "Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχαν βουλευτές που διάβασαν τις ρυθμίσεις και πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να κατακεραυνωθεί με τέτοια νομοθετήματα."

PR Εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει την εν λόγω Τροπολογία;

"Δεν θα χρειαστεί. Θα την πάρει πίσω ο κ.Τσίπρας από μόνος του, αλλιώς θα έχει καταπέσει στα Δικαστήρια."

PR Να περάσουμε και σε ένα άλλο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με την Άγγελα Μέρκελ παρουσίασε τη Συμφωνία Αλήθειας, όπως την ονομάζει, που έχει ως βάση 4% ρυθμό ανάπτυξης και 2% πλεόνασμα. Με άλλα λόγια η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία;

M.B "Προφανώς. Το ουσιωδώς διαφορετικό το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημείο συζήτησης με τους δανειστές είναι οι μεγάλοι στόχοι για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Γιατί τελικά αυτή είναι η λύση για να βγει η χώρα από την μέγγενη στην οποία έχει περιέλθει, η μεγέθυνση της Οικονομίας. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την επανεκκίνηση της οικονομίας, μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις.

Και αυτό σημαίνει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, χαμηλότερες επιβαρύνσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και επομένως ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό και την ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή μεταρρυθμίσεις αντί για φόρους. Δηλαδή την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

PR Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει ένα άλλο mondus vivendi με το ΕΛΚ, καθώς σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΕΛΚ αφενός και αφετέρου είχε πει ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί σε όλα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

M.B "Δεν είναι προφανές σε πάρα πολλά επίπεδα ότι οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων: φαίνεται από την ελληνική κρίση, φαίνεται από την αναποφασιστικότητα στις βασικές οικονομικές επιλογές, φαίνεται από την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η Ευρώπη είναι σε κρίση, δεν προστατεύει τους πολίτες της, δεν εκπληρώνει όσα υποσχέθηκε. Και πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν μεγαλύτερο ρόλο, μία ευρύτερη ευθύνη: να δείξει, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η πατρίδα μας, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος ελευθερίας, ευθύνης, αλληλεγγύης, ασφάλειας, υπεράσπισης της ταυτότητας και του πολιτισμού. Είναι δρόμος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη."

PR Πιστεύετε ότι η πρόσφατη συμφωνία, που πέτυχε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

M.B "Εκλογές πρέπει να γίνουν για να απομακρυνθεί αυτή η ανίκανη, γελοία και καταστροφική Κυβέρνηση του αριστερού λαϊκισμού. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν προκειμένου να μείνουν για μία ακόμη ημέρα στις καρέκλες της εξουσίας."

PR Με άλλα λόγια η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να ζητεί εκλογές;

M.B. "Ασφαλώς. Οι εκλογές σήμερα είναι η μόνη πατριωτική διέξοδος. Η Ν.Δ. πρέπει να συνεχίσει να τις ζητεί, εξαναγκάζοντας την Κυβέρνηση να τις αρνείται, αναδεικνύοντας τα εξουσιολάγνα χαρακτηριστικά της και την έλλειψη κάθε ηθικού ή ιδεολογικού φραγμού, δείχνοντας στον λαό τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως πραγματικά είναι: εξουσιομανείς οπορτουνιστές, αμοραλιστές και τυχοδιώκτες".

PR Παρακολούθησα προ ημερών τις δημόσιες τοποθετήσεις και του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη που είχαν ενστάσεις για την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση του Αντιπρόεδρου. Εσείς συμφωνείτε με την τοποθέτηση του 'Αδωνι Γεωργιάδη ως Αντιπροέδρου της ΝΔ;

Μ.Β. "Η τοποθέτηση των αντιπροέδρων αποτελεί επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ. Ποτέ δεν σχολιάζω επιλογή προσώπων. Τα πρόσωπα έχουν σημασία αλλά προφανώς αυτό που κυρίως είναι σημαντικό είναι οι πολιτικές επιλογές, οι προγραμματικές θέσεις, ο ιδεολογικός χαρακτήρας.
Όμως αν σε κάποιους δεν αρέσει ο Άδωνις, γιατί είναι πολύ δεξιός, ας προσέξουν τι είδους συζήτηση θέλουν να ανοίξουν, γιατί τότε δεν διαφωνούν με πρόσωπο λόγω των ιδιαιτέρων του χρακτηριστικών, αλλά λόγω την θέσεών του. Και αυτό φτιάχνει διάφορες ιδεολογικές κατηγορίες στελεχών στην Νέα Δημοκρατία: για παράδειγμα, στη λογική ορισμένων οι δεξιοί δεν πρέπει να γίνονται αντιπρόεδροι. Σαφώς αυτό νομιμοποιεί στους δεξιούς να αρχίσουν να λένε ό,τι οι άλλοι δεν μπορούν να είναι αντιπρόεδροι. Εγώ λοιπόν λέω ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλώς λάθος, είναι καταστροφική.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνθέσει μέσα σε ένα ενιαίο προγραμματικό σχήμα τις επί μέρους απόψεις. Όλα τα στελέχη είναι ισότιμα και όλοι κρίνονται από τις ικανότητές τους και την αξία τους. Ιδεολογικά προσκόμματα και φραγμοί δεν υπάρχουν. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει, για να είναι μεγάλη, να είναι συνθετική να ενώνει, όχι να αποκλείει. Διαφορετικές εκτιμήσεις για τα πρόσωπα να έχουμε. Και ιδεολογικές τάσεις να έχουμε, και τακτικές διαφωνίες. Όλα αυτά και θεμιτά είναι και εμπλουτίζουν τον πολιτικό μας λόγο. Ιδεολογικούς φραγμούς όμως δεν θα βάζουμε...".