Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ισχυροποιείται, μεγαλώνει, αυξάνει το διεθνές κεφάλαιο με αυτοπεποίθηση και ισχύ – Μπαράζ διπλωματικών επαφών στη Ν. Υόρκη

 
ddd

Ενημερώθηκε: 25/09/24 - 23:54

«Η Ελλάδα ισχυροποιείται, μεγαλώνει, αυξάνει το διεθνές κεφάλαιο με αυτοπεποίθηση και ισχύ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δημοσιογράφους κατά την τρίτη ημέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφερόμενος στις συναντήσεις «πολύ υψηλού διεθνούς επιπέδου» που είχε στη Νέα Υόρκη.

«Εχθές συμμετείχα στο Διατλαντικό Δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με την Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, καθώς επίσης και με τον Γενικό Επίτροπο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Μια σειρά από επαφές που αναδεικνύουν ακριβώς τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, ενόψει και της συμμετοχής της χώρας μας, ως μη μόνιμο εκλεγμένο μέλος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ήταν ιδιαιτέρως σημαντική η συνάντηση, την οποία είχα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας. Με την Ινδία μας συνδέουν σοβαροί δεσμοί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου πληθυσμιακά, αλλά και μια ανερχόμενη δύναμη στο διεθνές στερέωμα.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολύ ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς, οι οποίοι αφορούν όχι μόνο ζητήματα οικονομίας και επενδύσεων, αλλά και στρατηγικά και γεωστρατηγικά ζητήματα. Όπως είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, όπου η Ελλάδα θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο. Και βεβαίως, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τη ναυτιλία, την ενέργεια.

Επίσης, θα συναντηθούμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, εδώ στη Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα ισχυροποιείται, μεγαλώνει, αυξάνει το διεθνές κεφάλαιο με αυτοπεποίθηση και ισχύ» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναλυτικά η συνάντηση μεταξύ του Γ. Γεραπετρίτη και του Ινδού ομολόγου του, Subrahmanyam Jaishankar

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Ινδού ομολόγου του, Subrahmanyam Jaishankar. Άλλωστε οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο έχουν πυκνώσει τον τελευταίο χρόνο, με τον Ινδό Πρωθυπουργό Narendra Modi να επισκέπτεται την Αθήνα τον Αύγουστο του 2023 και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι το τιμώμενο πρόσωπο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στη Διάσκεψη Raisina Dialogue στο Νέο Δελχί, όπου και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την πρώτη διμερή τους συνάντηση.

Κατά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο και η κινητικότητα εργατικού δυναμικού.

Για αμφότερες τις χώρες κορυφαία προτεραιότητα είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του οικονομικού διαδρόμου IMEC (India-Middle East-Europe-Economic Corridor), το οποίο εκ των πραγμάτων θα καταστήσει την Ελλάδα  πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη.

H ινδική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας στη ναυτιλία, ο οποίος είναι πλέον τομέας προτεραιότητας για την Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Jaishankar προσκάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νέο Δελχί, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής και εφοπλιστικής κοινότητας.

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο υπουργοί που συμμετέχουν στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνομίλησαν αρχικά για την επικείμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP29 που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Μπακού. Σε αυτήν αναμένεται να συζητηθούν, η πορεία της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο των στόχων για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αλλά και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αμφότεροι οι υπουργοί υπογράμμισαν την κεντρική θέση που κατέχει ο ενεργειακός τομέας στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και συνομίλησαν για την ενεργειακή διασύνδεση των υδρογονανθράκων της Κασπίας με τις ευρωπαϊκές αγορές, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ενεργειακής διαφοροποίησης.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε στον Αζέρο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, θα εργαστεί με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τόνισε τη σημασία ολοκλήρωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας το συντομότερο δυνατό, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιθίοπα ομόλογό του, Taye Atske-Selassie Amde

Στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και Αιθιοπίας αναφέρθηκαν κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αιθίοπας ομόλογός του Taye Atske-Selassie Amde.

Αντικείμενο της συζήτησης απετέλεσαν ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινότητα της Αιθιοπίας, καθώς και οι διμερείς σχέσεις, με τους δύο Υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη εμβάθυνσής τους, μετά και τον πρόσφατο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στα μέσα Ιουλίου.

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου Ahmed Aboulgheit

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου Ahmed Aboulgheit πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η επιθυμία εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, ενόψει μάλιστα της έναρξης της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εκλεγμένο μέλος για τα έτη 2025-2026.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την διάχυση της κρίσης από τη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα και το Λίβανο σε όλη τη Μέση Ανατολή, επανεπιβεβαίωσε την προσήλωση της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών.

Η Ελλάδα, τόνισε, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ακολουθεί με συνέπεια μία εξωτερική πολιτική αρχών, θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προώθηση της ειρηνικής διευθέτησής της με βάση τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου για την ελληνική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση μίας task force Ευρωπαίων και Αράβων Υπουργών Εξωτερικών.

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Marco Djuric

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Marco Djuric. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών και αντηλλάγησαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων των δύο Υπουργών σε Αθήνα και βελιγράδι αντίστοιχα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, συζήτησε με τον ομόλογό του για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της ελληνοσερβικής συνεργασίας στο πλασίο διεθνών οργανισμών, ενόψει και της έναρξης της θητείας της Ελλάδας ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026.

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Φιλίπ Λαζαρίνι (Philippe Lazzarini), τον Γενικό Επίτροπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε στον κ. Λαζαρίνι τη στήριξη της Ελλάδας στην αποστολή της UNRWA, η οποία έχει κομβικό ρόλο στην παροχή βασικών υπηρεσιών παιδείας, υγείας, ανακούφισης και κοινωνικών υπηρεσιών στους Παλαιστινίους. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η οποία έχει φτάσει σε οριακό σημείο, συμφωνώντας ότι θα χρειαστεί να ενισχυθούν οι προσπάθειες παροχής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας κι Αρμενίας: Τι συζητήθηκε

Τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και τη στήριξή της στη σύναψη, το συντομότερο δυνατόν, μίας συμφωνίας που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αλλά και για την γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στο Νότιο Καύκασο. Ο κ. Γεραπετρίτης, αφού υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αρμενίας.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας και καταγράφηκε η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους. O Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Αρμένιο ομόλογό του ότι, σε συνέχεια και της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο ίδιος στο Ερεβάν τον περασμένο Ιανουάριο, θα δρομολογηθεί, από ελληνικής πλευράς, η επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής στην Αρμενία με αντικείμενο την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ