Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρέθηκε στο συνέδριο ιχθυοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την σημαντική συμβολή της Ιχθυοκαλλιέργειας στην ελληνική οικονομία, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον υγιή ανταγωνισμό από τον οποίο οφείλει να διέπεται ο συγκεκριμένος κλάδος, ώστε να κάνει συνεχώς βήματα μπροστά.
Με ιδιαίτερη χαρά κηρύσσω την έναρξη αυτού του πρώτου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας, με θέμα «η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας».
Οι επιδόσεις της ιχθυοκαλλιέργειας, όταν αυτή πραγματοποιείται υπό τους όρους που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και με σεβασμό στους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, έχουν πολλές και σημαντικές θετικές πτυχές.
Α. Σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, αρκεί να επισημάνει κανείς ότι:
1. Η ιχθυοκαλλιέργεια, υπό τ’ ανωτέρω βεβαίως δεδομένα, ανταποκρίνεται στην ανάγκη κάλυψης της απαιτούμενης ζωικής πρωτεΐνης, όταν μάλιστα η τελευταία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πορεία της δημογραφικής εξέλιξης στον Πλανήτη μας.
2. Επιπλέον, η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει ουσιωδώς στην εξουδετέρωση της απειλής κατά της θαλάσσιας πανίδας, η οποία προκαλείται από την υπεραλίευση.
Β. Στο δε ειδικότερο πλαίσιο της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει να επισημανθεί:
1. Από την μια πλευρά, η ωφέλεια για την Εθνική Οικονομία, αφού η αξία των πωλούμενων ιχθύων φθάνει κατ’ έτος τα 600 εκ. ευρώ.
2. Και, από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας απασχολούνται, αμέσως ή εμμέσως, περίπου 12.500 εργαζόμενοι. Και μάλιστα αρκετοί από αυτούς σε απομακρυσμένες περιοχές ή και ακριτικά νησιά μας.
Είμαι βέβαιος ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας αυτές τις θετικές πτυχές της ιχθυοκαλλιέργειας, θα την ενισχύσει ιδίως μέσ’ από:
Α. Την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, υπό όρους πάταξης της γραφειοκρατίας και προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίως δε του θαλάσσιου.
Β. Την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, πρωτίστως δια της προώθησης της ενιαίας εθνικής ταυτότητας των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας με το όνομα «Ελληνικό Ψάρι». Με τον τρόπο αυτόν ο κλάδος θ’ αντιμετωπίσει και τον, δυστυχώς αθέμιτο πολλές φορές, ανταγωνισμό εκ μέρους γειτονικών μας κρατών, κατ’ εξοχήν δε της Τουρκίας. Και τούτο δεν αφορά μόνο την Ελληνική Οικονομία, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Οικονομία.
Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την συμπαράστασή του σε αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι δε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας και καλή συνέχεια για την διοργάνωση και άλλων τέτοιων Συνεδρίων στο μέλλον.