Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ακολουθεί ανασχηματισμός - Τα σενάρια του Μαξίμου

 
Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ακολουθεί ανασχηματισμός - Τα σενάρια του Μαξίμου

Ενημερώθηκε: 27/01/19 - 22:51

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 15.00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα θα βρεθούν τα νομοσχέδια που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «αλλάξει το κλίμα».

Όλα όμως δείχνουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει υπό την παρούσα σύνθεση, καθώς είναι θέμα χρόνου ο ανασχηματισμός. Ένας ανασχηματισμός που είναι πλέον ζήτημα χρόνου το πότε θα ανακοινωθεί καθώς πρέπει να αντικατασταθούν οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι στις Δημοτικές εκλογές (Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου) και ενδεχομένως και υπουργοί των ΑΝΕΛ, αλλά και την παραίτηση Κοτζιά, καθώς ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως θα κρατήσει και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Μην ξεχνάμε την απειλή Π. Καμμένου πως θα κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δε διώξει από την κυβέρνηση Κουντουρά και Κουίκ

Όσον αφορά το χρόνο του ανασχηματισμού, από αύριο Δευτέρα, κάθε μέρα είναι πιθανή για την ανακοίνωσή του.

Το βασικό ερώτημα είναι η έκταση του ανασχηματισμού και το στίγμα που θα θελήσει να δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση να σηματοδοτούν τη διεύρυνση και την ανανέωση. Μέσα από το νέο υπουργικό σχήμα θα πρέπει να φαίνεται και η νέα πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Η λίστα με τους προς υπουργοποίηση είναι μεγάλη, αλλά οι επιλογές θα κριθούν από τις ανοικτές θέσεις αλλά και από την πιθανή «αποστρατεία» νυν κυβερνητικών στελεχών.

Εκείνο που προς ώρας δεν έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι αν είναι προτιμότερο αυτήν τη στιγμή να κάνει μικρές διορθώσεις στο σχήμα με στόχο να φτάσει μέχρι το Μάιο και εκεί να κάνει τον εκλογικό ανασχηματισμό ή αν ήρθε η ώρα να πάει στο επόμενο σχήμα που θα διατηρήσει μέχρι τέλους.

Ένας μεγάλος ανασχηματισμός μετά τις εκλογές του Μαΐου και ειδικά με την είσοδο στην κυβέρνηση ονομάτων – έκπληξη, θα άλλαζε την ατζέντα από τα αρνητικά αποτελέσματα της κάλπης. Επιπλέον θα έδινε τη δυνατότητα σε κυβερνητικά στελέχη να απαλλαγούν από υπουργικές υποχρεώσεις και να «κυνηγήσουν» τον «σταυρό» με μεγαλύτερη άνεση.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν τα θετικά μέτρα: μέχρι τέλους της εβδομάδας το πιθανότερο η αύξηση του κατώτατου μισθού με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου, μέσα στο Φεβρουάριο οι ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο διάδοχος νόμος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια κ.ο.κ., θέματα που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κυριαρχήσουν και στη δημόσια συζήτηση έχοντας πια αφήσει πίσω του το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων που δημιούργησε αντιδράσεις.

Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα πρωταγωνιστήσει στην επικαιρότητα επισκιάζοντας τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ θα υποχρεωθεί να απομακρύνει και κυβερνητικά στελέχη που σήκωσαν το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα.