Επαίνους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, εξέφρασαν στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υψηλοί αξιωματούχοι των 15 αραβικών και 6 ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στη δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Ως «εξαιρετική» χαρακτήρισε την ελληνική πρωτοβουλία ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμερ Σούκρι, δηλώνοντας την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του σε αυτήν για την εδραίωση της ειρήνης στην Α. Μεσόγειο.
Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σούκρι έρχεται και συμμετέχει στη Διάσκεψη της Ρόδου, ενώ είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο τόσο μέσα από τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, όσο και με την έμπρακτη υποστήριξη του κ. Κοτζιά στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.
Ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, με έμφαση στον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στο ζήτημα της τρομοκρατίας, καθώς, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις ανεξάρτητα από το ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Επίσης επισήμανε ότι είναι σημαντική για τον μουσουλμανικό κόσμο η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού.
Αν λυθεί το Παλαιστινιακό οι τρομοκράτες δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επίλυσης δύο πολιτικών ζητημάτων: το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.
Η μοναδικότητα της Διάσκεψης, όπως επισήμανε ο κ. Κασουλίδης, έγκειται στο ότι αναζητά θετική ατζέντα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Ρόδου πρέπει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου, υποστηρίζοντας την ιδέα για την οργάνωση παρόμοιας δομής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με αυτή του ΟΑΣΕ.
Ο Κύπριος υπουργός κάλεσε επίσης όλες τις συμμετέχουσες χώρες να υιοθετήσουν τη Σύμβαση της Λευκωσίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και μνημείων και την καταπολέμηση του παράνομου διεθνούς εμπορίου αρχαιοτήτων, ενώ ανέφερε τα τρία επόμενα απτά βήματα που αναλαμβάνει να προωθήσει η Κύπρος στο πλαίσιο της οικοδόμησης θετικής ατζέντας συνεργασίας, με άμεση την διοργάνωση μίας συνάντησης στην Κύπρο των κρατικών δομών για τη νεολαία των συμμετεχόντων κρατών της Διάσκεψης ώστε να αποφασίσουν τις προτεραιότητες και τις δράσεις τους.
Συγχαίροντας για την πρωτοβουλία αλλά και για την επιλογή των θεμάτων της ελληνικής διπλωματίας, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα τόνισε ότι Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας για να σταματήσει η εμπορία όπλων, ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών.
Ανέφερε επίσης ότι όλοι πρέπει να σταθούμε αντάξιοι της μακράς ιστορίας των πατρίδων μας καθώς και ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους
Υπέρ της διεύρυνσης των πεδίων συνεργασίας για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή τάχθηκε ο υφυπουργός του Λιβάνου Σαρμέρ Γουέχμπι, ενώ τόνισε ότι η χώρα του αισθάνεται έντονα τα αποτελέσματα των κρίσεων στην περιοχή, αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Βεβαίως, ο κ. Γουέχμπι αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος καθώς, όπως είπε, σχεδόν το μισό του πληθυσμού, οι 2 στους 5 πολίτες της χώρας, είναι είτε πρόσφυγες, είτε εκτοπισθέντες.
Ανησυχία για την εχθρική πολιτική του Ιράν και τις παρεμβάσεις του στην περιοχή εξέφρασε ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλραχμάν Αλγιαρμάν, σημειώνοντας ότι από τη σταθερότητα στην περιοχή εξαρτάται η παγκόσμια σταθερότητα.
Οι ευρύτερες προκλήσεις απαιτούν κοινές λύσεις, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Οντέτα Μπαρμπουλούτσι, τονίζοντας ότι μολονότι η χώρα της ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, αισθάνεται ότι έχει σχέση με την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πραγματικότητα, όπως ανέφερε, μας εξαναγκάζει σε στήριξη του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη εκρίζωσης του φανατισμού από τις κοινωνίες μας και τόνισε ότι η ασφάλεια δεν θα πρέπει να αποβαίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εμπνεόμαστε από το πνεύμα της Ρόδου, είπε ο υφυπουργός της Αλγερίας κ. Μοχάμεντ Μπουτάσε, τασσόμενος υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας όλων.
Στα θέματα της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Σάμπρι Μπακτομπτζί υπογραμμίζοντας ότι αυτά επιβάλλουν τη δημιουργία δικτύων και την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.
Η σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε, πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή, κυρίως λόγω της κατάστασης στη Λιβύης, εξαίροντας την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά και τονίζοντας ότι η χώρα του θα στηρίξει όλες τις θετικές προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Το μέλλον της Μεσογείου, είπε χαρακτηριστικά, είναι οι νέοι. Οι νέοι είναι πηγή έμπνευσης αλλά και κρίσης.
Τέλος, τον χαιρετισμό τού επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου -ο Σύνδεσμός συμμετέχει ως παρατηρητής για πρώτη φορά στη Διάσκεψη της Ρόδου- μετέφερε στη Διάσκεψη ο βοηθός του γενικού γραμματέα Αμπντουλατζί μπιν Χαμάντ αλ Θαγουάντι, επισημαίνοντας ότι απαιτείται στρατηγική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που να λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές της, όπως τη χρηματοδότησή της, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που συμβάλλουν στη διόγκωσή της.
Έδωσε έμφαση στην ειρηνική επίλυση του συριακού ζητήματος και της άρσης του αδιεξόδου της ένοπλης αντιπαράθεσης και τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν πολιτικές λύσεις για τις πολεμικές συρράξεις, σημειώνοντας ότι με καλές προθέσεις και σωστή δουλειά θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πολιτιστική και οικονομική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.