Κοροναϊός - Κίνα: Στην κινεζική επαρχία Χουμπέι και την πρωτεύουσα Γιουχάν δεν καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι κινεζικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για μια καλή είδηση για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι εδώ και καιρό ελπίζουν ότι θα αρθούν σύντομα οι αυστηροί κανόνες απαγόρευσης εξόδου που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο. Και σε άλλες τις περιοχές της Κίνας ωστόσο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
Η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται με τον κίνδυνο προσβολής από το ιό να μειώνεται ολοένα.
Στο μεταξύ το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι ο κορωνοϊός δεν ξεκίνησε από την Γιουχάν ή κάπου αλλού στη Κίνα αλλά ότι προήλθε από το εξωτερικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάο Λιγιάν δηλώνει σχετικά: «Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί από που προήλθε ο ιός. Η προέλευσή του είναι αντικείμενο ερευνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, για το οποίο δεν είναι σαφές από που ξεκίνησε. Θα πρέπει συνεπώς να επικεντρωθούμε στη μάχη κατά του ιού και να μην στιγματίζουμε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες».
Σε άδεια εργοστάσια τα μηχανήματα δουλεύουν στο φουλ
Στο μεταξύ εντείνονται στην Κίνα οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι ειδικοί του Economist Intelligence Unit στο Λονδίνο εκτιμούν ότι η πανδημία θα οδηγήσει στην ανεργία μέχρι και 5.000.000 Κινέζους. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters το οποίο ζήτησε τη γνώμη ειδικών η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους μέχρι και 50%.
Από την πλευρά τους τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές της χώρας κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να δείξουν ότι η παραγωγή στα εργοστάσια και η εργασία στα γραφεία συνεχίζεται κανονικά χωρίς περιορισμούς. Έρευνες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Caixin δείχνουν ωστόσο ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Σημειώνει μάλιστα ότι σε πολλές άδειες μονάδες παραγωγής τα μηχανήματα βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ στα γραφεία φώτα και θέρμανση είναι ανοιχτά για να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα η κατανάλωση ρεύματος έτσι ώστε να καλλιεργείται στις αρχές η εντύπωση ότι όλα λειτουργούν πλέον κανονικά.
ΠΗΓΗ: dw.com