Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΚΙΝΑΛ μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά, με διακύβευμα ποιος θα είναι ο επικεφαλής του κόμματος στο Κοινοβούλιο μέχρι την εκλογή του επόμενου αρχηγού και την ημερομηνία των εκλογών.
Η πρώτη «μάχη» θα κριθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ με αντικείμενο όχι το εάν θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΚΟ (αυτή η συζήτηση φαίνεται ότι ξεπεράστηκε καθώς κανείς δεν κρίνει σκόπιμο κάτι τέτοιο για τις 40 ημέρες που υπολείπονται) αλλά για το ποιος εκπροσωπεί την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, πρόκειται να συνεδριάσει είτε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, είτε το πρωί της Τρίτης. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το χρόνο της ορκωμοσίας της Τόνιας Αντωνίου, η οποία παίρνει τη θέση της Φώφης Γεννηματά στο Κοινοβούλιο, αλλά και από τις εξελίξεις στο παρασκήνιο.
Εδώ ο κανονισμός της Βουλής γίνεται πεδίο ερμηνείας από τα επιτελεία. Το άρθρο 17 του κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες εκπροσωπούνται από τους προέδρους τους» οι οποίοι «μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής έως δύο αναπληρωτές-εκπροσώπους της ΚΟ οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας». Δεν αναφέρει κάτι για περίπτωση εκδημίας. Το 1996 ο Κώστας Σημίτης αναδείχθηκε πρόεδρος της ΚΟ και πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, τότε ήταν κυβερνών κόμμα, οπότε πρωθυπουργός έπρεπε να γίνει πρόεδρος της Κ.Ο.
Μέχρι τώρα όλα έδειχναν ότι η λύση θα ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται να στηρίζεται από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου ωστόσο είναι κατηγορηματική πως μόνο ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ως γραμματέας της ΚΟ και μοναδικός εκλεγμένος μπορεί να είναι επικεφαλής, καθώς ο ρόλος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είναι να εκπροσωπεί τον πρόεδρο-και, μάλιστα, όπως τονίζεται- μόνο στην Ολομέλεια, ούτε καν στα τμήματα.
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, προτάσσουν την ανάγκη ενωτικών διαδικασιών και concensus για μεταβατική εκπροσώπηση. Από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη δεν σχολιάζουν τα περί αναβολής, ενώ ως προς το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να προκρίνεται τόσο θεσμικά όσο και ηθικά, έναντι της επιλογής Γεννηματά, η πρόβλεψη του καταστατικού για εκπροσώπηση από τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου αποφεύγουν να μπουν σε σχετικές συζητήσεις. Εργάζονται με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί για εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ ως προς το θέμα της ΚΟ, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, δεν παίρνουν θέση.
Εφόσον δεν βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει άλλη λύση από το να εκλέξει πρόεδρο, σε συνεδρίαση που θα γίνει άμεσα. Σε μια τέτοια περίπτωση υποψηφιότητα προτίθεται να θέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σε αυτή την περίπτωση τυχόν διαδικασία εκλογής προέδρου από την ΚΟ λαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζει καθοριστικά την εκλογή από τη βάση για πρόεδρο του κόμματος, ενώ οι ανησυχίες για την ενότητα του κόμματος γίνονται μεγαλύτερες.
Πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές
Η ημερομηνία των εκλογών(5 και 12 Δεκεμβρίου) δεν φαίνεται να είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι κάτι που δεν το θέλουν ούτε από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, ούτε από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου ώστε να μην χαθεί το θετικό momentum που αναμφίβολα έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνουν: «Αν τεθεί κάποιο αίτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή (την ΕΔΕΚΑΠ) που είναι επιφορτισμένη με το διαδικαστικό και οργανωτικό κομμάτι. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διεξαχθεί μια πολιτική διαδικασία με διαφάνεια και μαζική συμμετοχή».
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη συζητούσαν χθες ζήτημα αναβολής των εσωκομματικών εκλογών.
Τη σχετική απόφαση, πάντως, θα λάβει η ΔΕΚΑΠ που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα-απόφαση θα είναι προφανώς και σε συνάρτηση με το εάν θα εκλεγεί ή όχι πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.