Η περιβαλλοντική καταστροφή έφερε αναταράξεις στην κυβέρνηση

 
Η περιβαλλοντική καταστροφή έφερε αναταράξεις στην κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 16/09/17 - 12:19

Τεράστια η πολιτική και επικοινωνιακή ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση με την υπόθεση της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα που έβαψε μαύρες τις παραλίες του Σαρωνικού μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II».

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας φαίνεται να έχει πέσει στη δυσμένεια του πρωθυπουργού, για τις καθυστερημένες κινήσεις που άφησαν την ζημιά να λάβει τέτοιες διαστάσεις, μετατρέποντας την υπόθεση σε κυβερνητικό κάζο.

Μέγαρο Μαξίμου

Ουσιαστικά το εκτιμά ότι το θέμα με την πετρελαιοκηλίδα ήταν εκείνο που περισσότερο από όλα τα προβλήματα που προέκυψαν για την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά.

Το κλίμα άλλωστε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να δίνει συγκεκριμένες και λεπτομερειακές οδηγίες στον κ. Κουρουμπλή, ήταν εξαιρετικά βαρύ και ενδεικτικό της δυσφορίας του κ. Τσίπρα. Εάν μάλιστα δεν ασκούνταν χθες το απόγευμα κιόλας οι κακουργηματικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρίας, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δυσάρεστα για το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένει τώρα να υπάρξουν αποφασιστικές κινήσεις και προς την πλευρά των αρμόδιων αρχών και του Λιμενικού, που έχουν ευθύνες για τους χειρισμούς, ώστε να φανεί ότι έστω και εκ των υστέρων κινήθηκε αποφασιστικά η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Μαξίμου δείχνει να θεωρεί πως η κινητοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν η ενδεδειγμένη και πως αυτό καταγράφηκε στη συνείδηση της κοινής γνώμης, προκαλώντας την ανάλογη πολιτική ζημιά. Κυρίως η υπόθεση φούντωσε μία αμφιβολία που υπήρχε έντονη εδώ και καιρό, περί της αδυναμίας των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν καθημερινά προβλήματα των πολιτών και καταστάσεις κρίσης.

Κατά τα φαινόμενα, η στάση του Μαξίμου σε ανάλογες αδυναμίες υπουργών στο μέλλον θα είναι πλέον ιδιαιτέρως αυστηρό, εγκαταλείποντας τη λογική της ήπιας αντιμετώπισης, ώστε να αποφευχθούν εσωκυβερνητικές κρίσεις – αποφυγή που τελικά οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Σήμα κινδύνου για την υγεία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολόγιας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας, για τη μόλυνση στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κουρέτας προειδοποίησε ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ο καθηγητής τοξικολογίας προειδοποίησε ότι δεν κινδυνεύουν από τη ρύπανση μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές.

«Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Μάλιστα επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα περί απορρύπανσης του Αργοσαρωνικού σε 20 ημέρες και κατήγγειλε ότι εξαρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κανονικά την άμεση επέμβαση των αρχών και αποκάλυψε ότι η πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της εταιρίας Τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν αποστείλει έγγραφο στη Βουλή με το οποίο δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.

Κάλεσε δε τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε μετρήσεις σχετικά με τη μόλυνση, προκειμένου να υπολογιστεί η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους.

Ερωτηθείς τέλος να τοποθετηθεί για την ολιγωρία που παρατηρήθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, απάντησε πως οι κρατικοί μηχανισμοί δεν είναι σε επίπεδο να διαχειριστούν τόσο σημαντικά προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για την Ελλάδα στην ΔΕΘ

Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου: Οι αμβλώσεις γίνονται νόμιμες στην Ελλάδα και ο Καραμανλής πρωθυπουργός

Ποιος είναι ο μάρτυρας-κλειδί για την υπόθεση Siemens