"Πόλεμος" ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελληνικό χρέος

 
"Πόλεμος" ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελληνικό χρέος

Ενημερώθηκε: 28/10/16 - 10:52

Νέος "πόλεμος" Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ευρώπης για την Ελλάδα. Μετά την ανάμωλη προσγείωση που έφερε η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην χώρα μας, ηρθε και το ΔΝΤ να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα για την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα του είναι δύσκολη. Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή πλευρά παρουσιάστηκε αισιόδοξη για το ελληνικό χρέος, γεγονός που έχει εστερνιστεί η Γερμανία που ηγείται της Ε.Ε.

Το... χαστούκι από τον Ομπάμα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσγείωσαν ανώμαλα την κυβέρνηση οι ΗΠΑ. Ο Ομπάμα, στην επίσκεψη του στην Αθήνα, δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την , επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ και ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση πόνταρε σε παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα ώστε να πειστούν οι δανειστές για άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Κυβερνητικοί κύκλοι, υπουργοί, βουλευτές αλλά και μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν τις προηγούμενες ημέρες προετοιμάσει το έδαφος για μια ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου από την οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Η παρέμβαση του Λευκού Οίκου έρχεται να «ψαλιδίσει» αυτές τις προσδοκίες, κάτι που βεβαίως προκαλεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Θέμα βιωσιμότητας έθεσε το ΔΝΤ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. «Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ράις τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του προωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.

Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Όπως υπογράμμισε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αισιόδοξος στο πλευρό του Σόιμπλε ο Ρέγκλινγκ

Κλάους Ρέγκλινγκ

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε από τη μεριά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). H Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μια δεκαετία, επισήμανε ο , τασσόμενος με τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιθυμεί μετάθεση της συζήτησης για το χρέος, παρά το αίτημα της ελληνικής πλευράς αλλά και του ΔΝΤ για άμεση ρύθμιση.

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά της (διευθύντριας του ΔΝΤ) Λαγκάρντ», πρόσθεσε.

Ενώ πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως αυτό «δεν έχει σημασία όταν οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο είναι 1%, χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι».

Η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, σε σχέση με τη Γαλλία και το Βέλγιο δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ.

«Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα», συνέχισε ο επικεφαλής του ESM. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Eυρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε ότι δεν αναμένει η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.