Aποφασισμένος να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωκομματικό μέτωπο εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας.
Το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεών του αναμένεται να δώσει στο Πολιτικό Συμβούλιο την Τετάρτη, ενώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος του μήνα, πρόκειται να παρουσιάσει έναν συνολικό οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα και τις ημερομηνίες.
Υπέρ της ανακοίνωσης προσφυγής στις κάλπες είναι συνεργάτες του που θεωρούν ότι το κόμμα έχει εισέλθει σε μια περίοδο εσωστρέφειας που δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν. Ενώ και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από το ενδεχόμενο να βρεθεί το κόμμα για τους επόμενους μήνες να κινείται σε μια δική του σφαίρα, σε μια συζήτηση εσωτερικών ισορροπιών και διεργασιών, μακριά από τα πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα της συγκυρίας.
Τα αντίπαλα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται, ενόψει Πολιτικού Συμβουλίου, για αυτό που προδιαγράφεται ως ιδιαίτερα σκληρή σύγκρουση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα παρουσιάσει έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικότερα και πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Και από εκεί και πέρα, η συζήτηση θα εξελιχθεί με βάση και τις τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του κομματικού οργάνου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται στελέχη που ήδη έχουν εμφανιστεί επικριτικά τις τελευταίες ημέρες, θέτοντας ζήτημα ηγεσίας.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν σε μια δεύτερη ανάγνωση όσων συνέβησαν όλους τους προηγούμενους μήνες, και από τον κύκλο των «προεδρικών» γίνεται λόγος ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της ηγεσίας, το οποίο ξεδιπλώθηκε σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Γίνονται αναλύσεις που φτάνουν ακόμα και σε υπόνοιες για συντονισμένη δράση στα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια και εκείνο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, προκειμένου να εμφανιστεί το κόμμα διχασμένο και να έχει αντίκτυπο στην εκλογική βάση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτό που τώρα εκδηλώθηκε ως αμφισβήτηση της ηγεσίας, δρομολογήθηκε την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν ως δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, με στόχο να μην επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα στις εκλογές προκειμένου να μπορούν οι διεκδικητές της ηγεσίας να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.
Αυτές οι σκέψεις και οι απόψεις είναι ενδεικτικές του κλίματος σύγκρουσης και καχυποψίας που πλέον κυριαρχεί. Δεν είναι εύκολα ορατή η διέξοδος από την εσωστρέφεια, ενώ υπάρχει έκδηλη αναστάτωση τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στα κομματικά στελέχη και μέλη.
Από την πλευρά των αμφισβητιών της ηγεσίας η απάντηση στις επικρίσεις που δέχονται είναι ότι μέσα στο κόμμα διαμορφώθηκε «ένας μηχανισμός μέσα στον μηχανισμό» με μοναδικό σημείο αναφοράς την ηγεσία, κάτι που αποτυπώθηκε με την υπολειτουργία των κομματικών οργάνων, που άφησε βουλευτές και στελέχη χωρίς βήμα έκφρασης και προκάλεσε σειρά προβλημάτων, καθώς σταδιακά συσσωρεύθηκαν κριτική και παράπονα και ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθούν όλα με εκρηκτικό τρόπο.
«Οι διορθωτικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αν λειτουργούσαν τα όργανα τακτικά, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και το αποτέλεσμα είναι να έχει διακοπεί κάθε γραμμή επικοινωνίας», αναφέρεται σχετικά.
Μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση υπεισέρχεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Η πιθανότητα, δηλαδή, ο πρωθυπουργός μετά την απώλεια δυνάμεων που κατέγραψε η Ν.Δ. στις κάλπες, να επιδιώξει ανανέωση εντολής πολύ πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας.
Με παραπομπή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την προεδρική πτέρυγα υπογραμμίζουν ότι είναι τελείως άκαιρο το ΠΑΣΟΚ να συζητάει τώρα για ηγεσία. Από την αντίπαλη πλευρά, ωστόσο, θεωρούν ότι αυτό είναι ενδεχόμενο που επιβάλλει επίσπευση των διαδικασιών ώστε η νέα ηγεσία να έχει χρόνο για να διαμορφώσει την πολιτική πρότασή της.
Πηγή: kathimerini.gr