"Ψαλίδι" στο κονδύλι για τις συντάξεις κατά 3,4 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2019 η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και όλους τους φορείς του δημοσίου.
Στην σχεδόν 100 σελίδων εγκύκλιο, διαπιστώνεται με σαφήνεια ότι μπαίνει πλαφόν στις συντάξεις στο επίπεδο των 25,480 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019, που ενσωματώνει και τη μείωσή τους κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019.
Το αντίστοιχο πλαφόν για το 2018 ήταν στο επίπεδο των 28,859 δισεκατομμυρίων. Ετσι, σημειώνεται μείωση κατά 11,7% μέσα σε ένα χρόνο, από 1.1.2019 και μετά, αποτυπώνοντας όσα ψηφίστηκαν στις 20 Ιουνίου 2018, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 και φυσικά ένα από τα προαπαιτούμενα για την έξοδο από το πρόγραμμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, στην εγκύκλιο που εστάλη σε όλους του φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 μεταφέρει τα ποσά εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στο οποίο έχει προβλεφθεί η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.
Με την εγκύκλιο τίθενται τα ανώτατα όρια δαπανών για τον προϋπολογισμό των φορέων, ενώ δίνονται οδηγίες για το πώς οι φορείς του Δημοσίου θα καταρτίσουν ορθά τους προϋπολογισμούς τους για το επόμενο έτος.
Η οροφή στις δαπάνες, που θα μπορούσε ωστόσο να τροποποιηθεί, φθάνει στα 57 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ είναι το ΠΔΕ) για το επόμενο έτος.
Οι συντάξεις
Οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων ανέρχονται στα 25,4 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες των ΟΤΑ διαμορφώνονται στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και οι δαπάνες των νοσοκομείων στα 3,1 δισ. ευρώ.
Η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της γενικής κυβέρνησης - όπως τονίζεται - θα γίνει σύμφωνα με τους στόχους δημοσιονομικού αποτελέσματος, και τα συνολικά όρια δαπανών σύμφωνα με τα όρια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ταυτόχρονα επισημαίνεται στους φορείς ότι τα ανώτατα όρια δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των μεταβιβάσεων, καθώς και οι στόχοι δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενδέχεται να αναμορφωθούν σε περίπτωση που προκύψουν μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο υπουργός εφιστά την προσοχή στους φορείς ως προς την κατανομή των πιστώσεων των φορέων με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά στις ανελαστικές δαπάνες, και να ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του.
Οπως αναφέρει η εγκύκλιος, δεδομένου ότι οι αποδοχές αποτελούν κρίσιμο μέγεθος, λόγω του σημαντικού ύψους τους επί του συνόλου του προϋπολογισμού και της ανελαστικότητας που τις χαρακτηρίζει, είναι απαραίτητη η ακριβής εκτίμησή τους.
Με την έγκαιρη, πλήρη και ορθή συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων στοιχείων και πινάκων σχετικά με το προσωπικό, θα επιτευχθεί ορθότερη κατανομή πόρων μεταξύ των υποτομέων της γενικής κυβέρνησης και των φορέων που υπάγονται στον κάθε υποτομέα.
Πιστώσεις για νέες προσλήψεις προσωπικού προβλέπονται συνολικά για όλους τους φορείς της κεντρικής διοίκησης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών - Γενικές Κρατικές Δαπάνες.
Για τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού, τόσο για τις εκτιμήσεις του 2018 όσο και για τις προβλέψεις του 2019, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ισχύουσες διατάξεις της μισθολογικής νομοθεσίας.