Σε προσπάθεια απεμπλοκής από τον φαύλο κύκλο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την επένδυση του Ελληνικού και το βάρος των πιέσεων η κυβέρνηση παλεύει να βρει λύση στα μεγάλα προβλήματα που συναντά το πρότζεκτ από τις συνεχείς αναβολές του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη χρήση ενός μέρους του πρώην αεροδρομίου.
νέα αναβολή που αποφάσισε το ΚΑΣ προχθέ
Επειτα από τη ς, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη, την απόφασή του για το Ελληνικό, το πρωθυπουργικό επιτελείο κινητοποιήθηκε χθες, με εμφανή πρόθεση να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΚΑΣ.
συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα
Ετσι πραγματοποιήθηκε, υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, . Από τη συνεδρίαση προέκυψε ανακοίνωση με τα εξής διακριτά σημεία: την ομόφωνη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, την υπενθύμιση ότι η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική και την υπόμνηση ότι οι όποιες διαδικαστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τάχιστα και, τέλος, τη διατύπωση της αποφασιστικότητας του κόμματος να στηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία για να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης.
Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου αναδύονται δύο μηνύματα: το πρώτο και πιο σημαντικό σημείο αφορά την υπόμνηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του ΚΑΣ και την εκ των προτέρων αποφασιστική υποστήριξη του κόμματος σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η επένδυση. Οπως αναφέρει στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, η απόφαση του ΚΑΣ την προσεχή Τρίτη θα θέτει ένα πλαίσιο όπως το συμβούλιο το αντιλαμβάνεται, αλλά «από εκεί και πέρα το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες, πότε και με ποια σειρά θα γίνουν η οριοθέτηση, η κήρυξη, τα υπόλοιπα προβλεπόμενα είναι θέμα αποφάσεων σε άλλο επίπεδο». Καθίσταται έτσι σαφές ότι έχει αποφασισθεί η άμεση ή έμμεση παράκαμψη του συμβουλίου, εφόσον επιμείνει στις αγκυλώσεις του.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με άμεση νομοθέτηση που θα προβλέπει σύσταση άλλου οργάνου, είτε με τη μη υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από την υπουργό Πολιτισμού, έπειτα από αιτιολογημένη απόρριψη, ή με την καθαίρεση της γενικής γραμματέως και την αντικατάστασή της, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο, όποια λύση και αν επιλεγεί, να προκύψουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ.
Το δεύτερο μήνυμα είναι η απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις που δέχεται για δυϊσμό. Οτι, δηλαδή, κινείται και πράττει λέγοντας από τη μια αυτά που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές, αλλά, την ίδια στιγμή, αφήνοντας τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιεί τη δική του ατζέντα, που συμπεριλαμβάνει την αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και σε αρκετά επενδυτικά σχέδια, ανάμεσά τους και το Ελληνικό. Το επίσημο κόμμα, με τη χθεσινή απόφαση και την εκδήλωση υποστήριξης στην επένδυση, επιχειρεί να αποτινάξει αυτές τις κατηγορίες. Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη ομοφώνως, παρόντος του κ. Νίκου Φίλη, που μόλις την προηγουμένη βρέθηκε στο πλευρό των αρχαιολόγων που διαδήλωναν έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η σε άλλο μήκος κύματος αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στη Βουλή, ότι «οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης ταυτότητας αυτής της χώρας και δεν μπορεί καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζει το έργο τους».
Κάποιοι «πυροβολούν» Βλαζάκη
Οι κυβερνητικοί δεν πέρασαν πάντως στα… ψιλά την υπόθεση της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κας Μ. Βλαζάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν φωνές - μέσα στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο- που σχολίασαν ότι συγκαταλέγεται στα αρνητικά και είναι ανακόλουθο άλλα να λέει ο αρμόδιος υπουργός και άλλα η Γενική Γραμματέας.
«Αν δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης να παραιτηθεί», εισηγήθηκαν άλλες φωνές κατά τη συνεδρίαση. Εισήγηση η οποία-προς το παρόν τουλάχιστον- φαίνεται να μην προκρίνεται.
Μετά την απόφαση της Τρίτης, πάντως, και για να μην υπάρξουν πάλι εμπόδια «θα συνυπολογιστεί και η στάση τα κας Βλαζάκη» προειδοποιούσαν πηγές με άριστη γνώση των συζητήσεων.
Την στηρίζουν οι «53»
Αντιθέτως, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την πλήρη στήριξη (και) της πτέρυγας των «53», αφού κύκλοι της τάσης θύμιζαν στο πως η Μ. Βλαζάκη «είναι ο άνθρωπος που βοήθησε στο μετρό της Θεσσαλονίκης και στην Αμφίπολη», σχολιάζοντας πως «είναι η καλύτερη» και πως «πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αρχαία είναι η ταμειακή μηχανή της Ελλάδας».
Οι δυο γραμμές
Το μόνο σίγουρο τέλος, είναι πως σε κυβέρνηση και κόμμα εκφέρονται «δύο γραμμές»:
Οι μεν -δηλαδή η ηγεσία- δείχνει βιασύνη για να «τρέξει» η όλη διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Και αξιώνει...ευθυγράμμιση της Μ. Βλαζάκη με τη γραμμή. Διότι πράγματι είναι ισχυρές οι πολιτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από θεσμούς,την διεθνή επενδυτική κοινότητα και τα διεθνή ΜΜΕ.
Οι δε, εμμένουν «στην τήρηση της νομιμότητας» όπως λένε αλλά παρά τις όποιες διαφωνίες τους , δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να ακυρωθεί το έργο, παρά να προχωρήσει κανονικά.
Πηγές: Thepressroom.gr / Καθημερινή / ifimerida