Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ το... μακρινό 2015 να είχε υποσχεθεί πως θα υπάρχει σεβασμός στις διαδικασίες της Βουλής, όμως και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε του «πειρασμού» των μαζικών τροπολογιών.
Την αντίδραση και αποχωρήση και Ποταμιού προκάλεσε η βροχή από 22 τροπολογίες που κατατέθηκαν σε του υπουργείο Οικονομικών για να κλείσουν οι εκκρεμότητες διαφόρων υπουργείων, ενώ σήμερα αποχώρησε και η από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατήγγειλε «σωρεία των τροπολογιών, κακή νομοθέτηση και ασέβεια στην κοινοβουλευτική διαδικασία» και κατέθεσε για τα πρακτικά της Βουλής τις δύο επιστολές του προέδρου της ΝΔ , με τις οποίες απευθύνει έκκληση για τη διαφύλαξη του κύρους του κοινοβουλίου.
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει εννέα άρθρα για την ενσωμάτωση οδηγίας και άλλα είκοσι άρθρα που προστέθηκαν από το . Είδαμε από χθες σωρεία τροπολογιών-σχεδόν ανά δέκα λεπτά κατατίθεντο τροπολογίες- που έχουν φθάσει περίπου τις 35 τροπολογίες μαζί με εκείνες που είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
«Εμείς, ως ΝΔ έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτό το γεγονός και ότι η κυβέρνηση προχωρά σε κακή νομοθέτηση. Θεωρούμε όμως ότι αποτελεί ασέβεια για τη νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου, και απευθύνομαι και σε εσάς κύριε Πρόεδρε, ως εκπρόσωπο του προεδρείου που πρέπει συνολικά να διαφυλάξει το κύρος του κοινοβουλίου. Καταθέτω τις δύο επιστολές που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, μια από πέρυσι και μια φέτος, με τις οποίες στην ουσία απευθύνει έκκληση προς το προεδρείο της Βουλής, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε το κύρος του κοινοβουλίου», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Εμείς ως ΝΔ αποχωρούμε και καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και δεν θα είμαστε σίγουρα παρόντες σε αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα. Ως ένδειξη διαφύλαξης του κύρους του θεσμού, ως ένδειξης διαφύλαξης της καλής νομοθέτησης της Βουλής, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι η αποχώρηση».
«Ως εκ της θέσεως μου δεν μου επιτρέπεται να κάνω τοποθέτηση, αλλά εκφράζω τη λύπη μου που τρία κόμματα από τα οκτώ αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να προβληματίσει όλους μας και κυρίως την κυβέρνηση. Δεν είναι φαινόμενο τωρινό η κατάθεση των τροπολογιών, αλλά εκτιμώ ότι έχει πάρει επιδημική μορφή» είπε ο προεδρεύων στη συνεδρίαση, Νικήτας Κακλαμάνης.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πάντως ότι δεν πρόκειται σήμερα να κατατεθεί άλλη υπουργική τροπολογία.
Ορυμαγδό τροπολογιών, κατήγγειλε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. , κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες, όπως και ο βουλευτής του κ. Γιωργος Αμυράς. Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος δεν γίνεται να συνεχιστεί ο καταιγισμός τροπολογιών. "Η δεν νομοθετεί πρόχειρα. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Αυτή η διαδικασία, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει"."Έρχεστε εδώ να συζητήσουμε με διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε.Εμείς ως Ποτάμι αποχωρούμε και διαμαρτυρόμαστε την υποβάθμιση του κοινοβουλίου και καλούμε τη Βουλή και κυβέρνηση να σκεφτούν ότι στην αντιπολίτευση βγαίνατε στα κεραμίδια και πετροβολούσατε!", είπε ο κ. Αμυράς.
Μιλώντας στην Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών , παραδέχθηκε ότι «η Βουλή κλείνει και για αυτό έρχονται οι τροπολογίες και έχουν κάποια διαδικασία του επείγοντος, που πρέπει να τις προχωρήσουμε τώρα. Ίσως το Σεπτέμβριο να είναι αργά για κάποιες περιπτώσεις. Πολλά νομοσχέδια κοπήκανε και δεν μπήκαν στη διαδικασία και για αυτό έρχονται τροπολογίες».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση" και απεύθυνε ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία. «Εσείς επιτελώντας το έργο του προέδρου, αυτή τη στιγμή, το δέχεστε ως διαδικασία;», ρώτησε τον προεδρεύοντα κ. Γιώργο Βαρεμένο.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν. Όπως δήλωσε, οι μεταλλαγμένοι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπεριέχονται στις διατάξεις του Ν/Σ που αφορούν την οδηγία 2016/881 για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, τα μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού 2016/1011, το Δημόσιο Λογιστικό, κ.λπ. ζητήματα που σήμερα υποστηρίζει η Κυβέρνηση, όταν ως αντιπολίτευση ξιφουλκούσε κατά τη Νομοθέτησή τους.
"Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της μετάλλαξης, μιας πολιτικής ψευδολογιών, αποτελεί η διάταξη για τα δικαστικά έξοδα του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής υποκινούμενης ψευδολογίας και μίσους, που κατέρρευσε μαζί με τους συκοφάντες και αμετανόητους, δήθεν μετανοημένους", είπε ο κ. Κουτσούκος.
Απο την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κ.Παυλίδης δήλωσε πως « θα υιοθετήσω τη λογική των έκτακτων τροπολογιών, με την έννοια ότι οι ημερολογιακές λήξεις ίσως καθορίζουν και μια ανάγκη κάποιων διοικητικών ή άλλων νομοθετικών λειτουργιών, οι οποίες αντικειμενικά, με τη θερινή λήξη της Βουλής, θα πρέπει να υιοθετηθούν αν υπάρχουν κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα "προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις κοινοτικής οδηγίας" συνεχίζεται το πρωί της Παρασκευής και είναι άγνωστο αν θα κατατεθούν και άλλες τροπολογίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόντρα με σκληρές εκφράσεις Πάγκαλου-Πολάκη
Σκάνδαλο: Ποιοι βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ η Εκκλησία