Αλ. Τσίπρας: «Μένουμε Ευρώπη» δεν σημαίνει μόνο μνημόνια

 
Αλ. Τσίπρας: «Μένουμε Ευρώπη» δεν σημαίνει μόνο μνημόνια

Ενημερώθηκε: 10/10/17 - 07:44

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή που συζητείται το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ευρώπη

μνημόνια

πρωθυπουργός

ΝΔ

“Μένουμε δεν σημαίνει μόνο αλλά και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, είπε ο και κάλεσε τη να πάρει σαφή θέση απέναντι στο νομοσχέδιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο κοινοβούλιο.

“Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο.

Καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα και να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασής του. Είναι αυτονόητο για όσους θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι” είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι εκτός από αυτονόητο, αποτελεί και μια πράξη γενναιότητας, που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα, στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

“Είναι μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας όμως, καμιά παράδοση, όμως, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα”.

“Καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κος Μητσοτάκης”, είπε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη από το ποίημα του “η απόφαση”.
“Είστε υπέρ, ή κατά;

Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι.

Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί”.

“Το έχουμε σκεφτεί, σκοντάφτοντας, ή συμμετέχοντας, στους αγώνες της ομάδας των συμπολιτών μας, που αφορά το παρόν νομοσχέδιο, σκοντάφτοντας όμως και πάνω σε ανθρώπινες τραγωδίες, που έχουν τη ρίζα τους στην θεσμική αβελτηρία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα τα κόμματα εξουσίας” συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε, πως στον ρου της ιστορίας, η συνισταμένη της συλλογικής προόδου των κοινωνιών βρίσκεται στην διαρκή αντιπαράθεση, ανάμεσα σε ένα κατεστημένο σύστημα αρχών, ιδεών και πρακτικών, και στην διαρκή ανάγκη των ανθρώπων για χειραφέτηση, ισότητα, ελευθερία.

“Σε αυτή την αντιπαράθεση, οι αρνητές της συλλογικής προόδου κατέφευγαν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι «έτσι έχουν τα πράγματα», που τα όρισε κάποιος ή κάποιοι να είναι, και υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης αυτών των ανθρώπων που τους συναντάμε στο διάβα του χρόνου. Είναι η βαθιά πίστη τους στη φυσική νομοτέλεια των κοινωνικών ανισοτήτων”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι αυτή τη νομοτέλεια ανακάλεσε πρόσφατα και ο κ. Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ “με τρόπο απολύτως ανατριχιαστικό αλλά ευθύ, ή όπως έγραψε πρόσφατα και πιο παραστατικά, ένας επιφανής νεοφιλελεύθερος, ότι "το λιοντάρι δεν είναι ίσο με τη ζέβρα" ανέφερε κάνοντας έμμεση αναφορά σε ανάρτηση του Ανδρέα Ανδριανόπουλου στο Twitter και προσθέτοντας ότι τοποθέτησε τον εαυτό του “όπως και όλοι όσοι εμφορούνται από αντίστοιχη ιδεολογία, στα λιοντάρια”.

“Εμείς, είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση” τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

“Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε. Γιατί, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών του αποκρουστικού ισχυρισμού περί φυσικής ανισότητας, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Άλλωστε το τι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει και τι όχι, καθορίζεται και από τους εκάστοτε πολιτικούς και ιδεολογικούς συσχετισμούς.

Κάποτε, για παράδειγμα, ήταν φυσιολογικό και νομικά κατοχυρωμένο οι εργάτες να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα, και οι γυναίκες να μην λογίζονται ίσες απέναντι στους άνδρες, ή ακόμα χειρότερα να αποτελούν ιδιοκτησία τους. Κάποτε η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα και η σκλαβιά θεωρούνταν απώτατη συνέπεια του δικαιώματος στην ιδιοκτησία”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως πάντοτε οι ισχυροί έντυναν, όπως και τώρα, την ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους, την περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων με στολές μεταφυσικές, πατριωτικές, ή ό, τι άλλο θέλετε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε, πως σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η Ελλάδα του 2017, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων γίνεται πολλές φορές στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλλά για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας και τόνισε ότι “όσοι μας καλούν να αποσύρουμε το νόμο, μας ζητούν όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται εκ των πραγμάτων η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Τους απαντάμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου”, τόνισε με έμφαση.
Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός, είπε πως η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου είναι “ένα ακόμα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων που δηλητηριάζουν και εν τέλει διχάζουν την κοινωνία” και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει εάν θα υποστηρίξει αυτή την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας; “Θα υποστηρίξετε ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων; Και αν θα στρίψετε κάτω από το βάρος ορισμένων εκ των ιεραρχών ή της ακροδεξιάς σας πτέρυγάς, θα μας εξηγήσετε που εξαντλείτε το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ιδεολογίας σας;” διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί είναι αλα καρτ. Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα της αγοράς εργασίας και όταν πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και φοβικά συντηρητικά αντανακλαστικά, να υποχωρείτε. Εξάλλου ήταν ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στις 12 Ιουλίου, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης”, τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ έκανε λόγο για καθορισμό της ατζέντας της από τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη.

“Τι έγινε ξαφνικά και αλλάξατε γνώμη; Δε σας άφησε ο κος Γεωργιάδης και για να χρυσώσετε το χάπι μετά, του πήρατε και το χαρτοφυλάκιο της άμυνας;

Δεν του χρειάζεται το χαρτοφυλάκιο της άμυνας του αντιπροέδρου, γιατί έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
“Έχετε μετατρέψει την Νέα Δημοκρατία σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Από την άλλη μεριά, χαίρομαι ειλικρινά που δεν σας ακολουθούν οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς” είπε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, “που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, “ όπως είπε, ζήτησε να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές τις οποίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρά τον αδιαμφισβήτητο προοδευτικό τους χαρακτήρα και ενώ κυβέρνησαν επί 24 χρόνια τη χώρα, δεν τόλμησαν να κάνουν, όπως το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, και ο νόμος για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννιούνται στην Ελλάδα.

“Κάποια στιγμή, όλοι θα πρέπει να πούμε το ναι, ή το όχι, σε κάποια μέτρα που ο χαρακτήρας και η σημασία τους για ανθρώπινες υπάρξεις, και όχι για κάποιους αριθμούς, ξεπερνά τις κομματικές λογικές”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν γίνεται στη βάση της ανοχής στη διαφορετικότητα”, διότι για μας το θέμα δεν είναι η ανοχή αλλά η ελευθερία. Η Πολιτεία δεν πρέπει νομοθετεί στη βάση της ανοχής αλλά στη βάση της αρχής της ισότητας και της ελευθερίας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, πως όταν δεν υφίσταται η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τότε παράγονται γκρίζες ζώνες εντός της κοινωνίας που επιτρέπουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό κάποιων που η ίδια τους η χώρα επιλέγει να τους κατατάσσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

“Τα δικαιώματα έχουν νόημα γι αυτούς που τα χρειάζονται, για αυτούς που τελούν σε διαρκή κίνδυνο αποκλεισμού, για τους αδύναμους και τις μειοψηφίες, “ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

“Κάνουμε πράξη γενναίες προοδευτικές τομές, γιατί για εμάς το "μένουμε Ευρώπη" δε σημαίνει μένουμε στα μνημόνια. Δε μπορεί να είστε με την Ευρώπη για τη λιτότητα και με τον αναχρονισμό, το σκοταδισμό για τα δικαιώματα, γιατί τότε επιλέγετε τα χειρότερα σε όλες τις εκδοχές.

Για μας το να μείνουμε Ευρώπη, σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα από όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις τις αγκυλώσεις τις αδικίες και να βγούμε από τα μνημόνια, σημαίνει πως μεταρρυθμίζουμε τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι “με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποκαθιστά μια στρέβλωση δεκαετιών, απέναντι σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας” και κατέληξε.

“Γνωρίζουμε καλά, ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά. Όμως σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα. Ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών. Γιατί καμία προοδευτική τομή δε γίνεται εύκολα, αλλά έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου, η ώρα της δικαίωσης”.