Αποκαλύψεις, που φέρνουν τα «πάνω-κάτω» στα πολιτικά πράγματα της χώρας και κυρίως της κεντροαριστεράς, περιέχει η άγνωστη, μέχρι σήμερα, 9σέλιδη επιστολή του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη που φέρνει στην δημοσιότητα η αυριανή έκδοση της κυριακάτικης εφημερίδας «Νέα Σελίδα».
Στην επιστολή -καταπέλτη, το κορυφαίο ιστορικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, άλλα και του Κώστα Σημίτη, «καίει» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του, ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης, κατηγορεί τον Κώστα Σημίτη, λέγοντάς του ότι:
- «Επί των ημερών σου άνθησαν η διαπλοκή και η διαφθορά».
- «Οι μεθοδεύσεις σου στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου που γνώρισε η χώρα».
- «Έφτιαξες κλειστό κύκλωμα με άτομα που τους ενδιέφεραν μόνο τα προνόμια και τα εισοδήματα».
- «Άνοιξες την πόρτα για την κρίση, που θα την πληρώσουν οι μη προνομιούχο».
- «Διέσυρες το ΠΑΣΟΚ και το μετέτρεψες σε κεντροδεξιό κόμμα».
Η εφημερίδα, που δημοσιεύει την επιστολή, κάνει λόγο για «ένα δριμύ κατηγορώ σε βάρος του αρχιερέα του εκσυγχρονισμού για το σύστημα διαπλοκής που εξέθρεψε και για τη δεξιόστροφη πολιτική που άσκησε στα χρόνια της πρωθυπουργίας του».
Το άνοιγμα λογαριασμών από εξοπλιστικά και χρηματιστήριο τρομάζει τα “ορφανά” του Κ. Σημίτη
Αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα Σελίδα» έχει ως εξής:
«Όποιος ψάχνει βρίσκει λέει η παροιμία, αλλά το να ψάχνεις για κάτι άλλο και να «πέφτεις» απρόσμενα σε ένα ιστορικό πολιτικό ντοκουμέντο που έπεσε στα χέρια σου πρίν από 15 χρόνια , το λές και παροιμιώδη ανακάλυψη, καθώς σου προκύπτει σε μια στιγμή κατά την οποία η υπόθεση Παπαντωνίου, αναμοχλεύει εκ των πραγμάτων την παθογένεια της διαπλοκής που χρεωκόπησε τη χώρα.Το πολύτιμο για την ακτινογραφία της οδυνηρής πραγματικότητας έυρημα, είναι λοιπόν μια άγνωστη επιστολή του αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2003, πρός τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με την οποία τον καλούσε να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχήςπροκειμένου να γίνει αυτοκάθαρση απο τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».
Η επιστολή-καταπελτης που αποκαλύπτουμε σήμερα, αποδεικνύεται, 15 χρόνια μετά, ανατριχιαστικά προφητική, καθώς ο Γερ. Αρσένης προβλέπει επίσης την οικονομική κρίση, την συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και την πορεία της χώρας , ενώ οι παρατήρησεις του για τα εθνικά θέματα με αιχμή τον ρόλο της Τουρκίας και την επιθετικότητα Ερντογάν, είναι σαν να γράφτηκαν σήμερα!
Ο ζόφος ...
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Το καλοκαίρι του 2003, επτά μήνες πριν από τις εκλογές του 2004, η ήττα του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προδιαγραφεί. Υπό το βάρος των σκανδάλων και ενόσω η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, με την κλίση προς τα δεξιά, έχει ήδη συντελεσθεί το πολιτικό κλίμα ήταν αβάσταχτα τοξικό. Το κατά Σημίτη…«κοινωνικό φαινόμενο» της διαφθοράς, ενισχυμένο από το τέρας της διαπλοκής, που στην εποχή της σημιτικής περιόδου θεσμοθετήθηκε όπως ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, είχαν πλέον εξαπλωθεί παντού, δηλητηριάζοντας τα ζωτικά κύτταρα του πολιτικού και κοινωνικού σώματος . Λίγο πριν από την εκπνοή της δεύτερης τετραετίας, την οποία ο «μακροβιότερος» κέρδισε με αμφιλεγόμενο τρόπο μετά τις...περίεργες εκλογές του 2000, το σύστημα Σημίτη κατέρρεε. Το άγος του Χρηματιστηρίου, το αδυσώπητο πάρτι με τα εξοπλιστικά,τα πρώτα (τότε) ψίγματα για τα μαύρα ταμεία της Siemens, το κρυφό κόστος των ολυμπιακών αγώνων, η αποχαλίνωση της υψηλής διαπλοκής με την απροσχημάτιστη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από ένα κλειστό κλάμπ εξουσίας, ο τρόπος λειτουργίας του μιντικακού συστήματος τωνεθνικών εργολάβων της εποχής και το κυριώτερο, το κόλπο γκρόσο με τα swapς της Goldman Sachs, που όπως αποδείχθηκε αργότερα στόίχησε στη χώρα πάνω από 15 δισ. ανοίγοντας ταυτοχρόνως την κερκόπορτα του Μνημονίου, είχαν διαβρώσει ολοσχερώς τα θεμέλια του «εκσυγχρονιστικού» οικοδομήματος.
Ο Τύπος εκείνης της περίοδου βοούσε για τα σκάνδαλα, με συνταρακτικές αποκαλύψειςπου προκαλούσαν σόκ και δέος στην ελληνική κοινωνία, η οποία βίωνε ήδη τα βίαια αποτελέσματα του πρώιμου νεοφιλελευθερισμού, έτσι όπως τον εισήγαγε στη χώρα με τρόπο μεθοδικό και ...ανταλάντευτο ο τότε πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο ότι η «έμπνευση» του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή να αποκαλέσει,από το βήμα της Βουλής, τον Κώστα Σημίτη αριχερέα της διαπλοκής, βρήκε απήχηση σε ένα ευρύτατο ακροατήριο, πέραν της Ν.Δ.
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ-ψηφοφόροι, μέλη και στελέχη- που είχε τις αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου,ήταν σε αναβρασμό. Ακουγε ανήσυχος το βουητό της κοινωνίας, παρακολουθούσε οργισμένος τον εκφυλισμό της ιστορικής Χαριλάου Τρικούπη σε μηχανή παραγωγής σκανδάλων, ανακάλυπτε συντετριμένος την ιδεολογική μετάλλαξη του Σοσιαλιστικού Κινήματος και αγωνιούσε για το παρόν και το μέλλον της κεντροαριστερής παράταξης, που έκανε τη μεγάλη πολιτική τομή στη Μεταπολίτευση.
Το «κατηγορώ» για τη διαπλοκή
Ο Γεράσιμος Αρσένης είναι τότε απλός βουλευτής αλλά δεν έχει πάψει να είναι και ειδικός πόλος, καθώς εκτός του ότι έχει διατελέσει επι πολλά χρόνια κορυφαίος υπουργός, έχει διεκδικήσει, παράλληλα με τον Ακη Τσοζατζόπουλο και την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του 1996, το οποίο ως γνωστόν ανέδειξε τελικώς τον Κ.Σημίτη. Ως εκ τούτου γίνεται αποδέκτης της ανησυχίας η οποία διαπερνά τότε τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος, που διαβλέπουν την ήττα και αναζητούν διεξόδους και αλλαγές. Ετσι αποφασίζει να στείλει την επιστολή- μανιφέστο την οποία όμως ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα, αφενός για να μην επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη κακό κλίμα που βασάνιζε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου για να μη θεωρηθεί ότι διεκδικεί ο ίδιος κάποιον ηγετικό ρόλο, ή άλλα πολιτικά οφέλη.
«Σήμερα ο πολίτης διερωτάται: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ποιο είναι το σύστημα διακυβέρνησής μας;Ε ίναι ενός ανδρός αρχή;Είναι η εξωθεσμική παρέα του πρωινού καφέ;Είναι οι γνωστοί διαπλεκόμενο- προνομιούχοι συνδαιτημόνες του Δημοσίου και μεγιστάνες των ΜΜΕ ή είναι λίγο και από τα τρία», επισημαίνει ο Γερ. Αρσένης ενώ διερωτάται:
«Έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί σάλος στον τύπο για την διαφθορά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα με ραγδαία και παρ’ αξία ανέλιξη, επαγγελματίες της προσκόλλησης στα κυκλώματα της εξουσίας, συνηθίζουν να υποκύπτουν στη διαβρωτική θέλγητρα της εξουσίας; ‘Έπρεπε πρώτα να διασυρθεί το πολιτικό σύστημα – και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ – για να αποδεχθούμε ότι υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή που αλλοιώνουν επικίνδυνα τον χαρακτήρα της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι γι αυτά τα νοσηρά φαινόμενα»;
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
Με την ίδια οξύτητα καταφέρεται ο Γεράσιμος Αρσένης και για το σκάνδλαο του Χρηματιστηρίου με «Τσάρο» της Οικονομίας υπενθυμίζεται, τον Γιάννο Παπαντωνίου.
«Οι μεθοδεύσεις στο Χρηματιστήριο οδήγησαν στην πιο δραματική και βίαιη αναδιανομή του πλούτου που γνώρισε ο τόπος στην πρόσφατη ιστορία. Οι ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αντιστοιχούν σε τεράστια κέρδη ολίγων επιτηδείων κερδοσκόπων ή προσώπων με διασυνδέσεις και εσωτερική πληροφόρηση. Πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει και ένα μείζον θέμα ηθικής τάξης. Και όμως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί ώστε να εντοπισθούν οι ευθύνες των αρμοδίων οργάνων που είναι, πιστεύω, εξώφθαλμες. Η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν συζητήθηκε ποτέ, όπως δεν συζητήθηκε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο. Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως ζητήθηκε, χωρίς πάλι να προηγηθεί συζήτηση, να δημοσιοποιήσουν τις χρηματιστηριακές τους πράξεις, ωσάν αυτές να ήταν η λυδία λίθος του προβλήματος»!
Η (μη) απάντηση Σημίτη
Η απάντηση του Κώστα Σημίτη λιγες ημέρες μετά, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2003 και αριθμό πρωτοκόλλου 349, επιδεικτικά ολιγόλογη, διακριτικά περιφρονητική και ευδιάκριτα αλλαζονική, αντανακλά με υψηλή ευκρίνεια την πραγματική στάση του έναντι της διαπλοκής. Παρότι το «κατηγορώ» που του απευθύνει ευθέως ο Γεράσιμος Αρσένης, είναι δριμύτατο, ο Κώστας Σημίτης αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί, όπως το συνηθίζει άλλωστε, όταν πρόκειται για θέματα διαφθοράς...
Αγαπητέ Μάκη
’Ελαβα το γράμμα σου με ημερομηνία 31-7-2003. Το γράμμα αυτό είναι ένα γράμμα θέσεων, με σκοπό τη μεταγενεστερή του χρήση. Οι δικές μου θέσεις έχουν επανειλημμένα εκφραστεί και, πράγμα που φάινεται να λησμονείς, έχουν επικροτηθεί δύο φορές, απο τον ελληνικό λαό και δύο φορές από συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και έιναι περιττό να τις επαναλάβω.
Οσον αφορά το κεντρικό σημείο σου, οτι θα πρέπει η Κοινοβουλευτική Ομάδα να κάνει επιλογές ελεύθερα, πέρα από τη διαπίστωση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έκανε μέχρι σήμερα πάντα ελέυθερα τις επιλογές της , σε διαβεβαιώ ότι θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον και σε θέματα σημαντικά.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κ. Σημίτης
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερ. Αρσένης έκλεινε την επιστολή με «συντροφικούς χαιρετισμούς», έκφραση που προφανώς δεν αντιπροσώπευε τον τότε πρωθυπουργό. Μάλλον ήταν πολύ αριστερή για τα μέτρα του...
Ο κ. Σημίτης και η υπόθεση Παπαντωνίου
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις από την υπόθεση του για το σκάνδαλο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών έφεραν στην επιφάνεια, για μια ακόμα φορά, τις πολιτικές ευθύνες του κ. Σημίτη.
Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Εστία», πριν από τήν λήψη τών επίμαχων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ γιά τούς εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων και για τις φρεγάτες, προηγήθηκαν τέσσερεις μυστικές συναντήσεις-συζητήσεις μεταξύ του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τότε υπουργου Αμύνης, Γιάννου Παπαντωνίου: Στις 12 Φεβρουαρίου 2002, την 1η Αυγούστου 2002, στις 30 Νοεμβρίου 2002 και στις 30 Νοεμβρίου 2003.
Συνεπώς ο κ. Σημίτης γνώριζε και ενέκρινε τις αποφάσεις ώστε σήμερα να μην δικαιολογείται να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» τον πρώην υπουργό του. Και η άποψη αυτή ενισχύεται πλέον και από την επιστολή του Γεράσιμου Αρσένη που αναφέρουμε πιο πάνω.
Στο άρθρο του ο διπλωματικός αναλυτής καί εκδότης του περιοδικου «Άμυνα & Διπλωματία», Αλέξανδρος Τάρκας αναφέρει πως, Σημίτης καί Παπαντωνίου, υπό τήν πίεση του τότε Καγκελλαρίου Σρέντερ, αναθεώρησαν αποφάσεις καί προχώρησαν σε κατακυρωτικές διαταγές για μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα οπως τα Leopard και τα υποβρύχια!
Εάν, λοιπόν, ο κ. Παπαντωνίου είναι πολιτικά ένοχος, (τα λοιπά θα τα βρεί η Δικαιοσύνη), τότε και ο κ. Σημίτης είναι πολιτικά συνένοχος. Κατά μία πληροφορία, επίσης, τό ΓΕΝ είχε εκφράσει επιφυλάξεις τότε, για το πρόγραμμα των φρεγατών.