ΣΕΒ: Αμεση άρση των capital controls, μείωση φορολογίας και έξοδος στις αγορές

 
ΣΕΒ: Αμεση άρση των capital controls, μείωση φορολογίας και έξοδος στις αγορές

Ενημερώθηκε: 24/11/16 - 16:57

Να τολμήσουμε ταχύτερη άρση των capital controls, μείωση της φορολογίας (και του αφορολόγητου ορίου) και έξοδο στις αγορές προτείνει ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι παρά τις αβεβαιότητες οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

"Μία τέτοια εξέλιξη, προσθέτει, μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο κύκλο προσαρμογής και ανάκαμψης που εξυπηρετεί τον μεσο/μακροπρόθεσμο στόχο βιωσιμότητας του χρέους. Έτσι, θα δοθεί το σήμα που αναμένουν οι αγορές για ανάκαμψη των χρηματοδοτικών ροών και των επενδύσεων χαρτοφυλακίου που αφορούν στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών, και, σε εύλογο χρονικό διάστημα, του ελληνικού δημοσίου, με τις αγορές να προεξοφλούν την αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, όσο συντομότερα είναι αυτό εφικτό, πρέπει να αποτελέσει στόχο υψηλής προτεραιότητας, καθώς αποτελεί την κορωνίδα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Η εδραίωση μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί σε δεύτερη φάση, και αν δεν ανατραπεί από αρνητικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις, να δημιουργήσει κύμα άμεσων ξένων επενδύσεων και, έτσι, να επιτευχθεί ευκολότερα η ανάκαμψη της οικονομίας, η δημοσιονομική προσαρμογή, και η έξοδος από την κρίση".

ΣΕΒ

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο υπογραμμίζει ακόμη ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία σταθερή μείωση των περιθωρίων των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων καθώς και άνοδος στον χρηματιστηριακό δείκτη της Αθήνας, που σηματοδοτούν την απαρχή ευνοϊκών εξελίξεων και στην οικονομία, καθώς οι κεφαλαιαγορές δρουν τις περισσότερες φορές ως πρόδρομοι δείκτες. Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ωστόσο ότι ένα διογκούμενο κύμα πολιτών και επιχειρήσεων, μπορεί ανά πάσα στιγμή, ιδίως το 2017, να αντιμετωπίσουν αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τη σταθερότητα και τη συνοχή της κοινωνίας. "Η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου, των φορολογικών συντελεστών στον φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και να ανατραπεί η μη ισόρροπη κατανομή βαρών που δρα ανασταλτικά στην υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων", αναφέρει.

Τέλος, σε ανάλυση για τον κατασκευαστικό κλάδο επισημαίνει ότι η κατάρρευσή του κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης έχει λάβει τέτοια έκταση ώστε να μην είναι ρεαλιστική μια εκτίμηση ανάκαμψης της οικονομίας χωρίς ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προς την αγορά και κατασκευή ακινήτων. Στα μέτρα αυτά κατά τον Σύνδεσμο πρέπει να περιλαμβάνεται η μείωση των συνολικών εσόδων από ΕΝΦΙΑ με μείωση των υπερβολών του συμπληρωματικού φόρου, η διασφάλιση ότι η επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη παραμένει σε εύλογα επίπεδα, η διερεύνηση εφαρμογής χαμηλοτέρων συντελεστών ΕΝΦΙΑ στις νεοκατασκευασθείσες κατοικίες, η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που απασχολούνται παραγωγικά από επιχειρήσεις, η δραστική απλοποίηση και συγκράτηση του κόστους των μεταβιβάσεων, η θέσπιση κινήτρων για όλους για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων κ.α.