Μ. Ντράγκι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επέκταση των πλειστηριασμών σε όλη την επικράτεια

 
Μ. Ντράγκι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επέκταση των πλειστηριασμών σε όλη την επικράτεια

Ενημερώθηκε: 24/01/18 - 13:56

Στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν την Αθήνα να έχει δεχτεί τον πλειστηριασμό 140.000 ακινήτων σε βάθος τετραετίας, κάτι που διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ζητά επέκταση των πλειστηριασμών σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς επίσης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τροποποιήσεις στο καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών.

Ντράγκι

«Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι Αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.

Ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει την προστασία που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες στο πλαίσιο της επερχόμενης τέταρτης αξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες και κατ' επέκταση αποτελούν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο επίμαχος νόμος Κατσέλη έχει μεν προστατεύσει ευάλωτες ελληνικές οικογένειες από την πλειστηρίαση ακινήτων, αλλά συνάμα έχει προκαλέσει προβλήματα καθώς έχει επιτρέψει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να κρύβονται ανάμεσα στους πραγματικά αδύναμους.

«Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης υπογράμμισε ότι η απρόσκοπτη διενέργεια πλειστηριασμών θα δώσει κίνητρα τόσο στις τράπεζες όσο και στους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, ελαφρύνοντας έτσι τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια που ταλανίζουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται την κατάσχεση και τη μεταπώληση ακινήτων ως την «κύρια οδό» για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.