Ρέγκλινγκ: «Παράθυρο» για μείωση πλεονασμάτων μετά από δύο χρόνια

 
Ρέγκλινγκ: «Παράθυρο» για μείωση πλεονασμάτων μετά από δύο χρόνια

Ενημερώθηκε: 18/07/19 - 00:21

Κλάους Ρέγκλινγκ:

Οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να παραμείνει πιστή στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο, σε δεύτερο χρόνο και εφόσον επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να μειωθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Έτσι, ο πρώτος γύρος επαφών, που ολοκληρώθηκε χθες με τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Καβούρι και με τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ρέγκλινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείνει με «συμφωνία επί της αρχής»: η ελληνική κυβέρνηση θα εκτελέσει τον φετινό προϋπολογισμό με στόχο να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ενώ με βάση το ίδιο ακριβώς ποσοστό θα σχεδιάσει και τον προϋπολογισμό του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Με αυτό το δεδομένο, αλλά και με τη δεδηλωμένη πλέον πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχύνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η όποια συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων θα αφορά τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2021, αλλά και των επόμενων ετών.

Αντίστοιχος θα είναι και ο προγραμματισμός για τις μειώσεις των φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Πρακτικά, το «πακέτο», το οποίο έχει συνολικό δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, θα «σπάσει» σε τρεις ή τέσσερις προϋπολογισμούς, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2020.

Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκούρα ο υπουργός Οικονομικών τον διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για τον σεβασμό των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020. «Αυτό είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας» σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, κλείνοντας την ομιλία του.

ο επικεφαλής του ESM

Βέβαια, υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε προεκλογικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ άφησε (ξανά) αιχμές για τα μέτρα ελάφρυνσης που ψηφίστηκαν πριν από τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης -διατυπώθηκε ξανά προχθές το βράδυ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ- είναι ότι το 2019 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr