Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο.Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,7% έναντι αύξησης 8,3% τον Ιανουάριο, σημείωσαν δηλαδή σημαντική αποκλιμάκωση, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο βάρος για τους καταναλωτές με νέες μεγάλες ανατιμήσεις να βρίσκονται προ των πυλών καθώς η αγορά εξακολουθεί να έχει πληθωριστικές προσδοκίεςκάτι το οποίο φαίνεται και από το γεγονός ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ο πληθωρισμός τροφίμων πλήττει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού εισοδήματος για τις ομάδες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δαπανάται σε τρόφιμα. Επιπλέον οι οικονομικοί πόροι των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων είναι περιορισμένοι, οπότε η αύξηση των τιμών τροφίμων επηρεάζει σημαντικά τη δυνατότητά τους να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.Μπορεί ο ρυθμός αύξησης των τροφίμων να μειώθηκε τον Φεβρουάριο, οι τιμές όμως δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα που ξέραμε, με το στοίχημα να είναι πότε θα αρχίσει η σταθεροποίησή τους.
Παράλληλα στοίχημα αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματοςτων πολιτών. Ο μέσος μισθός αυτή τη στιγμή στην χώρα μας ανέρχεται στα 1.250 ευρώ, με στόχο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να ανέλθει στα 1.500 ευρώ.
Ο Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος-Εργατολόγος εξηγείστο thepressroom.gr ότι από το 2010 μέχρι το 2022 παρά το γεγονός ότι είχαμε αύξηση του μέσου μισθού, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 30% λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και ειδικότερα εξαιτίας των μνημονίων, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά δεν το έχει μόνο ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και μπορεί να ελπίζει σε μια βελτίωσή του (λόγω της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού ή των τριετιών) αλλά αυτός ο οποίος έχει έναν “κλειστό”μισθό πάνω από τον κατώτατο πχ. 1.100 ευρώ μικτά όπου δεν τον υποχρεώνει τον εργοδότη κανένας να του δώσει αύξηση. Τονίζει μάλιστα ότι σε μια χώρα που συζητάμε για απώλεια 30% του εισοδήματος πρέπει ναυπάρξει ένας μηχανισμός βελτίωσης των “κλειστών”μισθών, ο οποίος υπολογίζεται ότι αφορά 1,5 εκατ. εργαζόμενους.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.