Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου προς τον Πρωθυπουργό και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη για την υπόθεση κατηγορίας για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, του πρώην προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργου Μιχελή (Μάιος 2015 - Ιούλιος 2017), ο οποίος από τον Μάιο του 2009 έως τον Σεπτέμβριο του 2010 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της FBB.
Μαζί του όπως αναφέρει ο βουλευτής κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα οκτώ ακόμη άτομα, που ήταν στη διοίκηση της τράπεζας FBB -πριν της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας και συγχωνευθεί με την Εθνική Τράπεζα – μεταξύ των οποίων ο πρώην μεγαλομέτοχος Βίκτορας Ρέστης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, καθηγητής Χρήστος Καζαντζής ενώ για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας κατηγορούνται, οι επιχειρηματίες 'Ιων-Γεώργιος Βαρουξάκης και Τζορτζ Έλιοτ.
Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 347/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, οι κατηγορούμενοι, λόγω της θέσης που κατείχαν στην FBB (είτε ως μέλη του ΔΣ της τράπεζας, είτε ως μέλη της Επιτροπής Χορήγησης Δανείων) χορήγησαν στους δύο συγκατηγορούμενούς τους επιχειρηματίες, την περίοδο 2009-2012, επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βούλευμα, τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επισημάνει έγκαιρα ότι η FBB, λόγω της εξειδίκευσης στους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, εμφάνιζε υψηλό κίνδυνο με τα ανοίγματα να διαμορφώνονται διαχρονικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (πάνω από 300% για τη ναυτιλία και 163% για τον τουρισμό).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Νίκος Νικολόπουλος για το άρθρο του Σαμαρά στην Καθημερινή
Έτσι, παρά τις επιχειρούμενες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση, με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA ύψους 215.000.000 ευρώ για την ικανοποίηση των αναγκών της σε ρευστότητα.
Παρά τις επισημάνσεις, ωστόσο, των αρμοδίων οργάνων της ΤτΕ, οι υπεύθυνοι της FBB συνέχιζαν να χορηγούν δάνεια χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις και συγκεκριμένα:
α) τον Νοέμβριο του 2009 δόθηκε δάνειο 27.750.000 δολάρια στις εταιρείες με την επωνυμία «Adventure Nine SA» με έδρα τη Λιβερία. Και οι δύο εταιρείες φέρεται να ανήκαν στον όμιλο του 'Ιωνα-Γεώργιου Βαρουξάκη, ενώ μοναδική μέτοχος των δύο δανειοληπτριών εταιρειών ήταν η Fresseas Inc, στην οποία ο όμιλος Ρέστη κατείχε μεγάλο μέρος των μετοχών της. Σκοπός του δανείου υποτίθεται πως ήταν η πλήρης αναχρηματοδότηση υφιστάμενου υπόλοιπου δανείου ύψους 21.750.000 δολαρίων, το οποίο είχε χορηγήσει η FBB το 2008 στις ίδιες εταιρείες, για την αγορά του 70% του πλοίου «Africa Impala» από την εταιρεία Stella Shiping CO (συμφερόντων επίσης της οικογένειας Ρέστη) το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Free Impala».
β) Τον Μάρτιο του 2010, χορήγησαν δάνειο ύψους 10.000 δολαρίων ΗΠΑ προς την εταιρεία Ionian Marine Corp, με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, συμφερόντων του επιχειρηματία Τζορτζ Έλιοτ, με σκοπό τη χρηματοδότηση της αγοράς του φορτηγού πλοίου ξηρού φορτίου «Aman Trader». Όμως και στην περίπτωση αυτή, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις ελήφθησαν κατά παράβαση των κανόνων επιμέλειας και καλής διαχείρισης, αφού η FBB δεν ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένη για την κάλυψη των αναλαμβανομένων κινδύνων, ιδίως στον κλάδο της ναυτιλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Βίκτωρα Ρέστη το βούλευμα επισημαίνει ότι, έχοντας την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ της τράπεζας, απέκρυψε από τα μέλη της Επιτροπής Χορηγήσεων Δανείων ότι τα επίδικα δάνεια χορηγήθηκαν σε ναυτιλιακές εταιρείες, στις οποίες ήταν και αυτός μέτοχος! Έτσι, εξυπηρέτησε «ίδια συμφέροντα» σε βάρος της περιουσίας της FBB.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται την ενοχή τους ισχυριζόμενοι ότι οι επίδικες δανειοδοτήσεις έγιναν με σκοπό την αποφυγή της οριστικής ζημιάς στην περιουσία της τράπεζας και υπήρξαν πρόσθετες εξασφαλίσεις, όπως η ενεχυρίαση μετοχών της ιδιοκτήτριας του πλοίου εταιρείας και η πρόβλεψη καταβολής μεγαλύτερων δόσεων σε περίπτωση αυξημένης κερδοφορίας.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής είναι άκρως σοβαρή και εκθέτει αυτούς που τον τοποθέτησαν και τον κράτησαν στην συγκεκριμένη θέση ευθύνης για παραπάνω από δύο χρόνια, ο δε Αχαιός βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έθεσε το θέμα προς τον Πρωθυπουργό και στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ζητώντας τους να απαντήσουν αν παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης και εν πάσει περιπτώσει πώς τοποθετούνται ως έχοντες την πολιτική ευθύνη των Τραπεζών και του ΤΧΣ!!