Σε τροχιά ρήξης ο ΣΥΡΙΖΑ - Γίνανε από «τρία χωριά χωριάτες» - Οι κρίσιμοι σταθμοί για το κόμμα

 
kasselakis tsipras

Ενημερώθηκε: 24/08/24 - 10:38

Σε τροχιά ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει κηρύξει τον πόλεμο στους πάντες πλην Πολάκη!!! Η ηγετική ομάδα με τον Στέφανο Κασσελάκη, οι 87 και ο Παύλος Πολάκης συνθέτουν τις ομάδες που έχουν πιάσει τα πληκτρολόγια και ανταλλάσσουν δηλητηριώδη βέλη...

Ο Στέφανος Κασσελάκης καταλογίζει οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του κόμματος στους «87» οι οποίοι του απαντούν, ότι αυτός είναι που εξευτελίζει καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές το τι είπα και το τι θα κάνω, έγραψε στο Facebook ο Χανιώτης βουλευτής λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση, δείχνοντας πως η απόφασή του για αμφισβήτηση της ηγεσίας είναι μη αναστρέψιμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει διαλέξει αντίπαλο και αυτός δεν είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του Παύλος Πολάκης που τον οδήγησε στη νίκη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μπορεί να τον αμφισβήτησε ευθέως, όμως έχει περάσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, στο απυρόβλητο.

Απευθυνόμενος στους «87» ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο της στάσης που δείχνουν τα μέλη αυτής της ομάδας, δεδομένου ότι μετέχουν πρόσωπα που κινούνται στο άμεσο περιβάλλον του πρώην προέδρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε αποτελούν οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Όλγα Γεροβασίλη.

Η τελευταία ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη αποτελεί ένα είδος κήρυξης πολέμου στον προκάτοχό του. Εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις, πιο συγκεκριμένα πίσω από τις κινήσεις των «87». Έτσι, επιλέγει την τακτική «τα λέω στην πεθερά, για να τ’ ακούσει η νύφη…».

Κρίσιμοι σταθμοί για το κόμμα

Η κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα σε στελέχη του κόμματος με άλλα να προσπαθούν να ξορκίσουν την εσωστρέφεια και άλλα να συνεχίζουν να εξαπολύουν πυρά στον πρόεδρο του κόμματος.

Το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Μπουλέκος μιλώντας στο Action 24, δήλωσε: «Ο Στ. Κασσελάκης απέφυγε να επιτεθεί στον Π. Πολάκη γιατί τον φοβάται. Λειτούργησε για άλλη μία φορά παραπολιτικά».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φαραντούρης σχολίασε πως: «Είμαι αισιόδοξος όσο και αν η αχλή η οποία αποπνέει η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας βγάζει μια απαισιοδοξία και φυγόκεντρες τάσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στο Σκάι, δήλωσε: «Δεν χρειάζεται διχασμός, είναι ώρα συνθέσεων συγκλήσεων, συνεννοήσεων όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη την προοδευτική παράταξη».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βουλγαράκης, μιλώντας στην ΕΡΤNEWS τόνισε: “Αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει κανένα θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας. Ο πρόεδρός μας Στέφανος Κασελάκης έχει νωπή εντολή, έχει πάρει και στο πρόσφατο συνέδριο επίσης μια επιβεβαίωση και οδηγούμαστε συντεταγμένα στο καταστατικό μας συνέδριο και στις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν“.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κρίσιμοι σταθμοί για το κόμμα και την ηγεσία είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και το καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου και στο εάν θα υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας, εντός του κομματικού οργάνου με κατάθεση πρότασης μομφής.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις, ακόμα και κατάθεση πρότασης μομφής για τον Στέφανο Κασσελάκη, στην K.E, μεμονωμένα ή συντεταγμένα. Για να περάσει, όμως, θα απαιτούσε 50% συν 1 της Κεντρικής Επιτροπής, και συνασπισμό δυνάμεων απέναντι στον πρόεδρο, ο οποίος ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα βρεθεί, ούτε βεβαίως και ότι δεν θα βρεθεί.

Οι 7 βουλευτές που μπορεί να φέρουν την ανατροπή

Να σημειωθεί πάντως η ομάδα των «87», που φέρεται ότι υπό προϋποθέσεις θα εξέταζε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αριθμεί στις τάξεις της και τους εξής επτά βουλευτές:

Όλγα Γεροβασίλη
Διονύσιος Καλαματιανός
Χρήστος Γιαννούλης
Αθηνά Λινού
Κατερίνα Νοτοπούλου
Μιλτιάδης Ζαμπάρας
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Σε ένα υποθετικό σενάριο απόλυτης ρήξης εάν υπήρχε αποχώρηση κάποιου ή κάποιων βουλευτών, αυτό θα έθετε σε απόλυτο κίνδυνο, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής αριθμητικής, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινοβουλευτικό πλεονέκτημα που απολαμβάνει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό φυσικά το γνωρίζουν όλες οι πλευρές και ζυγίζουν τη στάση τους.

Η παραίτηση Ηλιόπουλου

Πριν από αυτά όμως, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Η Πόπη Τσαπανίδου θα κληθεί να ορκιστεί και να πάρει την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου την Τετάρτη 28 του μήνα που ανοίγει η ολομέλεια, ενώ είναι σαφές πως ο Παύλος Πολάκης επιθυμεί το κόμμα να δείξει το γρηγορότερο δυνατόν την πόρτα της εξόδου στην Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 184 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ τους και κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με επιστολή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητούν την παραπομπή της Αθ. Λινού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ