Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προχωρά ο Νίκο Νικολόπουλος με θέμα τα δάνεια, ύψους 1,2 δις. Ευρώ, που πωλήθηκαν κοψοχρονιά από την Τράπεζα Πειραιώς σε “κοράκια” της Αμερικάνικης κτηματαγοράς έναντι 300 εκ. ευρώ και στη συνέχεια τα αγόρασε η Τράπεζα αντί 500 εκ. ευρώ.
Στην ερώτηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Δέκα ανώτερα στελέχη της , της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, παραιτήθηκαν λόγω στην παρατυπιών στην πώληση πακέτου δανείων ύψους 1,2 δις. Ευρώ με μεγάλη έκπτωση στον Όμιλο Libra, έναν οικογενειακό ανώνυμο οίκο με έδρα τη Νέα Υόρκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Νίκος Νικολόπουλος: Τα νοσοκομεία δεν… είδαν σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ
Η Libra κατέβαλε 300 εκατ. Ευρώ για το πακέτο δανείων το 2014, αφού δανείστηκε 200 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, σύμφωνα με τρία άτομα που γνώριζαν τη συμφωνία.
Τα 10 στελέχη παραιτήθηκαν χωριστά, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Το δανειακό πακέτο που αποκτήθηκε από το Libra περιλάμβανε ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια με μηδενική απόδοση ύψους 1,1 δις Ευρώ.
Δάνεια ανανεώσιμης ενέργειας ύψους 80 εκατ. Ευρώ και 30 εκατ. Ευρώ προσωπικά δάνεια που κατείχαν τα 10 κορυφαία στελέχη της Πειραιώς.
Ορισμένα υποτίθεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο και τις Παρθένες Νήσους, παραβιάζοντας τα capital controls που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015 κατά τη διάρκεια του bank run, που προκάλεσε φόβο ότι η Ελλάδα επρόκειτο να φύγει από το ευρώ.
Ορισμένα από τα «κόκκινα» ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στην Marfin, μια χρεοκοπημένη θυγατρική της Πειραιώς, αργότερα πωλήθηκαν με έκπτωση 50% στους δανειολήπτες».
Οι πληροφορίες που έφθασαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος λένε, ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς εξετάζει μια έκθεση, σχετικά με τη συμφωνία, που διεξήγαγε η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα.
Η κ. Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της Οικονομικοί Εισαγγελείς ελέγχουν εάν έχει διαπραχθεί η απάτη και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πιθανά αδικήματα που εξετάζονται, όπως μαθαίνουμε, περιλαμβάνουν «σύσταση συμμορίας» για εξαπάτηση της τράπεζας και του ελληνικού δημοσίου καθώς και ξέπλυμα χρήματος δια της παραβίασης capital controls με τη χρήση υπεράκτιων εταιρειών».
Τα 10 στελέχη της αρνήθηκαν τις κατηγορίες και έτσι μετά από απόφαση που πήραν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, έλαβαν κανονικό πακέτο αποζημίωσης από την τράπεζα κατά την αποχώρησή τους.
Τα αυτονόητα και ξεροκέφαλα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο υπουργός οικονομικών είναι τα ακόλουθα:
1ον Εάν πράγματι οι πράξεις των golden boys, έχουν διερευνηθεί αρμοδίως;
2ον Εάν επίσης έχουν αναζητηθεί, σε πειθαρχικό επίπεδο και έχουν αποδοθεί ευθύνες στους πρωτοκλασάτους της Πειραιώς και πρωταγωνιστές της φερόμενης επιζήμιας αγοραπωλησίας;
3ον Πρέπει να αποκαλυφθούν στη Βουλή τα ονόματα των χρυσοδάκτυλων που φέρονται να παραβίασαν τα capital controls, μεταφέροντας δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρίες;
4ον Και τέλος, να πει ο υπουργός οικονομικών εάν μέχρι σήμερα συνέδραμε στην έρευνα του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, δίνοντας εντολές και οδηγίες σ’ όλες τις εποπτευόμενες από τον ίδιο, ανεξάρτητες και άλλες ελεγκτικές αρχές να παράσχουν όλα τα στοιχεία της σκανδαλώδους υπόθεσης;
Και ακόμα ποιος είναι ο ρόλος του Διοικητή της ΤτΕ στην επαχθή πώληση των δανείων; Προκύπτουν ευθύνες σε βάρος του κι αν ναι, έχουν αναζητηθεί;