Μητσοτάκης-Ερντογάν: Ένα ακόμη δύσκολο ραντεβού με πολλά τουρκικά «αιτήματα» κι ένα ελληνικό μήνυμα

 
Μητσοτάκης-Ερντογάν: Ένα ακόμη δύσκολο ραντεβού με πολλά τουρκικά «αιτήματα» κι ένα ελληνικό μήνυμα

Ενημερώθηκε: 21/09/19 - 13:56

Ακόμη ένα ραντεβού Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι η σειρά του να τον αντιμετωπίσει, σε έδαφος “ουδέτερο”, στη Νέα Υόρκη. Όπως και οι προηγούμενες επαφές, με άλλους στη θέση του πρωθυπουργού, έτσι κι αυτή που θα γίνει στη Νέα Υόρκη σε λίγα 24ωρα, δεν θα ΄ναι εύκολη.

Μπορεί να ΄ναι μια συνάντηση που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθεί τίποτα. Μια συνάντηση γνωριμίας και “μετρήματος” του ενός από τον άλλο θα ΄ναι. Αλλά η δυσκολία για κάθε Έλληνα πρωθυπουργό, όχι μόνο για τον κ.Μητσοτάκη, είναι τι έχει να πει σ΄ έναν ηγέτη που οι δηλώσεις του μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Τον Ερντογάν συναγωνίζονται και οι υπουργοί του.

Να θυμηθούμε μόνο το τουρκικό κρεσέντο των τελευταίων ημερών:

•Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάϊ την Παρασκευή σε εκδήλωση στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «η Αμμόχωστος θα ανοίξει, αφού επιστραφούν οι περιουσίες με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων».

•Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι “κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων”..

•Ο Τούρκος υπουρός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι “όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974, και σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μας”.

•Τέλος ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε για την Κύπρο: «Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε αυτούς, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Σ΄ όλα αυτά προσθέστε ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να θέσει ξανά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών, θέλοντας να διερευνήσει αν έχει αλλάξει κάτι στην ελληνική θέση. Δεν έχει αλλάξει.

Το προσφυγικό προφανώς και είναι θέμα που μας καίει, αλλά όπως διαβάζουμε ο κ.Ερντογάν θα ζητήσει από τον κ.Μητσοτάκη την υποστήριξη του στο σχέδιο του για την επιβολή ζώνης ασφαλείας στη βορειοδυτική Συρία. Για να προωθήσει υποτίθεται εκεί πρόσφυγες. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη θέση αν και θα “απειληθεί” με ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά που κάθε μέρα διαδραματίζονται σε Αιγαίο και Κύπρο, λέμε ότι η συνάντηση της Νέας Υόρκης θα ΄ναι μια ακόμη δύσκολη ελληνοτουρκική επαφή, από την οποία δεν μπορούμε να αναμένουμε σχεδόν τίποτα.

Δικαιολογημένα αρκετοί θα αναρωτηθούν και γιατί να γίνονται τέτοιες συναντήσεις. Είναι καλύτερο να υπάρχουν επαφές . Κάτι εισπράττεις από τις προθέσεις του άλλου και στέλνεις και το δικό σου μήνυμα άμεσα. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Το μόνο μήνυμα που κρατά την Τουρκία από το να ξεπεράσει τα όρια, είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να “παίξει” αν οι κόκκινες γραμμές παραβιαστούν.

Militaire 

Πηγή: