Το παρασκήνιο που υπήρξε το 2015 για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αμέσως μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα, αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», αποκαλύπτει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκείνο το δραματικό βράδυ, στο να παραμείνει η χώρα μας στην ζώνη του ευρώ.
Είπε στην συνέντευξή του χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ: «Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε...».
Πρόκειτα για μία αποκάλυψη, που κλείνει μια και καλή, τα στόματα όλων εκείνων, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να υπονομεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ρίχνοντάς του λάσπη.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ολάντ αναφέρεται και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικά το αποκαλυπτικό απόσπασμα
Διαβάστε το συγκεκριμένο αποκαλυπτικό απόσπασμα:
Ερώτηση: Θέλω να μου περιγράψετε αυτό το δραματικό τηλεφώνημα που είχατε με τον κ. Τσίπρα το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Απάντηση: Ναι, ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα. Εκείνη την νύχτα τον συνεχάρην για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντάς του το εξής: «Εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που θα έχεις εσύ αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση.
Ερώτηση: Το βράδυ του δημοψηφίσματος είχατε δραματικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι συζητήσατε και σε ποια φόρμουλα καταλήξατε για να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος με τον Τσίπρα;
Απάντηση: Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε. Παρ’ όλο που δεν έχει την ίδια πολιτική κατεύθυνση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει να βεβαιώσει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, την καλή πίστη του πρωθυπουργού. Καλή πίστη που πράγματι υπήρξε.
Τι είχε αποκαλύψει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του συνεδρίου του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είχε αποκαλύψει για το δίλημμα που αντιμετώπισε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015 και πως πήρε τις δύσκολες αποφάσεις του.
«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού. Συνεπώς η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στην πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας».
«Προτιμήσαμε λοιπόν ένα δύσκολο συμβιβασμό. Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών».