Στο 4ο διεθνές συνέδριο «θρησκεία και κόσμος: η θρησκεία και η ψηφιακή κοινωνία» συμμετέχει από την Τετάρτη (24/10) στη Μόσχα ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμμα Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής έλαβε το λόγο και ανέλυσε το θέμα, προτείνοντας λύσεις «για την άσκηση μιας νέας μορφής πολιτιστικής διακονίας στον σημερινό ψηφιακό κόσμο».
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία διαχρονικά έχει αποδείξει ότι «μπορεί να προσλαμβάνει και να μεταμορφώνει οποιοδήποτε εργαλείο τίθεται στην υπηρεσία της, είτε αυτό είναι η γλώσσα και η φιλοσοφία, είτε η τέχνη και η μουσική. Αυτό στο οποίο καλείται, λοιπόν, σήμερα να απαντήσει είναι κατά πόσο έχει την ικανότητα να παρέμβει και να προκαλέσει μια οργανική διάδραση ανάμεσα σε αυτήν και στον ψηφιακό πολιτισμό, έχοντας ως στόχο το άνοιγμα αυτού του πολιτισμού στη γονιμότητα του Ευαγγελίου και της πατερικής παράδοσης.
Είναι θεμελιώδης ευθύνη όλων μας να μεταφέρουμε σε κάθε περιβάλλον, επομένως και στο διαδικτυακό, την πλήρη και ολοκληρωμένη αντίληψή μας για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Απαραίτητη, βεβαίως, προϋπόθεση είναι η γνώση του φαινομένου της διαδικτυακής κουλτούρας, οι δυναμικές και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Νικολόπουλος τόνισε:
«Το μεγάλο μας «όπλο» απέναντι στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας και σε όσους επιβουλεύονται πατρίδες και θρησκείες, είναι οι κοινές πνευματικές αξίες που ενώνουν τους Ορθόδοξους λαούς. Και τους λαούς αυτούς δεν πρέπει να τους χωρίζουν τεχνητές διαφορές και ψεύτικα τείχη. Είναι καθήκον μας να αποκαταστήσουμε τις αλήθειες και να σηκώσουμε ψηλά τις σημαίες του Τριαδικού Θεού, στον οποίο πιστεύουμε. Αν το κάνουμε, στο τέλος θα είμαστε και πάλι στους νικητές της ιστορίας. Όλοι μαζί…».
Στο μεταξύ με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Ρωσική πρωτεύουσα, ο Αχαιός ανεξάρτητος βουλευτής ήλθε σε επαφή με Έλληνες της ομογένειας και άκουσε τα προβλήματά τους. Επίσης συνομίλησε με εκκλησιαστικούς παράγοντες, κληρικούς και λαϊκούς και εκείνο που κατέγραψε είναι ότι όλοι οι σύνεδροι, επίσημοι και ανεπίσημοι, δεν κατανοούν γιατί δεν ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.
Τέλος παρατήρησε:
«Θα ήταν υποκριτικό αν δεν ανέφερα ότι εμπερίσκεπτη και προβληματισμένη είναι η Ορθοδοξία για την τελευταία ένταση που επικρατεί στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκείνο της Μόσχας.
Ευχόμαστε, λοιπόν, και δεόμεθα υπέρ της ενότητας της μίας, καθολικής, ορθοδόξου εκκλησίας. Γρήγορα να τελειώσει η κρίση, χωρίς να αφήσει τραύματα και να υπάρξει συναντίληψη και από κοινού αντιμετώπιση των διοικητικών ζητημάτων, αφού η ενότητα της πίστεως βρίσκεται στο πρόσωπο του ιδρυτού και αρχηγού της εκκλησίας μας του Ιησού Χριστού».