“Η Ευρώπη βρίσκεται στην πραγματικότητα στο έλεος της ανεπάρκειας της”, δηλώνει η Μαριέττα Γιαννάκου αναφερόμενη στα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Η επί χρόνια ευρωβουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος της δηλώνει ότι η Ευρώπη οφείλει να ρυθμίσει τα του οίκου της προς χάρη των Ευρωπαίων πολιτών και θεωρεί βαρύ πλήγμα στην Ευρωπαική ενότητα ένα τυχόν ναι στην αποχώρηση της Βρετανίας στο επικείμενο Δημοψήφισμα.
Αναφορικά με την Ελλάδα, πιστεύει ότι η διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου είναι άνευ σημασίας για τους δανειστές μας και θεωρεί ότι οι ίδιοι δεν θα συναινέσουν ποτέ στην αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.
Τέλος, συμφωνεί με την γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητεί εκλογές, διαφωνεί, όμως, με την σκέψη να μπει όριο ηλικίας στους υποψηφίους βουλευτές.
PR: Κυρία Γιαννάκου, θεωρείτε ότι μετά την πρόσφατη διαρροή των διαλόγων Τόμσεν Βελκουλέσκου στα Wikileaks το ΔΝΤ βγαίνει τελικά “κερδισμένο” στην τριπλή διελκυνστίνδα Ευρωζώνης -Ελλάδας- ΔΝΤ επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση του στη διαπραγμάτευση;
Μ.Γ.:“Η διαρροή των διαλόγων συνέβαλε ασφαλώς αρνητικά στη σχέση της Ελληνικής Κυβέρνησης με το Ταμείο. Ωστόσο επί της ουσίας η διαχρονική πολιτική του Ταμείου δεν τροποποιείται από τέτοια γεγονότα, η δε παραμονή του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οριστικά και αμετάκλητα”
PR: Έχετε βγάλει συμπέρασμα τελικά ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια? Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel έκανε ευθέως λόγο για την ΕΥΠ? Τι μπορεί να στοιχίσει στη χώρα αυτή η ενέργεια;
Μ.Γ.:“Δεν είμαι μάντης, ούτε έχω στοιχεία και δεδομένα για να βγάλω συμπέρασμα. Δεν θέλω πάντως να πιστέψω ότι αυτό αποτελεί ενέργεια των ελληνικών υπηρεσιών Ασφαλείας”
Ωστόσο, είναι απορίας άξιον πως ενώ η Γερμανία διαφωνεί με το ΔΝΤ στην πάγια άποψή του για το κούρεμα του χρέους αρνήθηκε να πάρει το μέρος της Ελλάδας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να διχαστεί με το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα. Τελικά, μήπως η κυβέρνηση έμεινε χωρίς συμμάχους;
Μ.Γ.:“Η διαφωνία αυτή δεν επηρεάζει τη θέση της Γερμανίας ούτε των άλλων κρατών που μας έχουν δανείσει ως προς το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το θέμα της διαρροής εξάλλου είναι άνευ σημασίας για τους δανειστές μας. Ως προς τις συμμαχίες αυτές έχουν διαταραχθεί προ πολλού.”
Το Grexit και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του ΔΝΤ
PR:Όμως, το Grexit επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο. Είναι ορατός ο κίνδυνος;
Μ.Γ.:“Κατά τη γνώμη μου παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ιθυνόντων, σε διάφορα επίπεδα λήψεως αποφάσεων ανασύρεται κατά καιρούς ως απειλή η πιθανότητα του Grexit. Αν αυτό είναι αποτέλεσμα της προ πολλού περιρρέουσας ατμόσφαιρας για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ ή αποτελεί πραγματική επιθυμία ορισμένων κύκλων είναι προς διερεύνηση. Το πραγματικό ζήτημα πάντως αφορά στην ίδια τη χώρα μας και πως θα καταφέρει να επιβιώσει ανταποκρινόμενη στις
υποχρεώσεις της”
PR:Τελικά μήπως είναι μία ευκαιρία να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ευρώπη και να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός;
Μ.Γ.:“Προσωπικά πιστεύω ότι οι δανειστές μας επ’ ουδενί θα δεχτούν την αποχώρηση του ΔΝΤ γιατί η πρόσκλησή του αποτελεί μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πίεση ώστε η Επιτροπή να παραμείνει σκληρή και άτεγκτη στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επιπλέον τα κεφάλαια του ΔΝΤ είναι ως επί το πλείστον ευρωπαϊκά”
PR:Ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στη Βρετανία εν όψη του Δημοψηφίσματος τι θα σημαίνει για το μέλλον της ΕΕ;
Μ.Γ.:“Ένα αρνητικό αποτέλεσμα του referendum στη Βρετανία και η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα αποτελέσουν βαρύ πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα. Μια μικρή πιθανότητα υπάρχει ώστε να συνειδητοποιήσουν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων την ανάγκη για μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη και να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις”
Στο έλεος της τρομοκρατίας και της ανεπάρκειας
PR:Κυρία Γιαννάκου έχοντας ζήσει χρόνια στις Βρυξέλλες τι συμβαίνει, κατά τη γνώμη σας, στην Ευρώπη και βρίσκεται στο έλεος της τρομοκρατίας;
Μ.Γ.:“Η Ευρώπη βρίσκεται στην πραγματικότητα στο έλεος της ανεπάρκειάς της στον τομέα της κοινής ασφάλειας και άμυνας την οποία δεν έχει προχωρήσει αρκετά παρά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Δυστυχώς η ύπαρξη του DAESH ή χαλιφάτου υποεκτιμήθηκε ως κίνδυνος για την Ευρώπη παρά τις ενδείξεις που προηγήθηκαν και τις επισημάνσεις διακεκριμένων αναλυτών από τη δεκαετία του ΄90”
PR:Λένε, πολιτικοί αναλυτές, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε “νέα συμφωνία της Γιάλτας”. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;
Μ.Γ.:“Μάλλον όχι. Η παγκόσμια κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σήμερα από τη μεταπολεμική της δεκαετίας του ΄40. Η Ευρώπη πάντως οφείλει να ρυθμίσει τα του οίκου της δημιουργώντας μια πραγματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση προς χάριν των ευρωπαίων πολιτών”
PR:Ο νέος αρχηγός της ΝΔ δύο μήνες μετά την εκλογή του ζητεί ευθέως εκλογές. Συμφωνείτε με αυτή την πολιτική απόφαση;
Μ.Γ.:“Ο αρχηγός της ΝΔ παρακολουθώντας τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που του έχουν ανατεθεί ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φυσικό να σημειώνει τον μόνο τρόπο που μπορεί να φέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση, δηλαδή την απόφαση του λαού”
PR:Κυρία Γιαννάκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται να πάρει τη γενναία απόφαση να βάλει όριο ηλικίας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ? Και αν ναι ποιο πρέπει να είναι το όριο;
Μ.Γ.:“Δε συμμερίζομαι την περί ορίου ηλικίας λογική αλλά τη συνεχή και προοδευτική ανανέωση, ώστε να συνδυάζεται κάθε φορά η εμπειρία με τη νεανική ορμή και τις νέες γνώσεις. Αυτό άλλωστε γίνεται σ’ όλα τα μακρόβια ισχυρά κόμματα της Ευρώπης”
PR:Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σας είχε προτείνει για μεταβατικό αρχηγό στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές. Θα επιθυμούσατε να είστε ξανά υποψήφια βουλευτής στις εκλογές όποτε γίνουν;
Μ.Γ.:“Είναι πιθανό να το αποφασίσω. Όπως γνωρίζετε άλλωστε είχα εκλεγεί επανειλημμένα στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών”
PR:Το όνομά σας έχει συζητηθεί για το Ινστιτούτο Δημοκρατίας. Έχετε δεχθεί από τον κύριο Μητσοτάκη πρόταση;
Μ.Γ.:“Δεν γνωρίζω τι ακούγεται. Δεν έχω πάντως δεχθεί κάποια πρόταση..”
Όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό
PR:Κυρία Γιαννάκου με αφορμή στις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με το όνομα “Μακεδονία” στην ΠΓΔΜ θα ήθελα να μου πείτε μήπως τελικά το όνομα έχει ξεπεραστεί από την ιστορία και η ΝΔ πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ανοχή στο εν λόγω θέμα;
Μ.Γ.:“Η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακυβέρνησης της τόνισε ότι μπορεί να αποδεχθεί όνομα με γεωγραφικό μόνο προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Στη θέση αυτή παραμένουμε γιατί αποδίδει μια πραγματική κατάσταση. Κάθε άλλη τεχνητή λύση μπορεί να γίνει διαχρονική αιτία αναιτιολόγητων προβλημάτων”