Η επόμενη μέρα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τον Στέφανο Κασσελάκη με δυο βουλευτές λιγότερους αλλά και με ανοιχτό το εσωκομματικό μέτωπο, καθώς η ομάδα Αχτσιόγλου βρίσκεται σε αναμονή για τις τελικές της αποφάσεις.
«Σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο Πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα κάνει και ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Κόκκινο» για να συνομιλεί απευθείας με τους πολίτες.
Τσακαλώτος και Πέρκα δεν παραδίδουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοίγει και επίσημα η συζήτηση για την ίδρυση νέου κόμματος για τις ευρωεκλογές.
Όπως ανέφερε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Γιάννης Φασουλάς, ο κ. Κασσελάκης έχει “λυμένα τα χέρια του”, διότι μέχρι χθες θεωρούσε “βαρίδια” όσους αποχώρησαν από το κόμμα, την Oμπρέλα και τα στελέχη τα οποία υπέγραψαν το κείμενο της αποχώρησης.
Ενώ πρόσθεσε:
«Θα πάει από ότι φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, τον πρόεδρο τον ευνοούν οι συσχετισμοί. Πλέον αυτό που θα επιδιώξει η προεδρική πλευρά, είναι η ανάδειξη νέων προσώπων. Αυτό φαίνεται καθαρά και μέσα από τις τοποθετήσεις και τις ομιλίες και τα όσα λέει ο κ. Κασελάκης. Πρόσωπα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως φάνηκε από την σημερινή του επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ρίξει το βάρος πλέον στην καθημερινότητα η ακρίβεια και τα άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
(…) Η κα Αχτσιόγλου και η ομάδα των 6 + 6 παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δεδομένο, ένα στοιχείο το οποίο να δείχνει ότι θα αποχωρήσουν. Θα μείνουν μέσα, Θα ασκούν σκληρή κριτική στον πρόεδρο (…) [Πλέον στο κόμμα] προσβλέπουν σε ένα συνέδριο οργανωτικής, όπως έλεγαν, και ιδεολογικής επανεκκίνησης (…) Οι “προεδρικοί” (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Φλαμπουράρης κλπ) απ’ ότι φάνηκε και από τις τοποθετήσεις που έκαναν και από τις κινήσεις που έκαναν μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, θα στηρίξουν τον πρόεδρο και τις κινήσεις εκεί που θα χρειαστεί, αλλά κι εκεί που θα χρειαστεί να ασκήσουν κριτική. Δεν θα διστάσουν να το κάνουν».
Με επιστολή τους προς τους γραμματείς του κόμματος οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υπέβαλαν την παραίτηση τους από την ΚΕ του κόμματος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε τη σημερινή ως «καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στο προαναγγελθέν διαζύγιο με την λεγόμενη «Ομπρέλα» έκανε λόγο για «μικρή απόσχιση» με μικρές πολιτικές διαφορές, κυρίως όσον αφορά στην υπερφορολόγηση και την έπαρση της σημαίας. Μίλησε ακόμα για «σύγχρονη πατριωτική αριστερά». «Μία παράδοξη ήττα του κόμματος» χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του, Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σημειώνεται ότι ο ελάχιστος αριθμός βουλευτών προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα είναι πέντε βουλευτές, μόνο που αυτή τη στιγμή είναι μεν 5 οι ανεξάρτητοι πλέον, ωστόσο είναι τόσο ετερόκλητοι μεταξύ τους, οπότε δεν θεωρείται ότι υπάρχει η πιθανότητα να συγκροτήσουν ΚΟ. Αναμένεται στη συνεδρίαση της Ολομέλειας το μεσημέρι να ανακοινωθεί και τυπικά από τον πρόεδρο της Βουλής η διαγραφή των δύο βουλευτών και ότι τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι με 45 βουλευτές και δύο ανεξάρτητους, την κ. Πέρκα και τον Τσακαλώτο
Εκτός ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Τσακαλώτος και Πέρκα – Η επιστολή Φάμελλου
«Επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος.
Οι εν λόγω βουλευτές οφείλουν να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ. 2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα».
Η επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου
Για την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώνει, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ωστόσο, η επιστολή δεν εστάλη τυπικά, καθώς μετά την επιστολή του προέδρου της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλου, δεν θεωρείται αναγκαίο.
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
θα ήθελα να σας ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Όπως διαβάζουμε στο Bhagavad-Gita είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να υπηρετήσω την υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με εκτίμηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος».
Ε. Αποστολάκης: Αναμενόμενες οι αποχωρήσεις
«Αναμενόμενες» χαρακτήρισε τις αποχωρήσεις από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας της ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις, προσθέτοντας πως «οι εντάσεις είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο και είχαν δημιουργηθεί τέτοιες αποστάσεις που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να γεφυρωθούν».
«Σκληρές οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος αλλά ήταν στην κατεύθυνση του ποια ήταν η πραγματικότητα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστολάκης αναφερόμενος ιδίως στην έκφραση περί «5ης φάλαγγας» που χρησιμοποίησε.
Ερωτηθείς για αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, αν συμβεί θα το δούμε» ενώ πρόσθεσε πως «μέσα στο κόμμα υπάρχουν πάραπολλέ απόψεις, οι άνθρωποι που έχουν μείνει μέχρι τώρα υπηρετούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» υπογραμμίζοντας πως «έφυγε ένα κομμάτι από το κόμμα αλλά δεν είνια και τίποτα, τέτοιο μέγεθος ώστε να πούμε ότι αλλάζει το κόμμα όνομα».
Π. Σκουρλέτης: Ήταν μια μουσολινικής έμπνευσης ο λόγος Κασσελάκη
«Όσοι παρακολούθησαν και είχαν την δυνατότητα αυτή, μια και μεταδόθηκε η ομιλία του κ. Κασσελάκη, θα διαπίστωσαν τελικά, κάποια από αυτά τα οποία είχαν λεχθεί τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες ήταν λίγο για να περιγράψουν αυτό που είδαμε. Νομίζω ότι δεν έχει ξαναϋπάρξει πιο κακοποιητική θα την έλεγα εγώ εισήγηση σε κορυφαίο όργανο ενός κόμματος του χώρου της Αριστεράς». Με την παραπάνω δήλωση, ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όσα ειπώθηκαν δια στόματος του νέου προέδρου του κόμματος στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο που προηγήθηκε.
«Ειλικρινά, δεν αναφέρομαι μόνο στις, χωρίς προηγούμενο, αναφορές για 5η φάλαγγα. Το 5η φάλαγγα δεν είναι μια σκληρή κριτική. Είναι κάτι το οποίο ξεφεύγει πια από τα όρια μιας αντιπαράθεσης, όσο και σκληρής να είναι. Ό,τι, ειλικρινά, είχε πει ο φίλος μου και ο σύντροφος ο Νίκος Φίλης και πολλοί τον είχαν κακολογίσει, για Τραμπισμό, τελικά επιβεβαιώθηκε. Ήταν μια μουσολινικής έμπνευσης λόγος» συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι «αυτός ο λόγος, το περιεχόμενό του και η αισθητική του, είναι ένας ξένος λόγος με οποιαδήποτε εκδοχή της Αριστεράς».
Δ. Βίτσας: Ο νέος φορέας θα κατέβει στις ευρωεκλογές – Το ΜέΡΑ25 χωράει
Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βίτσας.
«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστέρα και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές» είπε στο Action24.
Όσο για το ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό τον νέο φορέα είπε, ότι δεν θα έχει μόνο στελέχη από αυτά που έφυγαν το Σαββατοκύριακο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελέχη από άλλες τάσεις που έφυγαν νωρίτερα, όπως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν πριν τις εκλογές του το 2015.
«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις αλλά θα επιχειρηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος ριζοσπαστικής αριστεράς». «Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει» ανέφερε στη συνέχεια ενώ είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά.
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ