Η κυβερνητική αποτίμηση των επαφών για τον εκλογικό νόμο

 
Η κυβερνητική αποτίμηση των επαφών για τον εκλογικό νόμο

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 20:48

Στην πρώτη «χαρτογράφηση» με τις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που συγκεντρώνουν ισχυρή δυναμική και άρα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων (σ.σ. 200 βουλευτές).

Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν επιμέρους συγκλίσεις είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι όποιος πολιτικός αρχηγός αρνηθεί την κατάργηση του μπόνους θα πιεστεί.

Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, νωρίτερα σήμερα, ότι οι αντιρρήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην κατάργηση του μπόνους δεν ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 στην πρόταση αναλογικού συστήματος.

Το επόμενο βήμα γίνεται με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Σχετικά θέματα:

Ανοιχτός σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο ο Στ. Θεοδωράκης