Το φαινόμενο της έμφυλης βίας και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, υπό το φως της πρόσφατης ανατριχιαστικής δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.
“Η αποτρόπαιη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει“, τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο δράστης έχει ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι “η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς“.
Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση με επιμονή και προσήλωση θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη για να εκλείψουν νοοτροπίες και παθογένειες που οδηγούν σε τέτοια περιστατικά. Στάθηκε, επίσης, στις νομοθετικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι “προτιμούμε από προτάσεις με μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, να αυστηροποιούμε στην πράξη τις ποινές, επαναφέροντας από το 2022, εν προκειμένω για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, την ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και αυστηροποιώντας περαιτέρω με τις πρόσφατες αλλαγές τις διατάξεις της υφ’ όρον απόλυσης ώστε να μένουν περισσότερα χρόνια οι δράστες στην φυλακή”.
Είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών
Αναφερόμενος στις ευθύνες που καταλογίζονται στην Ελληνική Αστυνομία για τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι “η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς, οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα“, παραπέμποντας στη δικαστική και πειθαρχική έρευνα που βρίσκεται στην εξέλιξη.
Ως προς τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, είπε ότι “από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι “είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών”.
Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ήδη δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.