Γιάννης Μπουτάρης: Κατάπτυστο το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

 
Γιάννησ Μπουτάρης: Κατάπτυστο το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 06/01/18 - 12:20

Κατά του συλλαλητηρίου στον Λευκό Πύργο τάχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη την απόφαση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου με θέμα την ονομασία των Σκοπίων, σε συνέντευξή του στο protagon.gr.

«Η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ.

Τόσες γενιές μεγαλώσανε με αυτή την ιδέα. Και ακούω ότι οι δικές μας παμμακεδονικές οργανώσεις, κυρίως ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά ετοιμάζουν διαδήλωση. Αυτό θα είναι κατάπτυστο αν το κάνουνε. Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από πάνω. Από τον Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπουτάρης

Ο κ. πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να απαγορευτεί η διαδήλωση, καθώς αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.

«Όχι να απαγορευτεί. Αλλά να τους πει “παιδιά μην την κάνετε”. Αν την απαγορεύσουν θα είναι χειρότερα. Αλλά δεν μπορεί ξαφνικά η Παμμακεδονική Αμερικής να ανακατεύεται σε αυτά. Με ποια λογική;», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ονομασία ΠΓΔΜ: Πυρ και μανία από τους ακραίους εθνικιστές

Σε ερώτηση για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Είπαμε με τον Ζάεφ ότι θα κάνουμε δύο πράγματα: θα διοργανώσουμε μια ρεγκάτα στον Αξιό με κανό, θα αρχίσει στο Μπέλες και θα τελειώσει στο Θερμαϊκό, κάπου όπου να είναι εύκολη η πρόσβαση. Είπαμε να κάνουμε κι ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, μιας εβδομάδας, η μισή στα Σκόπια και η μισή στη Θεσσαλονίκη, με μουσική και χορό. Αυτά είναι για μια εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά».

Σε ερώτηση σε σχέση με την παλαιότερη αυστηρότερη στάση του σε σχέση με το θέμα της ονομασίας, απάντησε:

«Εγώ είμαι από χαρακτήρος έτσι. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ο πατέρας μου με τον Τσάνταλη (σσ. της άλλης γνωστής οικογένειας οινοποιών της Θεσσαλονίκης) είχαν μίσος. Γιατί ο Τσάνταλης, όπου πήγαινε ο πατέρας μου, τον ακολουθούσε. Πήραμε εμείς αυτό το κτήμα (στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας) και ήρθε ο Τσάνταλης και πήρε το κτήμα από κάτω. Οταν το έμαθαν αυτό οι δικοί μου, γίνανε αεροπλάνο από το κακό τους, έλεγαν ότι μας αντιγράφει. Εγώ τους είπα ότι δεν είναι τόσο κακό, γιατί αν έρθει κάποιος να του δείξει ο Τσάνταλης το αμπέλι του, ο επισκέπτης θα ρωτήσει “αυτός ο αμπελώνας εκεί ψηλά τίνος είναι;” και θα του πουν ότι είναι δικός μας, οπότε θα βγούμε κερδισμένοι».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι «ακόμη και μέσα στα Σκόπια έχει αμφισβητήσει την καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο».

«Αφού ήρθατε στην περιοχή 1000 χρόνια μετά, πώς είναι δυνατόν να θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Αλέξανδρου; Εχετε μια ωραία ιστορία ως Σλάβοι, γιατί δε θέλετε να τη λέτε αυτήν; Αυτά τους τα είπα σε δημόσια ΜΜΕ, στα Σκόπια. Το μεγάλο πρόβλημά τους είναι η Βουλγαρία, έχουν και 35% αλβανικό πληθυσμό. Αν γίνει καμιά στραβή, πάνε τα Σκόπια, το μισό θα το πάρει η Βουλγαρία και το άλλο μισό η Αλβανία. Πρέπει να βοηθηθούν να αποκαταστήσουν μια ενιαία ταυτότητα, με δυο εθνότητες. Για μένα, η καλύτερη λύση είναι “Νέα Μακεδονία”. Γιατί το “Βόρεια” ή το “Άνω” συντηρεί μια κατάσταση σε μια χώρα που χωρίστηκε στα δύο, άρα έχει και αλυτρωτισμούς. Το “Νέα” προσδιορίζει μια νέα χώρα η οποία υπάρχει στον χώρο της Μακεδονίας. Είναι γεωγραφική και ιστορική ένδειξη», αναφέρει.

Μάλιστα, προσθέτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς: «Εμένα πήρε ο Κοτζιάς τηλέφωνο εκεί που τρώγαμε, μου είπε Χρόνια Πολλά και ζήτησε να του μιλήσει. Μίλησαν, δεν ξέρω τι είπαν, αλλά μετά ο Ζάεφ ήταν πολύ χαρούμενος. Ο Κοτζιάς ήταν χαρούμενος από την προηγουμένη που είχαμε μιλήσει και μου είπε καλά κάνεις, προχώρα το, αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο, στην ομπρέλα των μέτρων εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μπουτάρης τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια συνεννόησή του με την κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας.
«Ούτε λαγός της κυβέρνησης είμαι ούτε οδηγίες παίρνω. Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Λέμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι Μητρόπολη των Βαλκανίων. Στην πράξη είναι; Δεν είναι. Για να την κάνουμε, πρέπει να κάνουμε πολλά τέτοια πράγματα. Και πρέπει ο κόσμος να το επικροτεί, δεν με ενδιαφέρει αν το επικροτούν οι πολιτικοί. Εάν το επικροτεί ο κόσμος, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Το ίδιο κάνω και με τους Τούρκους. Οποτε πηγαίνω στην Τουρκία, τους λέω: Με σας αισθάνομαι αδερφός. Με τους Ευρωπαίους αισθάνομαι συνεταίρος… Και τρελαίνονται οι Τούρκοι από τη χαρά τους. Με ενδιαφέρει πώς η Θεσσαλονίκη θα φύγει από τη χωριατίλα. Έχουν γίνει βήματα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Γι’ αυτό λέω ότι, αν είμαι καλά, θα μείνω δήμαρχος ως τα 100 χρόνια μου…», σημειώνει.