Η τροπολογία για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Αναστάσιου Πετρόπουλου και βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση στη ψυχική υγεία, στο οποίο έχει κατατεθεί.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, μέχρι το 2020 ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα γίνεται βάσει του δείκτη κατανάλωσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και από το 2021 θα υπολογίζεται βάσει των στοιχείων της για τον δείκτη μισθών.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για φιάσκο της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι έρχεται σήμερα να καταργήσει τον λάθος νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Πετρόπουλος αντέτεινε ότι ο συντελεστής που εφαρμόστηκε με τον υπολογισμό του δείκτη κατανάλωσης, επικρατεί στη διεθνή βιβλιογραφία.
Παράλληλα, επιτέθηκε στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ευθύνες γιατί η ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε στοιχεία για τον δείκτη μεταβολής μισθών, αλλά είχε μόνο για το κόστος εργασίας.
«Δεν γνωρίζαμε από την πλευρά μας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας των πληροφοριών για να βγάλουμε τον δείκτη μισθών. Από την ΕΛΣΤΑΤ έλλειπαν αυτά τα στοιχεία. Αποδείχθηκε ότι ο δείκτης μεταβολής μισθού δεν τηρούνταν για να είναι συντελεστής άμεσα εφαρμόσιμος. Δεν υπήρχε δείκτης μεταβολής μισθών στη χώρα. Πού να φανταστούμε ότι είστε τόσο άχρηστοι που δεν κάνατε αυτό το θεμελιώδες που κάνανε όλοι οι λαοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας, καλώντας όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.
«Αν δούμε ότι χρειάζεται κάτι να αλλάξουμε θα το κάνουμε. Δεν είναι ελάττωμα να είσαι δημοκρατικός. Εμείς ακούμε τον λαό και διορθώνουμε πράγματα που επιδέχονται αλλαγές. Μια τέτοια ρύθμιση είναι και αυτή που φέρνουμε εμείς για κάτι που δεν κάνατε εσείς», πρόσθεσε, ενώ υπεραμύνθηκε του νόμου Κατρούγκαλου, σημειώνοντας:
«Δεν ήταν αστοχία σκέψης στους συντάκτες του νόμου. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε από πλευρά μας και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, είναι ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο σύστημα επεξεργασίας της πληροφορίας για να βγάλουμε τον δείκτη μισθών».
Ακόμα, ο κ. Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποιοι κλάδοι, όπως μηχανικοί και δικηγόροι, να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους ταμεία για τα εφάπαξ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δικαίωμα επιλογής τους.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε κάθε έλεγχο σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι έρχεται μετά από 20 μήνες να παραδεχτεί ότι ο βασικός τύπος υπολογισμού των συντάξεων δεν μπορεί να υπολογιστεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, ενώ υποστήριξε ότι η νέα ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, γιατί με άλλο τρόπο θα υπολογίζονται μέχρι το 2020 οι συντάξεις και με άλλο μετά το 2021.
«Τώρα στη διαπραγμάτευση τίθεται στον Προκρούστη των θεσμών, που σας ζητά εξηγήσεις για τον δείκτη υπολογισμού. Με ποια λογική επιλέξατε αυτό το δείκτη. Σας τον είπαν οι θεσμοί;» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχέδιου για την μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, στην Ολομέλεια.
Σχετικά Θέματα:
Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία ο υπολογισμός των συντάξεων