Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Ολομέλεια για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά το ναυάγιο της Γενεύης
Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», τον λόγο θα μπορούν να λάβουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης.
O κ. Τσίπρας είχε τη χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
Αλ. Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αναδείξαμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη Διάσκεψη στην Ελβετία.
Πρόσθεσε πως αυτό που διαφάνηκε ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δηλ. σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, με την έστω και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Όπως είπε, η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, στον βαθμού που θα εκφραστεί ενδιαφέρον απ' όλες τις πλευρές».
Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην άσκηση των κυριαρχικών, όπως σημείωσε, δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, λέγοντας πως είναι αυτονόητο πως θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας αναφορικά με το Κυπριακό.
Όπως είπε, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτεχυθεί μόνο επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δικοινοτικές συνομιλίες αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο των συνομιλιών η Ελλάδα είναι σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ο λαός θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά μπόρεσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα.
Κυρ. Μητσοτάκης: Δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της
Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν θα τερματιστούν και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Στο Κραν Μοντάνα μπήκε μία άνω τελεία και όχι μία τελεία» είπε, ενώ επέρριψε στην Τουρκία την ευθύνη για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη στην Ελβετία. Η Τουρκία φέρει την ευθύνη της αποτυχίας αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης, σημείωσε, προσθέτοντας πως «η άκαμπτη στάση της απέτρεψε τη δυνατότητα συγκλίσεων στα κρίσιμα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «παρωχημένες και ανεδαφικές τις λογικές των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων». «Σε μία επανενωμένη Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας, της οικονομικής προόδου και της ασφάλειας δεν μπορεί να ισχύει το καθεστώς μίας ασφυκτικής επιτήρησης» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ μίας «συμπαγούς εθνικής γραμμή ευθύνης» για το Κυπριακό.
«Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, plan B, plan C, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι εκτός συζήτησης», ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, όπου και αν αυτές βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμητές οι στέρεες, όπως είπε, σχέσεις, με την Τουρκία, στη βάση όμως του διεθνούς Δικαίου, όπως διευκρίνισε.
Κλείνοντας δήλωσε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, που θα δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να αποτελεί σημαία ευκαιρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Φ. Γεννηματά: Βαρύτατες οι ευθύνες της Τουρκίας
Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας πως στον Κραν Μοντάνα της Ελβετίας «για μια ακόμη φορά τορπίλισε, με τις άκαμπτες θέσεις της την προσπάθεια επίλυσης, που αυτή τη φορά έφθασε τόσο κοντά σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, οι αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας μπλόκαραν και εξακολουθούν να μπλοκάρουν, κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. «Όλοι πλέον, έστω και με αποχρώσεις και αποκλίσεις στις διατυπώσεις, συνομολογούν, ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση του καθεστώτος εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων» σημείωσε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας πως μόνο η Τουρκία αρνείται να προσαρμοστεί και προσθέτοντας πως «οι ευθύνες είναι βαρύτατες».
Επισήμανε πάντως πως «με ψυχραιμία, σύνεση, εθνική συνεννόηση, Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα σε συντονισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, με ακόμα πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ένα ερώτημα προς την κυβέρνηση: «Πώς είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στην αιχμή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, και να μην υπάρχει ούτε μια αναφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Κυπριακό; Τι ακριβώς συνέβη; Δεν νομίζετε κ. Πρωθυπουργός ότι οφείλετε μια ενημέρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη παράλειψη –αν είναι παράλειψη και όχι επιλογή. Περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Πρωθυπουργού, γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά του ευρωπαϊκό "χαρτί". Είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε τέτοια συγκυρία».
Η κ. Γεννηματά, αφού υπογράμμισε πως «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game», επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας.
Ειδικότερα είπε ότι πρέπει να δούμε και την έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για να αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση και να εκτιμήσουμε το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα, εφιστώντας την προσοχή των βουλευτών «στην αιχμηρή φράση "καλή επιτυχία στους κατοίκους της Κύπρου" του Γ. Γ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες».
Αναφέρθηκε ακόμη στην «επιθετική δήλωση Τσαβούσογλου ότι η λύση πλέον πρέπει να αναζητηθεί έξω από τις καλές υπηρεσίες και το πλαίσιο του ΟΗΕ» και τόνισε πως η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Πρόσθεσε ακόμη ότι σε συνεννόηση με τον Διεθνή παράγοντα, πρέπει να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι σε λίγες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας νομίμως τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και της Συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες.
Π. Καμμένος: Ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου
«Ήρθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το Κυπριακό.
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα» την εντολή του Πρωθυπουργού να δοθούν διά του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο.
Όπως είπε η πρόσβαση στο αρχείο του φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει».
Σημείωσε παράλληλα ότι με εντολή του Πρωθυπουργού γίνεται σήμαντική δουλειά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974. «Από τη μεριά τη δική μας θα αποδοθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο του πραξικοπήματος αλλά και την περίοδο της εισβολής και της κατοχής» υπογράμμισε.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και πάντα θα τα τινάζει στον αέρα, τόνισε ο Β. Λεβέντη
Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της.
«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπραικό στη Βουλή, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το ναυάγιο. Αλλά πίστευε κανείς ότι μπορούσε να υποχωρήσει; Πάντα παίζει τον ρόλο τής γάτας με το ποντίκι. Ο μόνος διάδρομος να γίνει λογική η Τουρκία είναι να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθεί», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Λεβέντης τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ενδεχόμενο απειλής ενός θερμού επεισοδίου που θα ξεκινήσει η Τουρκία, όπως είπε, με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου για την ελληνική ΑΟΖ. «Αύριο το πρωί που είναι η ημερομηνία προσέλευσης του πλοίου για την ΑΟΖ να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν κάτι για να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ. Υπάρχουν συγκεκριμένες τουρκικές απειλές και οι αρχηγοί θα πρέπει να είμαστε σε μία αίθουσα και να συζητάμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία χωρίς κανέναν ενδοιασμό έριξε ένα αεροπλάνο ρωσικό», σημείωσε.
Στ. Θεοδωράκης: Να επιμείνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί και να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας
«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά μία πρόταση, μία συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στη Βουλή, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις.
Ο κ. Θοδωράκης επισήμανε εμφατικά ότι η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. «Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι κακή εξέλιξη η αποτυχία στην Ελβετία.
«Θέλω να αναρωτηθώ: "Ποιοι συμφωνούν με αυτήν τη διαπίστωση"; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν αρκετοί -και σε αυτήν εδώ την αίθουσα- που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο. Είναι αυτοί που τους αρέσει να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είναι αυτοί που δειλιάζουν πάντα και μεταφέρουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και τέλος είναι αυτοί που απαιτώντας τα πάντα σήμερα βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Ο κ. Θεοδωράκης άφησε αιχμές για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, λέγοντας ότι «αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μία ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».