Αλλαγή Εκλογικού Νόμου στα σκαριά

 
Αλλαγή Εκλογικού Νόμου στα σκαριά

Ενημερώθηκε: 14/05/16 - 11:29

Της Ευτυχίας Αδηλίνη

Η αλλαγή του εκλογικού Νόμου είναι στις πρώτες προτεραιότητες του πρωθυπουργού αμέσως μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίγει το θέμα του νέου εκλογικού νόμου ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε πάντα στο μυαλό του την δημιουργία ενός αναλογικότερου εκλογικού Νόμου που θα ευνοεί τις συνεργασίες των κομμάτων, θα είναι σύγχρονος (για παράδειγμα θα σπάει τις εκλογικές περιφέρειας) και θα δυσκολεύει τη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση. Μία πρώτη εικόνα έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το μπόνους δεν καταργείται αλλά περιορίζεται στις 30 από 50 έδρες που είναι σήμερα. Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει και η δυνατότητα να μοιράζεται το μπόνους και σε συνασπισμούς κομμάτων. Όχι μόνο, μάλιστα, σε κόμματα που συνασπίστηκαν προεκλογικά και κατήλθαν στις εκλογές με ενιαίους συνδυασμούς, αλλά και σε κόμματα που κατέρχονται χωριστά, αλλά δηλώνουν προεκλογικά ότι προτίθενται να συνεργαστούν μετεκλογικά.

Η παραπάνω παράμετρος, αν τελικά, συμπεριληφθεί στο νέο εκλογικό νόμο, θα μπορούσε να δυσκολέψει τη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση. Και αυτό γιατί επιτρέπει στο δεύτερο κόμμα (αν είναι δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ) να σχηματίσει συνεργαζόμενος με άλλα κόμματα κυβέρνηση αφού θα μοιράσουν το μπόνους των 30 εδρών ενώ αν είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα (όχι αυτοδύναμο) να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επιλέξουν τελικά να συνεργαστούν με τον δεύτερο.

Για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές, αλλά διαθέτει ως «δηλωμένους» εταίρους δυο-τρία κόμματα ακόμα, θα μπορούσε να αθροιστεί το εκλογικό ποσοστό τους και εφόσον πλειοψηφεί να πάρουν μαζί το μπόνους το οποίο στη συνέχεια θα κατανεμηθεί αναλογικά μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο το δεύτερο κόμμα, που θα πάρει έτσι ή αλλιώς τη μερίδα του λέοντος από το μπόνους, θα μπορούσε να είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί με πλειοψηφία στη Βουλή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η Β' Αθήνας εκλέγει σήμερα 44 βουλευτές και αποτελεί θηριώδη εκλογική περιφέρεια. Ήδη στις περιφερειακές εκλογές έχει χωριστεί σε τρεις αυτοτελείς και διακριτούς τομείς (δυτικό, βόρειο και νότιο) ενώ ορισμένοι ακόμα δήμοι (Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη-Υμηττός, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα) συνιστούν μαζί με τον δήμο Αθηναίων τον λεγόμενο κεντρικό τομέα Αθηνών.

Είναι ένας δεδομένος πλέον χωρισμός που θα μπορούσε να αποδώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο 3-4 διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες στις Βουλευτικές εκλογές κα σε καμία επιμέρους περίπτωση όπως υπολογίζεται δεν θα εκλέγονται περισσότεροι από 15 βουλευτές το πολύ. Αντίστοιχα, η σημερινή εκλογική περιφέρεια του Νομού Αττικής (τέως Υπόλοιπο) στην οποία αναλογούν μετά την τελευταία απογραφή 15 βουλευτές, έχει επίσης ήδη χωριστεί στις Περιφερειακές εκλογές σε Ανατολικό και Δυτικό τμήμα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν χωριστά και στις Βουλευτικές εκλογές με αναμενόμενη αναλογία 10 εδρών για την Ανατολική περιφέρεια και 5 για τη Δυτική.

Με αυτά τα δεδομένα, οι άλλες μεγάλες περιφέρειες που απομένουν με διψήφιο αριθμό εδρών, είναι η Α' Αθηνών που εκλέγει σήμερα 14 βουλευτές και η Α' Θεσσαλονίκης με 16, για τις οποίες επίσης διατυπώνονται σκέψεις επιμέρους
χωρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, διατυπώνεται και η άποψη να φτάσει το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε πολύ μεγαλύτερο εύρος με όριο τις 6 έδρες. Να συμπεριληφθούν δηλαδή και η Β' Θεσσαλονίκης που εκλέγει σήμερα 9 βουλευτές, οι νομοί Αχαϊας, Ηρακλείου, Λάρισας και η Β' Πειραιά που διαθέτουν 8 έδρες, όπως και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας που εκλέγει 7 βουλευτές.

Σχετικά με το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, παρά τα όσα ακούγονται, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία για μείωση του πλαφόν καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας να διευκολύνει την είσοδο στη Βουλή του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σημαντική λεπτομέρεια: Η ΝΔ μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι διαθέτουν 103 βουλευτές στη σημερινή Βουλή και μπορούν να μπλοκάρουν την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου που θα ψηφιστεί με πάνω από 151 αλλά κάτω από 200 ψήφους (στη περίπτωση αυτή εφαρμόζεται στις μεθεπόμενες εκλογές).

Σχετικά Θέματα:

Vertigo στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ