Γκάμπριελ για Νταϊσελμπλουμ: Kαι οι πολιτικοί λένε βλακώδη πράγματα

 
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «απίστευτες» τις επίμαχες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup

Ενημερώθηκε: 23/03/17 - 19:46

«Ονομάζομαι Γκάμπριελ, το όνομά μου δεν είναι Ντάισελμπλουμ» απάντησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «απίστευτη» τη διατύπωση του προέδρου του Eurogroup και πρόσθεσε. «Υπάρχει βεβαίως πάντα η πιθανότητα και οι πολιτικοί να λένε κάποια βλακώδη πράγματα, αλλά κι αυτό είναι φυσιολογικό μερικές φορές».

Ως προς το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη και γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ζώνης και θα παραμείνει εκεί, τονίζοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Απρίλιο.

«Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος, θέλουμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γιατί πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα ζήσουν σε ένα πιο επισφαλές περιβάλλον αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τυχόν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Τι θα συνέβαινε εάν κλείναμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πλέον απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την περίπτωση της Τουρκίας;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Η Τουρκία από γεωγραφικής απόψεως θα παραμείνει εκεί που είναι και δεν θα βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος στο παγκόσμιο χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

«Σίγουρα» επισήμανε «υπάρχουν πολλές φορές θέματα που πιέζουν σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, αλλά εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι ο δρόμος που βαδίζει δεν είναι σωστός και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».

Η Ελλάδα θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος σε κατάρρευση του προσφυγικού

Όσον αφορά στο προσφυγικό, όπως πρόσθεσε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία να τηρήσει τις υποσχέσεις της, σημειώνοντας ότι και η Τουρκία έχει ενδιαφέρον να τις τηρήσει, καθώς έχει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και η συμφωνία της με την Ευρώπη συμπεριλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.

Σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης όμως γύρω απ' αυτό το θέμα, ο κ. Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα η οποία θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος.

Σχετικά όμως με τη Συνθήκη του Δουβλίνου εξέφρασε την άποψη ότι «η προώθηση, ο επαναπατρισμός των προσφύγων θα είναι μία λύση». «Έχετε πάρα πολύ κόσμο στα νησιά σας και η Γερμανία πραγματικά έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε και με οικονομικά μέσα της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ και θα καταβάλλουμε και ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε, εξηγώντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συζητείται το θέμα του κανονισμού του Δουβλίνου, ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας επειδή υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το θέμα του προσφυγικού και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να συζητηθούν «οι προτάσεις που προέκυψαν από τη Σύνοδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας με τρία συγκεκριμένα σημεία, στα οποία θα θέλαμε να στηριχτούμε και να προχωρήσουμε».

"Να παλέψουμε για την ευρωπαϊκή Τουρκία"

Απαντώντας στις ίδιες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι απέναντι στην Τουρκία από την πλευρά της Ευρώπης υπάρχουν τρεις συμπεριφορές: Η μία είναι «παρόλα αυτά», η δεύτερη είναι «γι' αυτό το λόγο» και η τρίτη είναι «διαφορετικά», είπε εξηγώντας ότι την πρώτη άποψη - η οποία λέει πως παρά τη συμπεριφορά της πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η Τουρκία να γίνει όσο το δυνατόν πιο δημοκρατική και ευρωπαϊκή -υποστηρίζει και η Ελλάδα.

«Αυτή είναι και η θέση μας, είναι προς το συμφέρον ιδιαίτερα της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας να έχουμε μία Τουρκία που να μην έχει την σημερινή συμπεριφορά» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική Τουρκία, το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, είναι της Τουρκίας. Θέλει να είναι Ευρωπαϊκή και δημοκρατική; Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θέλει έναν ευρωπαϊκό δρόμο και αν θέλει να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα προαπαιτούμενα της ευρωπαϊκής προοπτικής».

«Εμείς» σημείωσε «είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας. Και εκείνη θα αποφασίσει αν θέλει να φύγει από αυτό το δρόμο, εμείς δεν θα τη βγάλουμε. Ούτε θα δώσουμε άλλοθι και σε κανένα στην Τουρκία ότι η Ευρώπη για κάποιο λόγο δεν επιθυμεί αυτή τη χώρα κοντά της».

Σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον κ. Γκάμπριελ για τη θέση που εξέφρασε σχετικά με τη Συνθήκη του Δουβλίνου ως προς την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι χώρα μας γέννησε τον όρο φιλοξενία και όλο το πρώτο διάστημα και ακόμη και σήμερα ο ελληνικός λαός επιδεικνύει την πολύ μεγάλη πίστη του σ' αυτήν. Τόνισε δε ότι παρά τα προβλήματα δεν έχουν σημειωθεί- πέρα από μεμονωμένες εξαιρέσεις- ακροδεξιά, ακραία φασιστικά μηνύματα και συμπεριφορές.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι στην Ελλάδα, που βρίσκεται μέσα σε πάρα πολλές δίνες- οικονομικές, χρηματοπιστωτικές, την αστάθεια στην περιοχή της-, λειτουργεί η Δημοκρατία της, αποδεικνύοντας ότι όταν ένα θεσμικό σύστημα στηρίζεται σωστά και με τα αισθήματα του λαού ανοιχτά προς τους άλλους, είμαστε στο σωστό ευρωπαϊκό δρόμο. «Γι' αυτό όταν μου επικαλούνται διάφοροι γείτονες ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο εγκαταλείπουν τις δημοκρατικές τους συνήθειες, αυτό από την πλευρά μας δεν είναι αποδεκτό. Οι θεσμοί πρέπει να αντέχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα, ο κύριος Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος δεν φοβάται με τρόπο που να τον εκφοβίζει κάποιος, γιατί «αυτός που θέλει να σε εκφοβίσει μόλις το κάνει έχει πάψει να έχει οποιοδήποτε χαρτί στα χέρια του. Και νομίζω ότι κι άλλες πλευρές το σκέφτονται αυτό, δηλαδή ότι η χρήση εκφοβιστικών χαρτιών δεν είναι προς το συμφέρον τους», είπε.

Τέλος, τόνισε τη σημασία που έχει η μεγάλη διαπραγμάτευση της Τουρκίας για την τελωνειακή της ένωσή με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας: «Το ζητούμενο είναι γύρω στα 65 δισ., νομίζω ότι θα τα συνυπολογίσει καλά για τη συμπεριφορά της».

Σχετικά Θέματα:

Σία Αναγνωστοπούλου: Μια «π@@@α» του Νότου απαντά στον Ντάισελμπλουμ (ΦΩΤΟ)

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατά Ντάισελμπλουμ